• Guide till import från Alibaba.com

  Publicerad den Lämna en kommentar

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Många svenska importörer ställer sig frågan huruvida Alibaba.com är en pålitlig källa vid import från Kina.

  För att kunna göra en korrekt bedömning måste man först första Alibabas affärsmodell. Alibaba säljer inte produkter på egen hand utan fungerar som en mötesplats för leverantörer i Asien och importörer från hela världen.

  Affärsmodellen kan jämföras med Blocket eller Tradera, där frågan om pålitlighet helt och hållet beror på den individuella leverantören, och inte plattformen i sig.

  Notering: ScandinAsian.se samarbetar med Alibaba Group

  De flesta leverantörer på Alibaba kan inte möta EU produktsäkerhetskrav

  Så gott som alla produkter regleras av ett eller flera EU direktiv, exempelvis LVD, REACH och RoHS. Import av icke-certifierade produkter är olagligt, och det är alltid importören ansvar att se till att produkterna möter gällande krav på certifiering.

  Den största utmaningen vid import från leverantörer listade på Alibaba.com är att majoriteten (ofta omkring 95%) inte kan möta dessa krav. Väljer man således en leverantör innan man verifierat att de kan möta kraven, löper man således en extremt stor risk att importera varor som inte får säljas.

  Alibaba.com

  Detta beror på följande anledningar:

  1. Det är långt ifrån alla leverantörer på Alibaba.com som exporterar till EU. Dessa har ingen erfarenhet av att möta EU regleringar.

  2. Det är i grunden inte tillverkarens ansvar (om de är utanför EU) att möta EU regleringar, utan det är importörens ansvar att se till att alla EU krav på produktsäkerhet följs. Tillverkare i Kina har inte resurser att anställa jurister som har koll på alla regleringar runt om i världen. Det är helt enkelt inte så det fungerar.

  Vad innebär det rent praktiskt att möta EU regleringar?

  Det beror alltid på produkten i sig, men kan summeras nedan:

  1. Undersök vilka standarder som är applicerbara på produkten (ex. REACH eller EN 71 Part 1)

  2. Skicka prover till ett testlabb för att kolla om produkten verkligen möter standarder

  3. Sammanställ label filer (ex. CE och WEEE) och skicka till leverantören

  4. Sammanställa dokumentation (ex. teknisk fil)

  Vad kan då hända om man tar in varor som inte möter EU direktiv?

  I vissa fall stoppas de av tullen, vid ankomst. I andra fall så kan man bli kontrollerad av andra myndigheter, exempelvis Kemikalieinspektionen, flera veckor eller månader efter att godset importerats.

  Skulle det då visa sig att varorna inte möter EU direktiv, vilket de nästan aldrig gör såvida leverantören inte har tidigare erfarenhet av dessa krav, tvingas man med omgående verkan dra tillbaka varorna från marknaden.

  Således måste man först bekräfta vilka krav som gäller inom Sverige och EU för just er produkt, och sedan hitta leverantörer som klarar av att möta dessa krav. Klicka här för att läsa mer om hur ScandinAsian.se kan hjälpa er att undvika problem vid import från Alibaba leverantörer.

  kvalitetskontroll

  Alibaba.com är ett första steg till import, men ingen helhetslösning

  Alibaba.com är ett självklart första steg för import från Kina och andra länder, men det är ingen helhetslösning.

  Det är här ni hittar era leverantörer, men utfallet beror helt och hållet på hur processen hanteras därefter, och vilka leverantörer ni väljer ut från början. Nedan listar vi ett antal sätt att bedöma en leverantör utifrån den data som finns under en “Company Profile”.

  a. Leverantörens namn

  1. Positivt om företagets namn innehåller produktens namn. Ett tecken på att de är specialiserade inom den produkt ni är ute efter

  2.Den stad eller provins leverantören befinner sig i finns oftast med i företagets namn. Mindre företag har med stadens namn (ex. Ningbo) medan större bolag har med provinsnamnet (Ex. Zhejiang)

