• Kvantitetskrav vid import – Minimum Order Quantity (MOQ)

  Publicerad 3 kommentarer

  moq-krav

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Om man någonsin tagit en titt på sidor som Alibaba.com ser man ofta en term som är tydligt utsatt – Minimum Order Quantity, eller MOQ. Denna term specificerar den minsta kvantitet av en viss produkt som en leverantör i Kina accepterar att man köper. Ofta kan det röra sig om relativt stora volymer, något som kan vara ett problem för småföretag med en begränsad budget.

  Vad är MOQ och varför finns den?

  Varför existerar då denna MOQ? Hade det inte varit mer lönsamt för en tillverkare i Kina att sänka denna och därmed få in fler kunder? Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Leverantören måste i sin tur köpa in en minsta mängd komponenter och material från sina underleverantörer för att kunna start tillverkningen. Detta beror helt enkelt på att leverantörer i Kina inte lagerhåller varor utan tillverkar enbart på beställning.

  Vi har en liten budget, kan vi kringgå MOQ kravet?

  Vi på ScandinAsian.se jobbar ju ofta med den här frågan då våra kunder till största fel är individuella investerare eller småföretag. Det första man måste förstå är att MOQ kravet inte är en förhandlingsfråga då leverantören helt enkelt måste köpa in en viss mängd råmaterial samt tillverka en viss kvantitet för att det skall vara lönsamt att ens starta produktionen.

  Det finns dock vägar “runt” MOQ kravet. Att få köpa en mindre kvantitet kräver dock uppoffringar för importören. Antalet material och komponenter måste begränsas. Detta kräver således att man importerar en mindre mängd olika produkter och accepterar ett mindre sortiment om man nu har en liten budget. Se nedan för ett exempel på hur vi har hjälpt våra kunder att minska kvantitetskravet och få större spridning på sitt sortiment.

  Badrumsmattor, MOQ 600 st per material

  Leverantörens krav var på hela 300 mattor per material. Detta är en stor volym för en nystartad butik som vill fylla upp ett sortiment. Lösningen i detta fall var att ta reda på vilken typ av modifikation som var enkel för leverantören att göra. Efter diskussion kom vi fram till att de enkelt kunde skära mattorna i olika färger – runda, fyrkanter och rektanglar.

  Dessutom kunde leverantören färga så få som 200 exemplar i en färg. Således kunde vi skapa 3 mattor i 3 olika färger, dvs totalt 9 produkter, samtidigt som vi mötte leverantörens MOQ krav på 600 exemplar.

  Olika produkter har olika “dynamik”. Precis som vi ovan nämnde är inte kvantitetskravet en förhandlingsfråga utan det måste på något sätt mötas. Det går dock väldigt ofta att hitta en flexibilitet som gör att man får en större spridning på sortimentet samtidigt som man möter leverantörens kvantitetskrav.

  Jag har hittat en leverantör med lagervaror, varför kan jag inte köpa från dem?

  Att det inte finns leverantörer med lagervaror i Kina är en sanning med modifikation. Givetvis existerar det kinesiska grossister på sidor som Aliexpress och Taobao.com. Problemet med att köpa från dessa leverantörer är att varorna som säljs inte är certifierade i enlighet med rådande lagstiftning inom EU. Det finns helt enkelt inga leverantörer i Kina som mass producerar EU certifierade varor på löpande band.

  Detta utesluter således inköp av alla produkter som kräver certifiering från dessa typer av leverantörer. Således är enda alternativet att anpassa sin import efter de MOQ krav som ställs av tillverkare – med kapacitet att producera varor i enlighet med rårande certifieringsdirektiv (exempelvis CE, RoHS och REACH).

  Stämmer verkligen MOQ kraven på Alibaba.com?

  I vissa fall stämmer det MOQ krav som specificerats – i de flesta fall är det siffror som leverantören höftat till med. Ibland kan det röra sig om ett för stort MOQ krav medan det i andra fall är ett kvantitetskrav som används som lockbete. Det innebär att leverantören försöker locka in importörer i långa förhandlingar och inköp av prover. När ordern sedan närmar sig tar leverantören tillfället i akt och höjer kvantitetskravet. Detta är en strategi som (tyvärr) lönar sig för många tillverkare i Kina.

  Således anser vi på ScandinAsian.se att frågan om MOQ kravet är lika viktig som priset. Det är väldigt viktigt att man redan i sin första kontakt med en ny leverantör kräver att denne specificerar gällande MOQ krav för den produkt man önskar importera.

 • Boka en kostnadsfri konsultation via telefon eller Skype

  Under samtalet kommer vi berätta hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Asien. Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar för att bekräfta tid och dag.
 • 3 reaktioner på “Kvantitetskrav vid import – Minimum Order Quantity (MOQ)

  1. Hej

   Jag vill veta vilka standart mått i meter mätt jag måste förhålla mig till när jag fraktar containers. jag vill nämligen beställa specialbyggda containars som är inredda från Kina. Men jag vill inte ha standardmåtten på 2.60 i bredd, där är problemet.Jag skulle vilja få bredare containers tillverkade.
   Vet ni några andra mått som är vanliga att transportera så jag får ihop budgeten på detta utan att den skenar iväg för att jag har gjort för breda containrar?

   Vad skulle det kosta att frakta 100st containrar som är bredare säg 3 meter tex?

   Kommer att beställa 500-1000st och i första svängen 20st på prov, skulle ni kunna ta er lite tid tid att genomlysa vad detta skulle kosta mig med 100st i stöten och nyttiga tips?

   Självklart ligger ni på förhand för att ta hjälp utav.

   Mvh Ronnie Gustafsson
   0046707158389

  2. Hej Ronnie,

   Ursäkta för sent svar. Jag har aldrig haft en liknande order, men jag antar att ni isf får betala för två containerplatser då det inte går att fylla den “överblivna” volymen med något annat. Vi kan dock kontakta er leverantör och fråga dem hur de fraktar vanligtvis.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *