Tillverkning av kläder och textil i Europa – En komplett guide

Publicerad den Lämna en kommentar

Vi har på senare tid jobbat mer och mer med tillverkning i Europa, främst av textilprodukter. Detta är en utveckling som gått väldigt snabbt och drivits på av de absurt höga fraktkostnaderna som svenska företag tvingas betala vid import från Asien.

I denna artikel delar vi med oss av det vi lärt oss såhär långt när det gäller sourcing och tillverkning av kläder och textil i Portugal, Estland, Grekland, och många andra europeiska länder.

Är det dyrare att tillverka kläder i Europa?

Ja, det är betydligt dyrare att tillverka kläder i Europa än i exempelvis Kina, Vietnam och Indien. Vi har genomfört prisundersökningar där vi tar in offerter både i Asien och Europa baserat på samma produktspecifikation, då vi sett att det kan röra sig om 2 till 3 gånger priset i Europa.

Dock har fraktpriserna ökat väldigt mycket sedan hösten 2020, vilket gör att det i slutändan jämnar ut sig något. Därtill betalar ni inga tullavgifter om tillverkaren finns inom EU.

Vad vi sett såhär långt är att det ändå blir cirka 30% till 40% dyrare att tillverka samma plagg i EU jämfört mot Kina, åtminstone när det handlar om något mindre volymer i spannet 1000 till 2000 exemplar.

Exempel: Fabrikspris

  • Kina: 3.5 USD
  • EU: 8.5 USD

Exempel: Frakt och tull inräknat

  • Kina: 5 USD
  • EU: 9 USD

Ovanstående är enbart exempel för att ni skall förstå hur slutpriset kan påverkas av fraktkostnaden. Dessa indikerar inte några faktiska priser på klädesplagg då det beror helt och hållet på material och typ av produkt.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

BOKA NU

Vad är fördelarna med att tillverka kläder i Europa?

Produkter tillverkade i Europa värderas ofta högre, även om det inte per automatik innebär att en produkt tillverkad i Portugal är av högre kvalitet än motsvarande plagg tillverkat i Kina eller Vietnam.

Ledtider

Den stora fördelen, i min mening, är att ledtiderna är snabbare. Det innebär att prover kan skickas snabbare, och den slutliga leveransen kan också fraktas snabbare till er jämfört med import från Asien.

Kommunikationen kan också underlättas av det faktum att ni jobbar i samma tidzon som er tillverkare, istället för att en skillnad på 6 till 7 timmar som gäller när ni jobbar med leverantörer i Asien.

Tullavgifter

Om fabriken befinner sig inom EU så betalar ni inte heller tullavgifter på varorna. När det gäller textil kan tullavgifterna vara förhållandevis höga – upp mot 10-12%. Det blir således en ganska omfattande besparing, även om det går till att betala ett högre enhetspris.

EU textil

Finns det några nackdelar?

Den stora nackdelen är att det är dyrare. Sedan kan det också vara svårare att få svar från tillverkare i Europa i vår erfarenhet. Många fabriker har inget större intresse av att jobba med nya varumärken. När vi ringt fabriker för att få offerter har det ofta inte varit mer än 3 av 10 som svarat och gett offert.

I Kina så är fabriker ofta betydligt mer öppna till att jobba med nya varumärken och det är enklare att få svar och offerter. Detta kanske beror på att en liten order går längre i Kina än vad den gör för en fabrik i Europa.

Om ni ändå vill tillverka textilprodukter i Europa är det kritiskt att ni har ett komplett techpack, vilket inkluderar design, mönster, material och artwork filer. Utan en färdig specifikation kommer ni få ytterst få svar från tillverkare i Europa. Att komma och presentera ett ”koncept” eller en ”idé” gör att ni framstår som en amatör som de inte vill lägga någon tid på.

Det är förståeligt, sett till att det kan ta ett par timmar att räkna ut vad en produkt kostar att tillverka, vilket är nödvändigt för att ge er en offert. Ingen tillverkare är tvingad att ge er offert, och är ni ett litet varumärke eller ett nytt företag så måste ni göra det så lätt för fabrikerna som möjligt att ge er offert.

Detta gäller också när ni jobbar med fabriker i Kina och Vietnam, men blir ännu viktigare om ni försöker hitta leverantörer i Europa.

Hur stora volymer måste vi beställa?

Volymkraven (MOQ) skiljer beroende på material och typ av plagg. De flesta fabriker i Europa kräver dock att ni beställer minst 500 till 1000 exemplar per artikel.

Det finns dock en del flexibilitet vad gäller volymkrav per färg och per storlek.

Exempel

  • MOQ 1: 1000 st per produkt
  • MOQ 2: 500 st per färg
  • MOQ 3: 100 st per storlek

Är det lägre risk att tillverka i Europa?

Det faktum att ni jobbar inom samma tidzon gör att kommunikationen kan förenklas. Därtill kan ni också besöka fabriker vilket inte är möjligt längre i Asien pga COVID restriktioner och kanske inte kommer vara möjligt på många år.

Dock måste ni ändå ta fram en tydlig produktspecifikation och testa leverantören genom att beställa provexemplar. Slutligen måste ni se till att varorna kvalitetskontrolleras innan frakt.

Om in tar emot defekta varor pga missförstånd från fabriken, eller dålig kommunikation från er sida, finns det ingen garanti eller ”öppet köp”. I slutändan står ni inför samma risker som om tillverkaren var baserat i Vietnam eller Kina.

Många tror att det per automatik finns skyddsnät i Europa på ett sätt som inte finns vid tillverkning i Asien, men så är inte fallet.

Inom vilka länder kan vi söka efter tillverkare?

Det finns tillverkare utspridda över hela Europa. I vårt fall har vi främst sökt tillverkare i följande länder:

  • Portugal
  • Ungern
  • Grekland
  • Estland
  • Polen

Hur hittar vi tillverkare inom Europa?

Ni kan kontakta oss på ScandinAsian.se för att boka in en konsultation. Vi har under senare tid jobbat mer och mer med tillverkning i Europa, främst textilprodukter, som ett resultat av de ökade fraktkostnaderna.

  • “image”

    Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

    • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
    • Produktdesign & materialval
    • Hitta tillverkare i Asien och Europa
    • Frakt och förtullning

    BOKA NU


  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

    1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

    2. Hur du kan skapa din egen design

    3. Frågor gällande frakt och kostnader

    4. Hur tull och moms fungerar vid import

    Fredrik Grönkvist