  3. En tillverkare har ofta, men inte alltid, “manufacturer” med i sitt företagsnamn medan ett handelshus har med “Trading” eller “Trading Company” i sitt företagsnamn

  4. Det är detta företagsnamn som skall stå som mottagare vid betalning. Om ni får en faktura där en privatperson eller annat bolag står som mottagare riskerar ni att råka ut för ett bedrägeri.

  b. Type of company

  1. Manufacturer: Innebär att företaget är en renodlad tillverkare. Har oftast specialiserad på en eller ett fåtal produkter. Denna typ av leverantör är oftast att föredra om ni tillverkar produkter med er egen design eller tryck

  2. Trading Company: Ett handelshus som köper inte produkter från andra fabriker. “Andra fabriker” kan dock vara ägare, eller vara ägda” av detta handelshus. Denna typ av leverantör är oftast att föredra om ni köper in mindre volymer

  3. Manufacturer and Trading Company: Många fabriker handlar även med varor som tillverkas av andra fabriker. Det svåra här är att veta om just den produkt ni eftersöker tillverkas av denna leverantör, vilket är att föredra.

  c. Legal Representative

  Det är denna person som skall skriva på Proforma Invoice och avtal

  d. Main Products

  Det är mycket viktigt att välja en leverantör som är specialiserad på just er produkt. Många mindre bolag säljer lite av varje och besitter därmed en begränsad kunskap om varje produkt. En leverantör som saknar erfarenhet och kunnskap om en produkt är en enform risk för ert företag då det oftast är av dessa anledningar som missförstånd och kvalitetsproblem uppstår.

  e. Registered Capital

  Detta är en stark indikation på hur stort bolaget är. Vad som är tillräckligt beror helt och hållet på branch. Tillverkare av smycken har sällan mer än 1 000 000 RMB (Cirka 1.1 Mkr) i registrerat kapital medan en tillverkare av LED skärmar oftast har mer än 10 000 000 RMB.

  Vi rekommenderar att ni inte väljer leverantörer som har mindre än 500 000 RMB då ett lågt kapital gör det omöjligt för leverantören att kompensera er i händelse av kvalitetsproblem.

  f. Management Certification

  Ett protokoll som specificerar hur kvalitetsproblem skall hanteras och åtgjärdas under tillverkningens olika faser.

  Defekta enheter är någonting som finns hos alla tillverkare och en leverantör som har ett Management Certificate, ex. ISO9001, håller oftast en högre standard än de som inte har någon färdig rutin.

  g. Certification

  Många produkter såsom plaster, leksaker och elektronik kräver certifiering av olika slag (ex. CE LVD, RoHS, REACH, CE EN71). Det är långt ifrån alla leverantörer som har den certifiering som krävs för att ni skall kunna importera produkten.

  Således bör man från början ta redo på vilken EU standard som gäller för den produkten man vill importera och därefter endast jobba med leverantörer som redan har färdiga certifikat.

  Det är ett slöseri med tid att förhandla priser och undersöka leverantörer som ändå inte kan tillverka produkter som ni på laglig väg kan importera.

  Notering: Ni kan inte använda leverantörens gamla testrapporter för att ‘certifiera’ er produkt. Dock använder vi deras existerande testrapporter för att bedöma om de klarar av att rent tekniskt tillverka produkter som möter EU krav på säkerhet och kemikalier.

  Trade Assurance på Alibaba.com

  Alibaba Gold Suppliers

  Många importörer antar att Alibabas “Gold Supplier” märkning är en garanti för säkra affärer och bra kvalitet. Detta är helt fel. “Gold Supplier” är en oerhört lukrativ medlemstjänst som säljs av Alibaba.com och ett grundkrav för att en leverantör skall ha en chans att synas.

  Medlemskap kommer visserligen inte helt och hållet utan krav från Alibabas sida, utan dessa granskar och verifierar information (se ovanstående lista).

  Kort sagt kan man säga att det man vet är att företaget är registrerat, vad företaget heter, var det befinner sig och namnet på deras “Legal Representative”.

  Vad Gold Supplier medlemskap inte garanterar

  • Skydd mot bedrägerier
  • Skydd mot kvalitetsproblem
  • Att produkterna lever upp till konsumentkrav i Europa

  Alibaba Trade Assurance

  Alibaba Trade Assurance är ett program vars grund bygger på att risken minimeras för köparen.

  Kort sagt agerar Alibaba.com som en mellanhand vid betalningen, och kan återbetala pengarna till kunden om leverantören inte möter dennes kvalitetskrav eller sista leveransdatum.

  I verkligeheten är processen något mer komplicerad:

  1. Kunden startar en ny order på Alibaba.com

  2. Kunden fyller i Purchase Contract som specificerar produktens design, dimensioner, material, färger och tillverkningstid

  Notera att Aliababa.com givetvis inte kan återbetala betalningen baserat på kvalitetskrav ni inte definerat tydligt i Purchase Contract. Således måste all relevant produktinformation finnas där.

  3. Kunden betalar till ett Alibaba Trade Assurance konto (via vanlig wire transfer)

  4. Tillverkning startar

  5. Kvalitetskontroll

  6. Kund godkänner varor och Alibaba.com betalar leverantören

  Många importörer utgår dock ifrån att Trade Assurance är någon form av försäkring som villkorslöst garanterar återbetalning om denne inte är “nöjd” med varorna, eller om de inte lyckas sälja godset. Så är inte fallet.

  a. En återbetalning kan enbart ske om leverantören bryter mot det som faktiskt står skrivet i Purchase Contract. Exempelvis kan de inte återbetala beloppet för att det inte blev den ton av blå färg ni önskat, trots att ni inte specificerat en specifik RAL eller pantone.

  b. Ni måste betala till kontot som anges av Alibaba.com. Betalar ni ett annat bankkonto gäller inte Trade Assurance

  c. Trade Assurance gäller fram till den punkten ni godkänner varorna, vilket sker innan skeppning. Ni kan inte begära återbetalning efter att varorna har godkänts, eller begära retur flera veckor eller månader senare.

  d. Trade Assurance täcker aldrig återbetalning för osålda varor

  Vanliga frågor om Alibaba

  Är leverantörer på Alibaba.com oseriösa?

  Absolut inte. Alibaba.com är en största och viktigaste databasen på tillverkare i Kina, och även hela Asien. Dock är Alibaba.com väldigt tillgängligt. Vem som helst kan gå in och kontakta tillverkare – varav många inte har någon som helst erfarenhet av tillverkning och import sedan tidigare.

  Detta är anledningen till att det finns så många rapporter om oseriösa leverantörer, kvalitetsproblem och bedrägerier. Många av dessa problem handlar i grunden om att importören inte tagit fram en tydlig produktspecifikation, eller undersökt vilka regleringar som gäller i hemlandet.

  Alibaba.com är en plattform, inte en säljare som aktivt kan ta ansvar för affärer som görs upp mellan leverantörer och importörer.

  Hur hittar jag rätt leverantör på Alibaba?

  Fördelen med Alibaba är att du har tillgång till bra sökverktyg som gör det möjligt att enkelt filtrera leverantörer. Det vi tittar på i första hand är ISO 9001 certifikat, BSCI och Sedex. Alibaba ger också tillgång till viktig bolagsinformation, som när företaget är registrerat, mängden aktiekapital och testrapporter. Det krävs en del arbete, men du har tillgång till all data som behövs för att hitta bra leverantörer.

  Är det enbart kinesiska företag på Alibaba?

  Kina är Alibabas hemma marknad, och den absoluta majoriteten av företag på Alibaba är baserade i Kina. Dock finns de tusentals leverantörer från andra länder, som Vietnam, Indien, Thailand och även i USA och Europa.

   

 • Boka en kostnadsfri konsultation via telefon eller Skype

  Under samtalet kommer vi berätta hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Asien. Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar för att bekräfta tid och dag.

  • Lämna ett svar

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *