• Tillverkning av smycken & accessoarer i Kina: En komplett guide

  Publicerad 2 kommentarer

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Är du på väg att importera smycken & accessoarer från leverantörer i Kina? Fortsätt läsa och lär dig mer om hur industrin fungerar – och vad som verkligen spelar roll då man väljer en smycketillverkare.

  I denna artikel kommer vi att förklara vad du bör veta om regleringar för tungmetall, smyckesdesign, gjutformar och produktpaketering. Vi kommer även att ge dig insikt inom kvalitetssäkring och vilka olika kategorier av smyckeleverantörer det finns.

  Tillverkare, handelsföretag och återförsäljare inom smyckeindustrin

  Det finns tre huvudkategorier av leverantörer inom smycke- & accessoarindustrin:

  1. Tillverkare

  2. Handelsföretag

  3. Återförsäljare

  Den generella sanningen är att man bara skall arbeta med den första kategorin av leverantörer, och detta verkar väldigt förnuftigt många gånger. Genom att arbeta direkt med en tillverkare kommer du att ha större kontroll över designprocessen – och ha bättre insyn när det gäller deras förmåga att efterleva relevanta standarder.

  Många av de ledande leverantörerna inom industrin tillhör dock den andra kategorin, handelsföretag. Dessa handelshus kan ofta visa upp internationella märken, som H&M och Zara, på sin kundlista.

  Även då de legalt sett anses vara handelsföretag, äger de flera smyckesfabriker och kan erbjuda en lång rad olika produkter.

  Sedan finns det mindre handlare som tillhör den tredje kategorin, återförsäljare. Att köpa från en smyckesåterförsäljare i Kina är sällan ett bra alternativ; i alla fall inte för amerikanska och europeiska importörer, trots att återförsäljare kan erbjuda lägre minimikvantiteter.

  Fortsätt läsa och du kommer att förstå varför det är så.

  smycken och accessoarer

  Produktområde, material och komponenter

  Det finns ingen egentlig skillnad mellan tillverkare när det kommer till produktkvalitet. Detta kan förklaras av faktumet att smycke- och accessoartillverkare köper in material från underleverantörer.

  De kan därför i regel producera vilken som helst “kvalitet” som finns tillgänglig på marknaden. Med det sagt tenderar smyckestillverkare fortfarande att vara högspecialiserade på en typ av kategori inom smycken och accessoarer. Ett par exempel på underkategorier inom industrin följer nedan:

  • Smycken i rostfritt stål
  • Pärlsmycken
  • Plastsmycken och accessoarer
  • Läderaccessoarer
  • Guld- och silversmycken
  • Barnsmycken

  Leverantörer som erbjuder en lång rad av produkter tenderar att vara handelsföretag, eller (vid andra änden av spektrumet) större grupper som driver flertalet fabriker.

  Produktsäkerhet, otillåtna tungmetaller och kemikalier

  Smycken täcks av regleringar för metaller och tungmetaller i USA och EU. Dessa regleringar kan, generellt sett, delas in i två kategorier.

  a. Regleringar som appliceras på alla smycken och accessoarer

  b. Regleringar som endast appliceras på smycken och accessoarer för barn

  Dessa regleringar, som REACH och CPSIA, sätter strikta gränser för nickel, bly, kvicksilver och andra substanser.

  Produkter som överskrider dess gränser är illegala att placera på marknaden. Det är därför viktigt att man säkerställer att de produkter som man köper efterlever regleringarna.

  Många kinesiska leverantörer inom smycke- och accessoarindustrin kan inte uppvisa efterlevnad av utländska regleringar. Det finns olika anledningar till detta:

  a. Leverantören är inte primärt fokuserad på utvecklade marknader. Den har därför begränsad erfarenhet av efterlevnad, och kan kanske inte ens införskaffa rätt material från sina underleverantörer.

  b. Leverantören är en mindre handlare eller agent, som inte har mycket erfarenhet av – eller är helt omedveten om – amerikanska och europeiska regleringar.

  En leverantör utan rätt erfarenhet, och utan tillgång till lämpliga materialleverantörer, är en extrem risk för er verksamhet.

  För att sållra bort dem behöver du införskaffa dokumentation som bevisar att leverantören har tidigare erfarenhet med tillverkning av smycken och accessoarer som efterlever amerikanska och europeiska standarder.

  Det bästa sättet att göra detta är genom att endast ha att göra med leverantörer som kan förse dig med testrapporter. Du kan exempelvis begära följande dokumentation.

  • Testrapport för tungmetaller
  • Testrapport för REACH SVHC
  • Testrapport för ASTM / CPSIA
  • Testrapport för CA Prop 65

  Baserat på vår erfarenhet, kommer denna enkla dokumentkontroll sållra bort runt 75% av leverantörerna på marknaden. Det är därför en kritisk faktor då man väljer tillverkare.

  En testrapport visar dock endast att leverantören vid någon tidpunkt har producerat en batch med smycken som efterlever gällande regleringar. Detta är dock inte en garanti för framtida efterlevnad. En gammal testrapport kan ej heller användas för att verifiera framtida beställningar.

  Presentlådor för smycken och paketering

  Smycke- och accessoartillverkare köper in produktförpacking från specialiserade underleverantörer. Importörer tenderar att ha två valmöjligheter:

  a. Standardförpackning (ODM)

  De flesta leverantörer kan erbjuda ett begränsat utbud av standardiserad produktförpacking. Standardpaketering (exempelvis presentlådor med en bestämtd design) kan inte anpassas när det kommer till design och material.

  Den kan dock köpas i mindre volymer – ofta mellan 300 till 500 enheter. Standardiserad smyckespaketering kan också märkas med köparens logotyp.

  b. Custom-förpackning (OEM)

  De flesta leverantörer kan, via sina underleverantörer, erbjuda ‘custom designed’ produktförpacking för deras köpare. Minimikvantiteten för OEM-paketering ligger dock ofta på mellan 3000 till 5000 enheter, vilket är runt tio gånger så mycket som minimikvantiteten för standardpaketering.

  Design och modifikation av accessoarer & smycken

  Smycke- och accessoartillverkare är generellt monteringstillverkare (assembly). De producerar inte verktyg och komponenter, dvs smyckesdelarna.

  Smyckesdelarna produceras av specialiserade tillverkare av material och komponenter. Många smyckesfabriker arbetar med över 50 underleverantörer.

  De flesta leverantörer är likställda när det kommer till deras förmåga att erbjuda sina köpare designa produkter. Inom smyckesindustrin finns det två sätt att skräddarsy produkter:

  a. Anpassa design genom att använda standardkomponenter. Ett halsband kan exempelvis ha en helt unik design, även ifall det är gjort av standardkomponenter.

  b. Designa komponenter: Du kan också skapa helt nya smyckeskomponenter, som anslutare och pärlor. Detta erbjuds av alla tillverkare via deras underleverantörer.

  Många smyckesmärken applicerar båda strategierna, då de använder både standardiserade och skräddarsydda komponenter. Att endast använda skräddarsydda komponenter är både långsamt och dyrt, eftersom ny utrustning behöver tillverkas för varje skräddarsydd del.

  En annan sak som smyckes- och accessoarfabriker har gemensamt är deras extremt begränsade designsupport för sina kunder. De förväntar sig att deras köpare känner till produkten, och tycker inte om att spendera tid på att utbilda oerfarna köpare.

  Förvänta dig inte att få gratis designtjänster, eller ens feedback på din design, ifall du inte är en etablerad kund.

  Socialt ansvar (CSR)

  Många köpare antar att barnarbete är något vanligt förekommande i Kina, men det är det inte. Med det sagt så är barnarbete inte den enda faktorn när det gäller social efterlevnad.

  Det finns olika organisationer för socialt ansvar, som ger ut certifikat för leverantörer som har klarat av deras inspektioner. BSCI (Business Social Compliance Initiative) är en sådan organisation.

  Det är endast de största och mest etablerade smycke- och accessoar-leverantörerna som är BSCI-certifierade. Det är dock ett kvalitetstecken när det kommer till organisation. BSCI-certifierade leverantörer tenderar att ha kända märkesklienter runt om i världen.

  Stora märkesnamn kan dock vara ett tveeggat svärd för mindre köpare, men det är generellt en bra sak.

  Minimiorderkvantitet (MOQ)

  Smyckestillverkare tenderar att ha mer än ett krav för minimikvantitet. Ett sätts per order, och reflekterar det minsta antalet enheter som tillverkaren vill tillverka åt kunden.

  Det andra är ”per design” eller ”per komponent”. Denna minimikvantitet sätt inte av leverantören, utan av komponenternas underleverantör.

  Den senare är svårare att förhandla ner, men den kan hanteras genom att använda så många standardiserade smyckesdelar som möjligt.

 • Vi hälper e-handlare att tillverka produkter i Asien

  Boka telefonmöte
 • 2 reaktioner på “Tillverkning av smycken & accessoarer i Kina: En komplett guide

  1. Hej!
   Kontakta gärna mig på 0723033955 för en konsultation.

   Mvh
   Marike Dukic

   1. Hej Marike,

    Ni kan boka ett telefonmöte här: https://www.scandinasian.se/ring

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  * Vänligen kryssa i ruta för att godkänna

  *

  I agree