Alibaba Trade Assurance: Såhär fungerar det i 8 steg

Publicerad den Lämna en kommentar

Trade Assurance är en tjänst från Alibaba.com som gör det betydligt enklare och säkrare att importera från Kina – men bara om den används på rätt sätt.

I denna artikel förklarar vi hur Trade Assurance fungerar i 8 enkla steg, och hur ni skall undvika de vanligaste fallgroparna.

Hur kan Alibaba Trade Assurance skydda mig som importör?

Alibaba Trade Assurance är i praktiken en betalningsprocess, där Importören betalar en deposition. Denna deposition betalas sedan ut till leverantören om och när följande två krav uppfyllts:

1. Varorna är redo för leverans innan deadline

2. Varorna möter kundens kvalitetskrav och specifikationer

Punkt 2 är den absolut viktigaste. För att Alibaba skall kunna avgöra om en produkt möter kvalitetskrav och specifikationer måste dessa givetvis vara väldigt tydligt definierade.

Samtliga dimensioner, material, färger, standarder och funktioner måste specificeras då en Trade Assurance order skapas på Alibaba.com.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Vad händer om produkterna inte möter våra krav?

Om de inte möter de specificerade kraven (ex. pantone färg eller mått) så kan Alibaba återbetala pengarna till Importören. Problemet är dock att många Importörer inte alls har tydliga specifikationer, utan försöker få tillbaka pengar efter att de själva inte varit tydliga med vad de vill ha.

Exempelvis kan man aldrig hänvisa till ”bra kvalitet” eller ”svensk standard” i tillverkning, utan man måste använda industritermer som fabriker förstår. Alibaba.com kommer aldrig under några omständigheter återbetala en inbetald summa för att produkterna inte möter kundens (icke-specificerade) förväntningar på kvalitet.

Alibaba Trade Assurance

Hur kontrollerar jag att produkterna möter kvaliteten jag specificerat?

Det sker genom att beställa en kvalitetskontroll innan frakten bokas. Notera att Alibaba Trade Assurance inte täcker returer från Sverige till Kina, utan enbart fram till dess att varorna lämnat Kina.

Ett misstag vi sett många Importörer göra är att helt enkelt skippa kvalitetskontroll och labbtester, då man tror att Trade Assurance fungerar som någon form av ’öppet köp’ eller ’garanti’. Så är absolut inte fallet.

Hur fungerar inbetalningen?

Betalningen sker till ett konto som specificerats av Alibaba.com, vilka ofta använder konton i Singapore. Pengarna finns sedan med Alibaba.com till dess att ni godkänner ordern.

Kan svenska importörer använda Alibaba Trade Assurance?

Ja. Alibaba Trade Assurance är inte någon form av kredit eller försäkring, och kräver ingen ansökan. Notera dock att inte alla leverantörer på Alibaba.com kan erbjuda Trade Assurance.

Är Trade Assurance en försäkring?

Nej, Trade Assurance är inte på något sätt en försäkring. Det är en orderhanteringsprocess, som syftar till att motverka kvalitetsproblem innan leverans.

Det går inte att få någon form av skadestånd för att kompensera kvalitetsproblem eller förseningar.

Vad är då poängen med Trade Assurance?

Det positiva med Trade Assurance är att det både gör kvalitetskraven tydliga, vilket effektivt förebygger kvalitetsproblem, samt att det sätter press på leverantören att faktiskt efterleva det som specificerats.

Problemet är att många Importörer varken specificerar tydliga kvalitetskarv, utan förlitar sig på att fabriken i Kina på något sätt skall veta vad ”svensk kvalitet” är, eller följer upp att de efterlevts.

Alibaba Trade Assurance standardiserar helt enkelt den processen, på ett sätt som inte gjorts tidigare. Dock är processen i sig inte alls ny, utan den följer samma metod som vi på ScandinAsian.se, och många andra bolag, applicerat i många år.

Hur fungerar processen?

Se videon eller summering nedan:

Steg 1: Skapa en order via Alibaba Trade Assurance

Steg 2: Använd Alibaba Trade Center (Se My Alibaba fliken) för att kommunicera med leverantören.

OBS! Alibaba kan, i händelse av dispyt, enbart ta konversationer som sker på deras plattform i åtanke. Allt som sagts via telefon, epost, skype eller wechat är irrelevant för Alibaba.com.

Steg 3: Skapa ’Purchase Contract’ på Alibaba.com

Notera att du enbart kan specificera tekniska kvalitetskrav. Det går inte att lägga in krav på garantier, returer eller tjänster (exempelvis installation) i Trade Assurance, då Alibaba.com inte kan verifiera detta.

Steg 4: Bekräfta ’Purchase Contract’

Steg 5: Betala via din internetbank eller kort

Notering: Skall enbart ske till det angivna bankkontot. Betalningar till andra konton täcks inte av Trade Assurance.

Steg 6: Tillverkning startar

Steg 7: Kvalitetskontroll i fabrik

Steg 8: Importören godkänner / avslår kvalitetskontrollen

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Kostnadsfri konsultation: 45 minuter

  Tillverkning i Asien & Europa 2024

  1. Design och materialval

  2. Passar Asien eller Europa för din produkt?

  3. Kostnader, frakt och tull

  Fredrik Grönkvist