• Tillverkning av kläder och textil i Kina – En komplett guide

  Publicerad den 11 kommentarer

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Vill ni designa er egen kollektion av kläderplagg? Att outsourca till Kina, eller andra lågkostnadsländer, kan vara din enda möjlighet.

  I denna artikel förklarar vi vad du behöver veta när det kommer till textiltillverkning i Kina och övriga Asien, inklusiva urval av klädtillverkare, kemikalieregleringar, tygkvalitet samt hantering av produktutvecklingen och produktionsprocessen.

  Oavsett om du driver ett nystartat klädföretag, och vill prova en ny produktlinje, eller om du anser dig vara den näste Karl Lagerfeld, är denna artikel fullspäckad med värdefulla råd för dig. 

  textilimport

  Viktiga faktorer då man väljer en kläd- eller textilfabrik

  Alla tillverkare av Kläder och textilier är inte lika. Att göra ett slumpartat val av fabrik på nätet, utan att verifiera att leverantören kan leva upp till kvalitetskraven, kommer säkerligen att sluta i en katastrof. Härunder följer en introduktion till de tre huvudfaktorer som verkligen spelar roll, då man väljer klädtillverkare i Kina.

  #1: Substanskontroller och efterlevnad av utländska textilregleringar

  Klädtextilier är reglerade i de flesta länder, inkluderat USA, Europa och Australien. De flesta applicerbara säkerhetsstandarder, såsom REACH (Europa) och FHSA (USA) reglerar substanser, som formaldehyd och AZO-färger.

  De flesta kinesiska tillverkare, speciellt de mindre, är inte medvetna om substansinnehållet i sina textilier.

  Detta är ett djupt rotat problem som går långt utöver tillverkaren. Alla klädtillverkare köper in tyger och komponenter från underleverantörer. Antalet underleverantörer kan ligga på mellan två eller tre, till över hundra.

  Ifall man vill säkerställa att inga icke-godkända tyger faller mellan springorna, krävs det att man testar ett stort antal stickprov, vilket de flesta småfabriker anser vara för dyrt och tidsödande.

  För importörer baserade i Europa, USA, Kanada och Australien är det oumbärligt att man väljer en leverantör som kan uppvisa tidigare efterlevnad av applicerbara substansregleringar, samt bevisa detta. Klicka här för att läsa mer om kemikalier i kläder och andra textilier på Kemiinspektionens webbsida.

  #2: Märkningskrav för textilier

  Regleringar för kläder och textilier begränsas inte till endast substanser, utan gäller även för märkning av produkter och emballage.

  Dessa märkningskrav varierar mycket mellan olika länder. De flesta länder kräver dock att märkningen innefattar ursprungsland (Made in China), textilfiberinnehåll och tvättråd.

  En leverantör kan dock egentligen inte sägas efterleva eller inte efterleva märkningskraven. Faktum är att det är ditt jobb att designa textiletiketten, och bekräfta att den är i linje med applicerbara regleringar för ditt land.

  Det är leverantörens ansvar att skriva ut den. Med det sagt måste de kunna tillhandahålla dig information angående textilfiberinnehåll och tvättråd.

  #3: Tygkvalitet

  Bra leverantörer tillhandahåller tyger av hög kvalitet och dåliga leverantörer tillhandahåller tyger av dålig kvalitet. Eller hur? Det är inte riktigt så enkelt. För några år sedan fick vi lära mig detta den hårda vägen.

  Under 2011 blev vi ombedda att hantera produktutvecklingsprocessen för en ny kollektion av polotröjor för ett europeiskt märke. De hade redan valt en ny leverantör i den södra Fujian-provinsen, för att tillverka deras nya design.

  Det var en bra leverantör. Rena anläggningar, lång historik, ordentligt med kapital, moderna maskiner och ett strikt kvalitetsstyrningssystem.

  Kunden tog emot proverna och testerna påbörjades. Efter ett par veckors användning och tvättning uppdagades det att materialkvaliteten var långt under kudnens förväntningar.

  De ville komma upp i samma liga som märken som GANT och Ralph Lauren när det gäller kvalitet, men detta prov fick gå direkt i soporna.

  Kunden var så klart upprörd över detta, och vi utfärdade ett klagomål till leverantören. De gjorde ännu en provbatch. Men resultaten var desamma.

  Vi insåg då att även då detta är en pålitlig leverantör, så är den inte kapabel att leva upp till våra köpares kvalitetskrav. Det visade sig att de faktiskt specialiserade sig på att tillverka lågkostnadskläder, och att de även var riktigt bra på detta!

  Innan du börjar måste du få ordning på dina tygspecifikationer. Anta aldrig att en kinesisk tillverkare av kläder eller textilier är specialiserad på att tillverka enheter som matchar dina kvalitetskrav, oavsett deras tekniska kvalifikationer.

  Produktutvecklingsprocess

  Då du har valt ut några leverantörer (inte endast en, som förklaras vidare längre ner i denna artikel) är det dags att testa dem. Fortsätt att läsa för att få reda på hur man hanterar produktutvecklingen av kläderna samt produktionsprocessen.

  Steg #1: Design-utkast, materialval och produktspecifikationer

  Kinesiska tillverkare är vana vid att producera enheter enligt en köpares specifikationer. Vissa leverantörer erbjuder designtjänster, men de kommer säkerligen inte att hjälpa någon att designa en ny kollektion baserat på en slumpvald förfrågan på deras Alibaba-sida.

  Innan du ens funderar på att kontakta tillverkare, måste du få ordning på dina specifikationer. Dessa inkluderar, utan att vara begränsade till, följande:

  • Design-utkast
  • Designelement (exempelvis krage)
  • Dimensioner
  • Tygtyp (exempelvis 96% bomull och 4% spandex)
  • Tygvikt (exempelvis 120 gsm)
  • Tryck eller brodyr (exempelvis screenprint)
  • Pantone-färger
  • Knappar (design, material)
  • Sömmar
  • Textilmärkning (design-filer och dimensioner)
  • Efterlevnadskrav (exempelvis AZO-fria färger)

  Du kan även komplettera en produktspecifikation med fysiska produktprov, ifall du ämnar att replikera en viss färg, ett visst material eller designelement på en existerande produkt.

  Vissa komponenter, såsom knappar, är det dock bättre att vänta med tills du vet vad leverantören har att erbjuda.

  Ifall du misslyckas med att tillhandahålla tillräckliga produktspecifikationer, kommer du troligtvis att motta enheter av väldigt dålig kvalitet.

  Missförstånd uppstår betydligt enklare än du hade kunnat tänka dig, och det finns ingen universal definition av vad ”bra kvalitet” är. Inget bör lämnas utanför din produktspecifikation.

  bambutextil

  Steg #2: Provsutveckling

  Nu börjar det bli intressant, men var försiktig. Det är först och främst alltför tidigt att göra ett slutligt val av leverantör i detta skede. Du bör istället välja minst tre eller fyra leverantörer som producerar klädprover samtidigt.

  Enligt min erfarenhet misslyckas runt 50% av leverantörerna med att tillverka tillfredsställande prov.

  De kanske inte har tillräckligt med precision för att få sömmarna rätt, de kanske tillhandahåller material av dålig kvalitet eller helt enkelt inte bryr sig så värst mycket när det kommer till att följa dina designkrav.

  Det tar tid att utveckla stickprov, och de behöver oftast justeras. Helt plötsligt har tre månader gått.

  Om du har gjort ett slutligt val av leverantör för tidigt, kan du komma att behöva börja om från början igen. Det är därför nödvändigt att du håller kvar vid flera olika leverantörsmöjligheter i detta skede.

  Detta innebär att du kan göra dig av med leverantörer som misslyckas med att producera tillfredsställande prov, och gå vidare med dem som lyckas.

  Ja, det kostar lite extra att köpa prov från fyra leverantörer istället för en, men det kommer att löna sig med tanke på den tid och de pengar du sparar i längden.

  Steg #3: Labbtester

  Tidigare efterlevnad innebär att en leverantör kan bevisa att denne kan säkerställa efterlevnad. Även då detta är ett huvudkrav, så är det inte en garanti för vidare efterlevnad. Du bör därför lämna in stickprovsmaterial för labbtester innan massproduktionen påbörjas.

  Här blir det dock väldigt komplicerat. Tyger köps in från underleverantörer, och leverantörer lagerför dem sällan. Tygprover som finns tillgängliga under provproduktionen, kommer inte nödvändigtvis att vara tillgängliga då du väl lägger din beställning.

  Även om det tyg som används för massproduktion är till synes identiskt, så kan det komma från en annan batch (det kan därför innehålla andra kemikalier) eller komma från en helt annan underleverantör.

  I värsta fall kan detta innebära att du får kläder gjorda utav icke-godkända tyger, även då de tyger som användes innan produktionen blev godkända i labbtesterna. Trots risken är det dock nödvändigt att man utför tygtester innan produktionen påbörjas.

  Ett sätt att minimera risken ytterligare är att testa ifall tygerna är godkända så snart batchen, som används för dina enheter, anländer till leverantörens lager, men innan massproduktionen börjar.

  Genom att göra så kan du i alla fall undvika en situation där du slutar med en hel produktbatch med icke-godkända kläder.

  Låter detta komplicerat? Inte så värst, ifall du följer processen nedan:

  1. Välj tyger och bekräfta applicerbara substansregleringar

  2. Fråga din leverantör ifall tyget som används för massproduktion kommer från samma batch och/eller samma underleverantör

  3. Samla in och lämna in tygprov till testlaboratoriet innan produktion

  4. Leverantören påbörjar massproduktion och beställer in tyger från en eller flera underleverantörer

  5. Samla in och lämna in tygprover från batchen till test-laboratoriet

  6. Ifall de är godkända: godkänn produktionen

  Då varje material, och i vissa fall färg, kräver ett separat labbtest, kommer kostnaden att öka ifall du använder många olika tyger och färger. Om du har en liten budget, försök då att begränsa antalet olika tyger som du använder i dina kläder.

  textilmärkning

  Steg #4: Tillverkningsavtal

  Innan du betalar depositionen och produktionen påbörjas, skall ett Köpeavtal signeras av Klädtillverkaren. Huvudändamålet för Köpeavtalet är inte att förbereda sig för framtida dispyter, utan att förhindra dem.

  Först och främst undanröjer det missförstånd. Det skall därför inkludera produktspecifikationer, design-utkast, materialspecifikationer och färgprover. Du kan även bifoga fysiska prover, som leverantören signerar och stämplar.

  Dessa specifikationer kan dock vara värdelösa ifall du inte lägger press på leverantören att faktiskt följa dem. Detta kan endast uppnås genom att du får leverantören att förstå att du kommer verifiera att de efterlever föreskrifterna, och att du har ett förhandlingsobjekt ifall de inte gör det.

  För att du ska kunna verifiera efterlevnad bör du följa upp processen med Kvalitetsinspektion. Vi återkommer till detta om ett tag.

  Det är även kritiskt med tanke på betalningen. Om du betalar en leverantör 100% i förskott kommer denne inte längre att ha något incitament till att göra om eller reparera defekta enheter, ifall Kvalitetsinspektionen fallerar. Därför bör man hålla inne med den slutliga betalningen tills kvaliteten blivit verifierad.

  Steg #5: Kvalitetskontroll

  Tillverkning är inte en vetenskap. Kvalitetsproblem kommer säkerligen att uppkomma i varierande grader. De kan inte elimineras helt, men de kan hanteras och reduceras till en grad där de inte påverkar din verksamhet.

  Försök inte att skicka tillbaka defekta enheter till Kina. Lågkostnadsproduktion är billig av en anledning.

  Du måste istället verifiera att dina kläder når upp till dina kvalitetskrav innan de packas och skickas iväg. En Kvalitetsinspektion skall därför utföras i tillverkarens anläggningar, efter produktion – men innan frakt.

  Det finns ett antal defekter som kan uppkomma då man tillverkar kläder. Nedan följer en lista på defekter som vi har stött på:

  • Dåliga sömmar (exempelvis trådar som är lösa och/eller inte raka)
  • Missfärgning
  • Broderi-defekter
  • Felaktiga dimensioner
  • Lösa knappar och blixtlås
  • Damm och smuts

  Vissa kvalitetsproblem kan dock inte upptäckas under en enstaka fabriksinspektion. Dålig kvalitet på tygerna kan exempelvis få kläderna att sitta löst, vilket endast visar sig efter ett par tvättar. Därför är det nödvändigt att man gör utförliga provtester, samt provar kläderna genom faktisk användning, innan produktionen påbörjas.

  Vanliga frågor och svar

  Var kan jag hitta klädtillverkare i Kina?

  Det är enkelt att hitta tillverkare på Alibaba eller Globalsources. När det gäller textil brukar vi fokusera på att välja leverantörer med BSCI eller Sedex certifiering, då dessa tenderar att hålla en högre standard på alla sättt. Om du inte vill leta efter leverantörer online så kan du också besöka Canton Fair, eller någon av mässorna i Hong Kong.

  Vad kostar det att tillverka kläder i Kina?

  Ett plagg kan kosta 2 dollar eller 20 dollar att tillverka. Det finns inget sätt att göra en uppskattning då priset beror helt på material, design och ordervolym. Således måste du först och främst ta fram en komplett specifikation med mönster, material och mått, som du sedan skickar till ett flertal fabriker för att begära offert.

  Kan jag tillverka kläder med min egen design?

  Ja, och det är i regel vad alla importörer också gör. Faktum är att i praktiken inga klädtillverkare i Asien designar egna kollektioner, utan förväntar sig att du som köpare har färdiga designspecifikationer när du kontaktar dem.

  Hur får vi rätt kvalitet?

  Först och främst måste du definera kvalitet i tekniska termer. Det går inte att hänvisa till bra kvalitet utan du måste tydligt specificera tyger, knappar, dragkedjor, storlekar och allt annat som faktiskt definerar din produkt.

  Vill du ha hjälp med tillverkning av kläder och textilprodukter i Kina?

  Kontakta oss gärna, ifall du har fler frågor rörande hur man hittar pålitliga och godkända Klädtillverkare i Kina.

 • Boka en kostnadsfri konsultation via telefon eller Skype

  Under samtalet kommer vi berätta hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Asien. Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar för att bekräfta tid och dag.

  • 11 reaktioner på “Tillverkning av kläder och textil i Kina – En komplett guide

   1. Hej
    Jag söker en kinesisk tillverkare av textil och presentartiklar, dvs 2 skilda affärsområden
    Vad ör er roll i sammanhanget ?
    Tar ni avgifter för denna typ av förmedling?
    Vill ej ha mellanhänder utan direktkontakt med tillverkaren

    1. Hej Daniel,

     Ursäkta för sent svar.

     Vi har flera olika tjänster som inkluderar sourcing av tillverkare. Ni kan läsa om det här: https://www.scandinasian.se/produkt-sourcing/

     Vi jobbar inte som en mellanhand, utan våra kunder har direktkontakt med tillverkarna under större delen av processen.

     Syftet är att både etablera en länk mellan kund och tillverkare, men också att utbilda våra kunder i hur processen fungerar – så att ni kan ”stå på egna ben” i framtiden.

     Att jobba med mellanhänder är förlegat.

   2. Hej!

    Jag är på gång att starta upp mitt egna klädmärke. Har snart mitt första plagg klart som är kalsonger. Jag har köpt in resåren från ett företag i Finland. Fått hjälp med själva sy-delen av några i Sverige och köpt in materialet ifrån Finland. Jag är nu intresserad av att kolla upp hur man skulle gå till väga om man senare skulle vilja lägga produktionen utomlands. Vet ett svenskt klädmärke som syr upp sina kalsonger i Portugal. Hur går man tillväga om man vill hitta en trovärdig och högkvalitativ tillverkare i Europa?

    Hälsningar
    Petter Bager

   3. Hejsan.
    Mitt namn är Rickard Löpare. Jag tillsammans med en partner tittar på möjligheterna just nu för att starta upp ett eget klädesmärke med fokus på jakt och outdoor.
    Vi vet idag vilket typ av material och kvalitet vi vill ha på vår produkt.
    Vår fråga till er är om det fungerar så som att vi skickar ner vår byxa vi har idag till en fabrik,
    Fabriken tar fram samples på vår produkt efter vår design samt i materialet som vi efterfrågat.

    Får man sen det hemskickat för att sen utvärdera innan man gör någon form av större kvantitet beställning?

    1. Hej Rickard,

     Det är absolut möjligt att ”utgå ifrån en existerande produkt”. Dock måste ni ändå ta fram ett techpack som inkluderar mönster osv.

   4. Hej!

    Hur tar man fram ett Techpack?

    1. Hej Jessica,

     Det finns flera sätt. Ni kan hitta designers på upwork.com, eller använda techpacker.com

     1. Hej!
      Har ni kontakter med fabriker i Baltikum också?

      1. Hej Jessica,

       Tyvärr inte. Vi jobbar enbart med Asien – främst Kina, Vietnam, och Indien.

   5. Hej,

    Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med att köpa tillverkning från Asien istället för Europa eller svensk tillverkning för den delen? Priset är ju en självklar faktor men om jag vill börja tillverka egna kläder och månar om kvalitet, miljö och arbetsförhållandena hos de som tillverkar mina produkter – vad bör jag satsa på då? Även om det skulle finnas fabriker i Asien som säger att de upprätthåller goda arbetsförhållande eller liknande så känns det väldigt svårt att verifiera?
    Hur mycket dyrare är det med tillverkning i Europa eller Sverige och vilka är de andra skillnaderna mellan asiatisk och Europeisk tillverkning?

    Tack på förhand!

   Lämna ett svar

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *