• Tillverkning av smycken & accessoarer i Kina: En komplett guide

  Publicerad den 5 kommentarer

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Plenarar du att importera smycken och accessoarer från fabriker i Kina? Fortsätt läsa och lär dig mer om hur industrin fungerar – och vad som verkligen spelar roll då man väljer en smycketillverkare.

  I denna artikel kommer vi att förklara vad du bör veta om regleringar för tungmetaller, kemikalier, smyckesdesign, gjutformar och förpackning. Vi kommer även att ge dig insikt inom kvalitetssäkring och vilka olika kategorier av smyckeleverantörer det finns på marknaden idag.

  Översikt

  • Tillverkare, handelsföretag och återförsäljare inom smyckeindustrin
  • Produktområde, material och komponenter
  • Tungmetaller och kemikalier i smycken tillverkade i Kina
  • Förpackning för smycken
  • Design och materialval för accessoarer & smycken
  • Socialt ansvar (CSR)
  • Minsta beställning

  Tillverkare, handelsföretag och återförsäljare inom smyckeindustrin

  Det finns tre huvudkategorier av leverantörer inom smycke och accessoarindustrin:

  1. Tillverkare

  2. Trading bolag

  3. Grossister / Återförsäljare (Exempelvis Aliexpress)

  Vår rekommendation är att man bara skall arbeta med egentliga tillverkare av smycken, och undvika alla trading bolag och grossister utan egen produktion. Genom att arbeta direkt med en tillverkare kommer du att ha större kontroll över designprocessen – och ha bättre insyn när det gäller deras förmåga att efterleva EU regleringar för tungmetaller och kemikalier, exempelvis REACH.

  Många av de ledande leverantörerna inom industrin tillhör dock den andra kategorin, handelsföretag. Dessa handelshus kan ofta visa upp internationella märken, som H&M och Zara, på sin kundlista.

  Vissa större bolag består av flera fabriker, som alla tillverkar olika typer av smycken, medan exportförsälning hanteras av ett centraliserat trading företag.

  Sedan finns det mindre handlare som tillhör den tredje kategorin, återförsäljare på bland annat Aliexpress. Att köpa från en smyckesåterförsäljare i Kina är sällan ett bra alternativ; i alla fall inte för amerikanska och europeiska importörer, trots att återförsäljare kan erbjuda lägre minimikvantiteter.

  Fortsätt läsa och du kommer att förstå varför det är så.

  Smycken på en hand

  Produktområde, material och komponenter

  Det finns ingen egentlig skillnad mellan tillverkare när det kommer till produktkvalitet. Detta kan förklaras av faktumet att smycke- och accessoartillverkare köper in material från samma bas av underleverantörer.

  De kan därför i regel producera vilken som helst “kvalitet” som finns tillgänglig på marknaden. Med det sagt tenderar smyckestillverkare fortfarande att vara specialiserade på en typ av kategori inom smycken och accessoarer. Ett par exempel på underkategorier inom industrin följer nedan:

  • Smycken i rostfritt stål
  • Pärlsmycken
  • Plastsmycken och accessoarer
  • Läderaccessoarer
  • 925 Sterling Silver smycken
  • Accessoarer för barn

  Leverantörer som erbjuder en lång rad av produkter tenderar att vara handelsföretag, eller (vid andra änden av spektrumet) större grupper som driver flertalet fabriker.

  Detta förklarar också varför försäljare på bland annat Aliexpress och DHgate kan erbjuda så mycket olika typer av smycken, medan fabriker listade på Alibaba.com eller Globalsources.com har ett betydligt smalare utbud.

  Tungmetaller och kemikalier i smycken tillverkade i Kina

  Smycken täcks av regleringar för metaller och tungmetaller inom EU, som ju också täcker Sverige. Det finns också Dessa regleringar kan, generellt sett, delas in i två kategorier.

  a. Regleringar som appliceras på alla smycken och accessoarer

  b. Regleringar som endast appliceras på smycken och accessoarer för barn

  Dessa regleringar, som REACH (EU) och CPSIA (USA), sätter strikta gränser för nickel, bly, kvicksilver och andra substanser.

  Produkter som överskrider dess gränser är illegala att importera och sälja. Det är därför viktigt att man säkerställer att de produkter som man köper efterlever de krav som finns där du skall sälja produkten.

  Smyckesfabrik

  Många kinesiska tillverkare kan inte möta EU krav på tungmetaller

  Det finns olika anledningar till detta:

  a. Leverantören är inte primärt fokuserad på export till EU. Den har därför ytterst begränsad erfarenhet av tillverka smycken som inte innehåller halter av de substanser som är reglerade, och kan kanske inte ens köpa in “rätt material” från sina underleverantörer.

  b. Leverantören är en mindre handlare eller agent, som inte har mycket erfarenhet av – eller är helt omedveten om – amerikanska och europeiska regleringar.

  En leverantör utan rätt erfarenhet, och utan tillgång till lämpliga materialleverantörer som kan säkerställa att deras smyckesdelar och kedjor möter just REACH, är en extrem risk för er som importör.

  Såldedes blir detta en kritisk faktor när man väljer leverantör. Om de inte klarar av att möta kraven är det ju lönlöst att att ens ta kontakt med dem.

  Det bästa sättet att göra detta är genom att endast kontakta leverantörer som kan förse dig med testrapporter från tidigare beställningar. Du kan exempelvis begära följande dokumentation.

  • Testrapport för tungmetaller
  • Testrapport för REACH SVHC
  • Testrapport för ASTM / CPSIA
  • Testrapport för CA Prop 65

  Baserat på vår erfarenhet, kommer denna enkla dokumentkontroll sållra bort runt 80% av leverantörerna på marknaden. Det är, som sagt, därför en kritisk faktor då man väljer tillverkare.

  En testrapport visar dock endast att leverantören vid någon tidpunkt har producerat en batch med smycken som efterlever gällande regleringar. Detta är dock inte en garanti för framtida efterlevnad. En gammal testrapport kan ej heller användas för att verifiera framtida beställningar – men det ger ändå en stark indikation på vad de klarar av.

  Förpackning för smycken

  Smycke- och accessoartillverkare köper in produktförpacking från specialiserade underleverantörer. Importörer tenderar att ha två valmöjligheter:

  a. Standardförpackning (ODM)

  De flesta leverantörer kan erbjuda ett begränsat utbud av standardiserad produktförpacking. Standardpaketering (exempelvis presentlådor med en bestämtd design) kan inte anpassas när det kommer till design och material.

  Den kan dock köpas i mindre volymer – ofta mellan 300 till 500 boxar. Standardiserad smyckespaketering kan också märkas med köparens logotyp.

  b. Egendesignad förpackning (OEM)

  De flesta leverantörer kan, via sina underleverantörer, erbjuda ‘custom designed’ produktförpacking för deras köpare. Minimikvantiteten för OEM-paketering ligger dock ofta på mellan 3000 till 5000 enheter, vilket är runt tio gånger så mycket som minimikvantiteten för standardpaketering.

  Därtill måste du boka följande filer:

  • Layout fil
  • Pantone färger
  • Materialspecifikation
  • Dimensioner
  • Logotyp och andra tryckfiler

  Giftbox

  Design och materialval för accessoarer & smycken

  Smycke- och accessoartillverkare hanterar i praktiken bara inköp av komponenter och montering av slutprodukt. De producerar inte gjtuformar och komponenter, exempelvis kedjor och smyckesdelar.

  Smyckesdelarna produceras av specialiserade tillverkare av material och komponenter. Många smyckesfabriker arbetar med över 50 underleverantörer.

  De flesta leverantörer är likvärdiga när det kommer till deras förmåga att erbjuda sina köpare designa produkter. Inom smyckesindustrin finns det två sätt att skräddarsy produkter:

  a. Designa genom att använda standardkomponenter

  Ett halsband kan exempelvis ha en helt unik design, även ifall det är gjort av standardkomponenter. Det enklaste sättet är att skicka bilder till fabriken som leverantören sedan matchar mot sin egen katalog.

  b. Designa komponenter:

  Du kan också skapa helt nya smyckeskomponenter. Detta erbjuds av alla tillverkare via deras underleverantörer. Dock måste du bifoga CAD filer till leverantören innan de kan tillverka komponenter efter din design.

  Många smyckesmärken applicerar båda strategierna, då de använder både standardiserade och skräddarsydda komponenter. Att endast använda skräddarsydda komponenter är både långsamt och dyrt, eftersom ny utrustning behöver tillverkas för varje skräddarsydd del.

  Därtill finns det så många komponenter på marknaden idag att det sällan är nödvändigt att ta fram samtliga smyckesdela från grunden.

  Förvänta dig dock inte att få hjälp med designjobbet från fabriken. De förväntar sig att du som köpare vet vad du vill ha.

  Socialt ansvar (CSR)

  Många köpare antar att barnarbete är något vanligt förekommande i Kina, men det är det inte. Med det sagt så är barnarbete inte den enda faktorn när det gäller socialt ansvar.

  Det finns olika organisationer för socialt ansvar, som ger ut certifikat för leverantörer som har klarat av deras inspektioner. BSCI (Business Social Compliance Initiative) är en sådan organisation.

  Det är endast de största och mest etablerade smycke- och accessoar-leverantörerna som är BSCI-certifierade. Det är dock ett kvalitetstecken när det kommer till leverantören i helhet, vilket är varför vi på ScandinAsian.se lägger stor vikt vid det när vi väljer leverantörer för våra kunder.

  Minimiorderkvantitet (MOQ)

  Smyckestillverkare tenderar att ha mer än ett krav för minimikvantitet. Ett sätts per order, och reflekterar det minsta antalet enheter som tillverkaren vill tillverka åt kunden.

  Det andra är ”per design” eller ”per komponent”. Denna minimikvantitet sätt inte av leverantören, utan av komponenternas underleverantör.

  Den senare är svårare att förhandla ner, men den kan hanteras genom att använda så många standardiserade smyckesdelar som möjligt.

  Exempel

  • MOQ per order: 500 pcs
  • MOQ per design: 100 pcs

  Vanliga frågor och svar

  Vad bör jag tänka på när jag söker efter fabriker?

  Jag rekommenderar att du först och främst enbart söker efter fabriker som är specialiserade inom rätt material. Om du planerar att importera smycken i rostfritt stål är det således viktigt att leverantören är specialiserad på smycken i rostfritt stål. Därtill rekommenderar jag också att leverantören möter följande kriterier:

  • Testrapporter (ex. REACH eller CA Prop 65)
  • ISO 9001
  • BSCI eller Sedex

  Hur vet jag att produkterna möter EU krav på tungmetaller?

  Det är viktigt att efterfråga testrapporter (ex. REACH) innan du beställer provexemplar från leverantören. Om de har erfarenhet av att tillverka smycken i enlighet med REACH, som bland annat sätter gränsvärden för nickel och bly, så skall de också ha testrapporter som visar detta. Notera dock att du inte per automatik kan använda dessa testrapporter för att bevisa att just din produkt möter REACH. Det går dock en viktig indikation.

  Hur kan jag uppskatta kostnader?

  Det enda sättet att uppskatta kostnader är genom att kontakta leverantören och begära en offert baserat på din produktspecifikation. Det finns inga standardpriser eller metoder för att på egen hand göra en uppskattning, så vida du inte själv har koll på råvarukostnader, arbetskostnader och verktygskostnader.

 • Boka en kostnadsfri konsultation via telefon eller Skype

  Under samtalet kommer vi berätta hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Asien. Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar för att bekräfta tid och dag.

  • 5 reaktioner på “Tillverkning av smycken & accessoarer i Kina: En komplett guide

   1. Hej!
    Kontakta gärna mig på 0723033955 för en konsultation.

    Mvh
    Marike Dukic

    1. Hej Marike,

     Ni kan boka ett telefonmöte här: https://www.scandinasian.se/ring

   2. Hej,

    Jag är intresserad av att importera egentillverkade rostfria smycken från kina. Det är svårt hitta en bra fabrik som följer EU kraven. Jag hade fått egen tillverkade rosfria smycken men de innehöll höga halter av nickel. Vad ska man tänka på när man kontaktar fabriker för att just undvika detta. Vilka typer av dokument ska man begära? Jag vill inte gör samma misstag som jag gjorde sist. Hoppas att ni kan hjälpa mig

    Mvh
    Ana

    1. Hej Ana,

     Jag föreslår att du tittar på denna video: https://www.scandinasian.se/importguiden/reach-kemikalier-vad-galler-vid-kina-import/

     Det enda sättet att vara helt säker är genom att labbtesta produkten, men som sagt är det inte alla fabriker som klarar av att möta REACH. Det bästa är att efterfråga gamla testrapporter och på så sätt bilda en uppfattning om de kan möta ex. REACH

   3. Hejsan
    >Startar upp en webb butik i sverige och vill hitta grosister som har billiga solver smycken. Även stainless steal texp döskalle ringar mm Kontakta mih

   Lämna ett svar

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *