Kvantitetskrav vid import – Minimum Order Quantity (MOQ)

Publicerad den 2 kommentarer

MOQ krav

MOQ står för ”Minimum Order Quantity” vilket är det minsta antalet produkter en tillverkare är villig att sälja. Ett MOQ krav på 500 exemplar innebär alltså att du som importör måste beställa minst 500 exemplar – annars kan du inte lägga någon order.

I denna artikel förklarar vi varför MOQ kravet finns, och hur du som importör kan sänka MOQ kravet. Därtill täcker denna artikel olika typer av MOQ krav, samt hur det skiljer sig mellan Kina, Vietnam och Indien.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Vad är MOQ och varför finns det?

Det finns flera anledningar till att fabriker i Kina, Vietnam och andra länder har ett MOQ krav. De flesta tillverkare har inte lagervaror som kan plockas ihop i en box – utan de tillverkar produkter efter beställning. Det innebär att de i sin tur måste köpa in material och komponenter från sina underleverantörer, som i sin tur har ett MOQ krav.

Dessa underleverantörer baserar i sin tur ofta sitt MOQ krav på hur mängden material (exempelvis antal meter tyg) de måste tillverka för att det skall vara värt att ställa om maskinerna.

Därtill måste fabriken också tillverka ett minsta antal produkter för att det skall vara lönt att starta tillverkningen.

Det är en hel del variabler att ta i åtanke – men att tillverka produkter utan MOQ är inte möjligt.

Exempel på MOQ krav

Nedan följer en översikt på MOQ krav i Kina för olika produktområden:

 • Kläder: 250 – 1000 pcs
 • Elektronik: 500 – 1000 pcs
 • Klockor: 300 – 500 pcs
 • Möbler: 20” FCL

Notera att ovanstående MOQ krav gäller per produkt.

Det finns ofta flera olika MOQ att hålla reda på

Tillverkare sätter ofta flera olika MOQ krav. Detta är typiskt inom textilproduktion då det finns följande MOQ krav:

 • MOQ per order
 • MOQ per tyg
 • MOQ per färg
 • MOQ per storlek

Nedan följer ett exempel:

 • MOQ per order: 1000 pcs
 • MOQ per tyg: 500 pcs
 • MOQ per färg: 250 pcs
 • MOQ per storlek: 100 pcs

Olika typer av MOQ krav

I de flesta fall sätts MOQ kravet baserat på ett minsta antal enheter, exempelvis 500 pcs. När det gäller möbler är det istället vanligare att MOQ krav sätts efter containervolym – exempelvis 20” FCL.

Skiljer MOQ kravet beroende på land?

Ja, det finns faktiskt ganska stora variationer på MOQ beroende på land. Kina har i regel lägre MOQ krav än tillverkare i Vietnam och Kina:

MOQ krav i Kina

Tillverkare i Kina har större tillgång till standardmaterial och komponenter. De är också mer vana att jobba med mindre kunder, sannolikt som ett resultat av att Alibaba.com är så stort i Kina.

Standard MOQ kravet ligger i regel på 500 pcs, men det finns oftast möjligheter att sänka det.

MOQ krav i Vietnam

Vietnam är i regel det land med en högre MOQ än de flesta andra länder i Asien. Detta kan delvis förklaras av att många stora företag lägger fler ordrar hos tillverkare i Vietnam – eller rent av öppnar egna fabriker – samtidigt som de väljer bort Kina.

Vietnamesiska fabriker har helt enkelt råd att välja mindre kunder – och MOQ kravet ligger ofta på 1000 – 2000 pcs.

MOQ krav i Indien

Tillverkare i Indien sätter MOQ kravet någonstans mellan Kina och Vietnam. Dock kan även Indiska tillverkare vara ganska flexibla vad gäller MOQ inom vissa produktområden.

Vi har en liten budget, kan vi kringgå MOQ kravet?

Vi på ScandinAsian.se jobbar ju ofta med den här frågan då våra kunder till största är små och medelstora företag. Det första du måste förstå är att MOQ kravet inte är en förhandlingsfråga då leverantören helt enkelt måste köpa in en viss mängd råmaterial samt tillverka en viss kvantitet för att det skall vara lönsamt att ens starta produktionen.

Det finns dock vägar “runt” MOQ kravet. Att få köpa en mindre kvantitet kräver dock uppoffringar för importören. Antalet olika material och komponenter måste begränsas.

Detta kräver således att man importerar en mindre mängd olika produkter och accepterar ett mindre sortiment om man nu har en liten budget. Se nedan för ett exempel på hur vi har hjälpt våra kunder att minska kvantitetskravet och få större spridning på sitt sortiment.

Jag har hittat en leverantör med lagervaror, varför kan jag inte köpa från dem?

Att det inte finns leverantörer med lagervaror i Kina är en sanning med modifikation. Givetvis existerar det kinesiska grossister på sidor som Aliexpress och Taobao.com. Problemet med att köpa från dessa leverantörer är att varorna som säljs inte är tillverkade i enlighet med rådande lagstiftning inom EU. Det finns helt enkelt inga leverantörer i Kina som massproducerar ”EU certifierade” varor på löpande band.

Detta utesluter således inköp av alla produkter som kräver certifiering från dessa typer av leverantörer.

Således är enda alternativet att anpassa sin import efter de MOQ krav som ställs av tillverkare – med kapacitet att producera varor i enlighet med rårande certifieringsdirektiv (exempelvis CE, RoHS och REACH).

Stämmer verkligen MOQ kraven på Alibaba.com?

I vissa fall stämmer det MOQ krav som specificerats på Alibaba.com, men i de flesta fall är det siffror som leverantören höftat till med. Ibland kan det röra sig om ett för stort MOQ krav medan det i andra fall är ett kvantitetskrav som används som lockbete. Det innebär att leverantören försöker locka in importörer i långa förhandlingar och inköp av prover.

När ordern sedan närmar sig tar leverantören tillfället i akt och höjer kvantitetskravet. Detta är en strategi som (tyvärr) lönar sig för många tillverkare i Kina.

Således anser vi på ScandinAsian.se att frågan om MOQ kravet är lika viktig som priset. Det är väldigt viktigt att man redan i sin första kontakt med en ny leverantör kräver att denne specificerar gällande MOQ krav för den produkt man önskar importera.

5 sätt att sänka MOQ kravet

Nedan följer ett flertal strategier som kan hjälpa dig att sänka MOQ kravet i samtycke med din fabrik.

1. Använd samma material och komponenter på flera produkter

Som ovan nämnt är ofta leverantörens minimikvantitet en direkt reflektion av den hos dennes underleverantörer. Kinesiska leverantörer köper in material (exempelvis tyger) och komponenter (exempelvis blixtlås) från flera olika underleverantörer.

Desto fler material de måste köpa in – desto fler MOQ krav måste mötas. Om du istället använder samma material på flera olika produkter gör du det möjligt för fabriken att ”delta upp” MOQ kravet på flera olika produkter.

2. Använd standardmaterial och komponenter

Fabriker har ibland högre åtgång på vissa material och färger. Exempelvis kan en tillverkare av kläder ha ett antal standardfärger på olika tyger som de kan använda för mer än en kund.

Detta leder i sin tur till MOQ kravet kan vara lägre.

Om du istället vill ha ett material i en specifik pantone färg kan det istället leda till ett högre MOQ krav. Undvik med andra ord att beställa material i specifika färger om det inte är absolut nödvändigt.

Badrumsmattor: MOQ 600 st per material

Leverantörens krav var på hela 300 mattor per material. Detta är en stor volym för en nystartad butik som vill fylla upp ett sortiment. Lösningen i detta fall var att ta reda på vilken typ av modifikation som var enkel för leverantören att göra. Efter diskussion kom vi fram till att de enkelt kunde skära mattorna i olika färger – runda, fyrkanter och rektanglar.

Dessutom kunde leverantören färga så få som 200 exemplar i en färg. Således kunde vi skapa 3 mattor i 3 olika färger, dvs totalt 9 produkter, samtidigt som vi mötte leverantörens MOQ krav på 600 exemplar.

Olika produkter har olika “dynamik”. Precis som vi ovan nämnde är inte kvantitetskravet en förhandlingsfråga utan det måste på något sätt mötas.

Det går dock väldigt ofta att hitta en flexibilitet som gör att man får en större spridning på sortimentet samtidigt som man möter leverantörens kvantitetskrav.

3. Erbjud att betala ett högre pris

Som sagt är MOQ kravet inte bara styrt av mängden material som måste köpas in, utan även antalet enheter en fabrik måste tillverka för att det skall vara lönt. Dock kan de komma på andra tankar om du erbjuder dig att betala ett högre enhetspris.

Jag skulle dock inte gå högre än 10%.

4. Förhandla fram en lägre minimikvantitet

Som en sista utväg kan du också försöka förhandla med fabriken. Många tillverkare i Asien är villiga att erbjuda ett lägre MOQ krav när du lägger din första beställning.

Räkna dock inte med en radikal sänkning. En tillverkare med ett MOQ krav på 500 pcs går sällan under 300-400 pcs.

Dock är det omöjligt att förhandla ner både MOQ kravet och priser.

5. Köp från mindre tillverkare

Vissa mindre tillverkare har ibland ett lägre MOQ krav då de helt enkelt värderar dina beställningar mer. Om du är ett litet bolag i uppstart kan det alltså vara värt att sluta leta efter de största tillverkarna och försöka jobba med någon som är lite mindre.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 2 svar på “Kvantitetskrav vid import – Minimum Order Quantity (MOQ)

  1. Hej

   Jag vill veta vilka standart mått i meter mätt jag måste förhålla mig till när jag fraktar containers. jag vill nämligen beställa specialbyggda containars som är inredda från Kina. Men jag vill inte ha standardmåtten på 2.60 i bredd, där är problemet.Jag skulle vilja få bredare containers tillverkade.
   Vet ni några andra mått som är vanliga att transportera så jag får ihop budgeten på detta utan att den skenar iväg för att jag har gjort för breda containrar?

   Vad skulle det kosta att frakta 100st containrar som är bredare säg 3 meter tex?

   Kommer att beställa 500-1000st och i första svängen 20st på prov, skulle ni kunna ta er lite tid tid att genomlysa vad detta skulle kosta mig med 100st i stöten och nyttiga tips?

   Självklart ligger ni på förhand för att ta hjälp utav.

   Mvh Ronnie Gustafsson
   0046707158389

  2. Hej Ronnie,

   Ursäkta för sent svar. Jag har aldrig haft en liknande order, men jag antar att ni isf får betala för två containerplatser då det inte går att fylla den ”överblivna” volymen med något annat. Vi kan dock kontakta er leverantör och fråga dem hur de fraktar vanligtvis.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist