Guide till import från Alibaba.com – Vad svenska företag måste veta

Publicerad den Lämna en kommentar

Alibaba.com är en marknadsplats för i huvudsak kinesiska leverantörer och importörer runt om i världen. Alibaba.com har sedan början på 2000 talet utvecklats från att vara en enklare databas för att hitta leverantörer, till att idag fungera som en B2B plattform som täcker företagsinformation, betalningslösningar, frakt, prisdata, fabriksrapporter och mycket mer.

Trots det är många importörer ytterst skeptiska till Alibaba.com. Sidan är för många okänd som ett näste för bedragare och ”oseriösa” leverantörer som egentligen inte är fabriker.

I denna artikel förklarar vi vad du måste tänka på vad gäller EU regleringar, hur du kan använda bolagsinformation från Alibaba för att välja rätt leverantör, och mycket mer. Vi besvarar också några av de vanligaste frågorna vi får gällande plattformen.

Översikt

 • Produktbilder och priser
 • Alibaba RFQ
 • Alibaba och EU krav
 • Alibaba TrustPass Profile
 • Alibaba Gold Suppliers
 • Alibaba Trade Assurance
 • Vanliga frågor om Alibaba

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Produktbilder och priser

Många leverantörer listar produktbilder på sina Alibaba sidor vilket kan ge intrycket att de faktiskt har produkter på lager som enkelt kan beställas. I de flesta fallen rör det sig dock inte om lagervaror  utan om ’produktexempel’ som visar vad leverantören tidigare har tillverkat, eller vad de anses sig kunna tillverka.

I många fall visar bilderna produkter som leverantörerna aldrig tillverkat. Således är det alltid viktigt att alltid sammanställa en tydlig produktspecifikation, även om det framstår som att leverantören har ett ”sortiment”.

Inom vissa produktkategorier är det vanligare att leverantörer har något som kan liknas vid ett produktsortiment – om än inte lagervaror utan produkter som kan tillverkas på beställning – men långt ifrån alla.

Detta gäller också för priser. Många Alibaba leverantörer listar priser i likhet med nedanstående:

 • 200 – 500 pcs: 10 USD
 • 501 – 1000 pcs: 9 USD
 • 1001 – 2000 pcs: 8 USD

Dessa priser i nästan samtliga fall grova uppskattningar. Bli således inte förvånad om priserna skiljer en hel del när ni begär offert direkt från leverantörerna.

Alibaba RFQ

Alibaba.com gör det möjligt att lägga ut en förfrågan – vilket på engelska kallas för Request for Quotation eller RFQ. Fördelen är att ni snabbt och enkelt kan få in offerter från flera leverantörer. Dock rekommenderar jag att ni på egen hand gör ett urval så att ni enbart kontaktar leverantörer som är något mer kvalificerade.

Att enbart välja leverantör utifrån en billig offert är sällan något som lönar sig vare sig kortsiktigt eller långsiktigt.

Alibaba.com

Alibaba TrustPass Profile

Nedan listar vi ett antal sätt att bedöma en leverantör utifrån den data som finns under en ”Company Profile”. På många sätt fungerar Alibaba.com som Allabolag.se, fast för leverantörer i Asien.

a. Företagsnamn

1. Positivt om företagets namn innehåller produktens namn. Ett tecken på att de är specialiserade inom den produkt ni är ute efter

2.Den stad eller provins leverantören befinner sig i finns oftast med i företagets namn. Mindre företag har med stadens namn (ex. Ningbo) medan större bolag har med provinsnamnet (Ex. Zhejiang)

3. En tillverkare har ofta, men inte alltid, ”manufacturer” med i sitt företagsnamn medan ett handelshus har med ”Trading” eller ”Trading Company” i sitt företagsnamn

4. Det är detta företagsnamn som skall stå som mottagare vid betalning. Om ni får en faktura där en privatperson eller annat bolag står som mottagare riskerar ni att råka ut för ett bedrägeri.

b. Type of company

1. Manufacturer: Innebär att företaget är en renodlad tillverkare. Har oftast specialiserad på en eller ett fåtal produkter. Denna typ av leverantör är oftast att föredra om ni tillverkar produkter med er egen design eller tryck

2. Trading Company: Ett handelshus som köper inte produkter från andra fabriker. ”Andra fabriker” kan dock vara ägare, eller vara ägda” av detta handelshus. Denna typ av leverantör är oftast att föredra om ni köper in mindre volymer

3. Manufacturer and Trading Company: Många fabriker handlar även med varor som tillverkas av andra fabriker. Det svåra här är att veta om just den produkt ni eftersöker tillverkas av denna leverantör, vilket är att föredra.

c. Legal Representative

Det är denna person som skall skriva på Proforma Invoice och avtal

d. Main Products

Det är mycket viktigt att välja en leverantör som är specialiserad på just er produkt. Många mindre bolag säljer lite av varje och besitter därmed en begränsad kunskap om varje produkt. En leverantör som saknar erfarenhet och kunnskap om en produkt är en enform risk för ert företag då det oftast är av dessa anledningar som missförstånd och kvalitetsproblem uppstår.

e. Registered Capital

Detta är en stark indikation på hur stort bolaget är. Vad som är tillräckligt beror helt och hållet på branch. Tillverkare av smycken har sällan mer än 1 000 000 RMB (Cirka 1.1 Mkr) i registrerat kapital medan en tillverkare av LED skärmar oftast har mer än 10 000 000 RMB.

Vi rekommenderar att ni inte väljer leverantörer som har mindre än 500 000 RMB då ett lågt kapital gör det omöjligt för leverantören att kompensera er i händelse av kvalitetsproblem.

f. Management Certification

Ett protokoll som specificerar hur kvalitetsproblem skall hanteras och åtgjärdas under tillverkningens olika faser.

Defekta enheter är någonting som finns hos alla tillverkare och en leverantör som har ett Management Certificate, ex. ISO9001, håller oftast en högre standard än de som inte har någon färdig rutin.

Trade Assurance på Alibaba.com

Testrapporter

Många leverantörer listar testrapporter eller nämner standarder de kan möta i deras ”company introduction” samt produktbeskrivningar. Denna information är viktig då ni kan bedöma om leverantören sedan tidigare har erfarenhet av att möta EU regleringar och standarder.

Exempel

 • REACH
 • RoHS
 • Low Voltage Directive
 • Toy Safety Directive
 • PPE Regulation

Notera att ni inte kan per automatik använda gamla testrapporter för er produkt. För det första gäller inte testrapporter för mer än en enskild produkt. Det är dock långt ifrån alla leverantörer på Alibaba som har erfarenhet av att möta EU regleringar.

Således är det viktigt att på förhand få en indikation om de har erfarenhet av detta. Dock är det inte en fråga om att hitta leverantörer som redan har ”certifierade produkter” då det praktiskt taget inte existerar.

Alibaba Gold Suppliers

Många importörer antar att Alibabas ”Gold Supplier” märkning är en garanti för säkra affärer och bra kvalitet. Detta är helt fel. ”Gold Supplier” är en lukrativ medlemstjänst som säljs av Alibaba.com och ett grundkrav för att en leverantör skall ha en chans att synas.

Medlemskap kommer visserligen inte helt och hållet utan krav från Alibabas sida, utan dessa granskar och verifierar information (se ovanstående lista).

Kort sagt kan sägas att det du vet är att företaget är registrerat, vad företaget heter, var det befinner sig och namnet på deras ”Legal Representative”.

Vad Gold Supplier medlemskap inte garanterar

 • Skydd mot bedrägerier
 • Skydd mot kvalitetsproblem
 • Att produkterna möter EU regleringar

Alibaba Trade Assurance

Alibaba Trade Assurance är ett program vars grund bygger på att risken minimeras för köparen. Kort sagt agerar Alibaba.com som en mellanhand vid betalningen, och kan återbetala pengarna till kunden om leverantören inte möter dennes kvalitetskrav eller sista leveransdatum.

I verkligeheten är processen något mer komplicerad:

1. Kunden startar en ny order på Alibaba.com

2. Kunden fyller i Purchase Contract som specificerar produktens design, dimensioner, material, färger och tillverkningstid

Notera att Aliababa.com givetvis inte kan återbetala betalningen baserat på kvalitetskrav ni inte definerat tydligt i Purchase Contract. Således måste all relevant produktinformation finnas där.

3. Kunden betalar till ett Alibaba Trade Assurance konto (via vanlig wire transfer)

4. Tillverkning startar

5. Kvalitetskontroll

6. Kund godkänner varor och Alibaba.com betalar leverantören

Många importörer utgår dock ifrån att Trade Assurance är någon form av försäkring som villkorslöst garanterar återbetalning om denne inte är ”nöjd” med varorna, eller om de inte lyckas sälja godset. Så är inte fallet.

a. En återbetalning kan enbart ske om leverantören bryter mot det som faktiskt står skrivet i Purchase Contract. Exempelvis kan de inte återbetala beloppet för att det inte blev den ton av blå färg ni önskat, trots att ni inte specificerat en specifik RAL eller pantone.

b. Ni måste betala till kontot som anges av Alibaba.com. Betalar ni ett annat bankkonto gäller inte Trade Assurance

c. Trade Assurance gäller fram till den punkten ni godkänner varorna, vilket sker innan skeppning. Ni kan inte begära återbetalning efter att varorna har godkänts, eller begära retur flera veckor eller månader senare.

d. Trade Assurance täcker aldrig återbetalning för osålda varor

Vanliga frågor om Alibaba

Är leverantörer på Alibaba.com oseriösa?

Absolut inte. Alibaba.com är en största och viktigaste databasen på tillverkare i Kina, och även hela Asien. Dock är Alibaba.com väldigt tillgängligt. Vem som helst kan gå in och kontakta tillverkare – varav många inte har någon som helst erfarenhet av tillverkning och import sedan tidigare.

Detta är anledningen till att det finns så många rapporter om oseriösa leverantörer, kvalitetsproblem och bedrägerier. Många av dessa problem handlar i grunden om att importören inte tagit fram en tydlig produktspecifikation, eller undersökt vilka regleringar som gäller i hemlandet.

Alibaba.com är en plattform, inte en säljare som aktivt kan ta ansvar för affärer som görs upp mellan leverantörer och importörer.

Hur hittar jag rätt leverantör på Alibaba?

Fördelen med Alibaba är att du har tillgång till bra sökverktyg som gör det möjligt att enkelt filtrera leverantörer. Det vi tittar på i första hand är ISO 9001 certifikat, BSCI och Sedex. Alibaba ger också tillgång till viktig bolagsinformation, som när företaget är registrerat, mängden aktiekapital och testrapporter. Det krävs en del arbete, men du har tillgång till all data som behövs för att hitta bra leverantörer.

Är det enbart kinesiska företag på Alibaba?

Kina är Alibabas hemma marknad, och den absoluta majoriteten av företag på Alibaba är baserade i Kina. Dock finns de tusentals leverantörer från andra länder, som Vietnam, Indien, Thailand och även i USA och Europa.

Är det enbart mellanhänder på Alibaba.com?

En vanlig myt är att det inte finns några fabriker på Alibaba.com utan att det enbart rör sig om mellanhänder. Det stämmer inte utan det finns både fabriker och trading företag. Ofta är det ganska enkelt att avgöra vilka företag som är fabriker och inte genom att titta på följande:

 • Produktområde
 • Registered capital
 • Labbtestrapporter
 • ISO 9001 och ISO 14001 certifikat
 • BSCI och Sedex

Fabriker vill tjäna pengar, och således söker de sig till Alibaba.com för att hitta nya kunder. Det existerar inga hemliga leverantörsnätverk.

Finns det bättre sidor för att hitta fabriker än Alibaba?

Alibaba.com är den i särklass största portalen för att hitta leverantörer i Asien. Det finns andra sidor som Globalsources.com och Made-in-China.com, men ingen kommer i närheten vad gäller Alibabas bredd och djup. Därtill erbjuder Alibaba betydlgt fler tjänster runtom för betalning, frakt och mycket annat.

Är leverantörer på Alibaba.com dyrare än andra leverantörer?

Nej, det finns ingenting som styrker att leverantörer som listas på Alibaba skulle vara dyrare än andra, på samma sätt som frisörsalonger som har egna hemsidor inte nödvändigtvis är varken dyrare eller billigare än andra.

Kort sagt har deras närvaro på Alibaba.com ingenting att göra med prissättning, utan det beror helt och hållet på deras tillverkningskapacitet samt materialpriser.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist