Tull och moms vid import från Kina till Sverige: 10 tips

Publicerad den 9 kommentarer

När du importerar varor från Kina till Sverige måste du i de flesta fallen betala tullavgifter. Dessa beräknas oftast utifrån en procentsats som multipliceras med tullvärdet. I denna guide förklarar vi hur du kan beräkna tullvärdet för dina varor, samt när och hur du betalar tull och moms vid import från Kina.

Notera dock att denna guide praktiskt taget kan appliceras på import från alla länder utanför EU, exempelvis Indien och Vietnam.

Översikt

 • Hitta rätt varukod och tullsats
 • Beräkna tullvärde
 • Beräkna tull och moms utifrån tullvärdet
 • Styrkande dokument
 • När och hur tull och moms betalas
 • Tullavgifter vid frakt till annat EU land
 • Tullavgifter vid frakt till USA

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Hur vet jag vilken tullsats som gäller för min produkt?

Tullsatsen (ibland också kallat för Tulltaxan) beror på vilken varukod (HS nummer) som din vara klassas under. För vissa produkter är det väldigt enkelt att göra en klassning, då det redan finns specifika varukoder för dessa. Nedan följer ett antal exempel:

a. BOMULL; Sytråd av bomull, även i detaljhandelsuppläggningar; Inte i detaljhandelsuppläggningar; Innehållande minst 85 viktprocent bomull, 4%

b. Golfklubbor och annan golfutrustning; Bollar, 2.7%

c. Motorer med en uteffekt av högst 37,5 W; Synkronmotorer med en uteffekt av högst 18 W; Synkronmotor för diskmaskiner med kontrollmekanism för vattenflöde, 4.7%

Som ni ser är många varukoder väldigt specifika, och det finns ofta flera olika varukoder inom samma produktkategori, som varierar beroende på material och andra egenskaper.

Notera också att ni enbart skall betala tull på varor som kommer från ett land utanför EU. Inom EU finns inga tullar.

Tull och moms från Kina

Vad händer om det inte finns någon passande varukod?

I många fall finns det ingen glasklar varukod att applicera på en produkt, vilket gör det svårt att bestämma tullsatsen. För en importör är det såklart viktigt att kunna räkna på detta innan varorna anländer.

Tullverket är dock hjälpsamma när det kommer till att klassificera varor, något man kan ansöka om via Tullverket.se.

Tullvärde

Tullsatsen beräknas på det Tullvärde som deklareras i exempelvis fraktsedel, eller commercial invoice, vid importen. Systemet bygger på att importören deklarerar ett ärligt tullvärde från början.

Detta kräver alltså att ni som importör vet hur man beräknar Tullvärdet:

Tullvärde = Varuvärde (som betalats till fabrik) + fraktkostnad (fram till EU land) + försäkring + provexemplar (som betalats till leverantör)

Det är viktigt att notera att man även skall inkludera kostnader för provexemplar, gjutformar, övriga verktyg samt eventuella designtjänster som betalats till leverantören.

Med andra ord går det inte att undgå tull genom att dela upp leverantörens faktura i en del för varor, och en annan för påstådda tjänster. Det är dock ett trick vissa importörer försöker komma undan med.

EU flagga

Exempel på tull och momskalkyl vid import

 • FOB Pris: 200 000 SEK
 • Fraktkostnad: 15 000 SEK
 • Försäkring: 200 SEK
 • Tullavgift: 4.5%
 • Tullvärde: FOB Pris + Fraktkostnad + Försäkring = 200 000 SEK + 15 000 SEK + 200 SEK = 215 200 SEK
 • Tullavgift: Tullvärde x 0.XXX = 215 200 x 0.045% = 9684 SEK
 • Moms: (Tullvärde + Tullavift) x 0.25 = 56221 SEK

Dokumentation

Tullvärdet måste styrkas av dokumentation som visar att det värde ni deklarerar faktiskt utgår ifrån det ni betalat för varorna. Nedan följer exempel på dokumentation:

 • Proforma invoice
 • Commercial invoice
 • Packing list
 • Bill of lading
 • Faktura från speditör (fraktkostnad)
 • Certificate of origin (ursprungcertifikat)

Det skall tydligt framgå vilket företag som är importör, varukostnad och antal.

Hur vet jag att rätt tillvärde deklareras?

Räkna absolut inte med att en tillverkare i Kina eller Vietnam skall ha koll på hur tullvärdet deklareras i Sverige, och övriga EU. Det är upp till er som importör att beräkna korrekt tullvärde, enligt regelverket, och därtill se till att speditören skriver in rätt värde i fraktdokumenten.

Tullverket har bra koll på varuvärden, och kan begära att ni bifogar dokument som styrker att transaktionsvärdet faktiskt matchar det tullvärde som deklarerats.

När betalas tull och moms vid import?

I regel betalas tull och moms vid ankomst i hamn. Det går dock att ansöka om tullkredit, och betala senare. Detta gäller också moms, som läggs på det sammanlagda värdet av tullvärde och tullavgiften, vilken kan deklareras kvartalsvis.

Behöver vi tillstånd från tullen innan vi importerar varor?

I de flesta fall behövs inte det. När det gäller vissa varor krävs importlicens, men det utfärdas av andra myndigheter. Det är dock krav på att ni skall ansöka om ett EORI nummer innan varorna anländer i Sverige. Det är gratis och kan göras direkt på Tullverkets webbsida.

Tullkontroll

Hur betalar vi tull och moms vid import?

Ni kan välja att på egen hand skicka en importdeklaration, vilket kan göras genom att fylla i de blanketter som finns att ladda ner från Tullverkets hemsida. Det finns idag tre typer av tulldeklarationer:

 • Standardtulldeklaration
 • Förenklad deklaration
 • Tulldeklaration genom registrering i deklarantens bokföring

De flesta av våra kunder väljer dock att låta speditören hantera tulldeklarationen åt dem, istället för att fylla i dokumenten på egen hand.

Gällande moms kan det betalas vid import till Tullverket, eller till Skatteverket genom momsdeklarationen.

Finns det sätt att undgå att betala tull?

Ni måste betala tullavgiter baserat på det faktiskta tullvärdet. Det är inte tillåtet att skriva ner tullvärdet eller att deklarera varorna som gåva.

Därtill är det samma tullavgifter i hela EU. Det går exempelvis inte att frakta genom ett annat land inom EU och på så sätt sänka tullavgifterna.

Hur kan vi sänka tullavgifterna?

Det enda sättet att sänka tullavgifterna är att sänka era varukostnader samt fraktkostnader, då det sänker tullvärdet.

När behövs ett ursprungcertifikat?

Ibland appliceras en reducerad tullavgift för visa typer av varor och länder. För att betala en lägre tullavgift kan det då krävas att ni bifogar ett ursprungcertifikat som styrker att varorna tillverkats i just det landet.

Våra varor tillverkas i Asien, men exporteras sedan vidare till USA. Var betalar vi tull då?

Det är allt vanligare att svenska företag säljer varor på Amazon.com i USA. Således fraktas varorna direkt från fabrik i Kina, till ett lager i USA, utan att först importeras till Sverige eller annat EU land.

Notera att varor alltid förtullas i det land de importeras. Skickar man alltså varor till USA så betalas tullavgifter i USA, och inte till Tullverket i Sverige. Notera att varukoder klassificeras på liknande sätt i USA, men tullsatserna i sig är helt annorlunda.

Det gäller också tullvärdet, som inte beräknas på samma i USA som inom EU.

Våra varor skeppas till annat EU land, för försäljning inom Europa. Var betalar vi tull då?

Många svenska bolag säljer idag varor över hela EU, och föredrar då att lagerhålla varor i exempelvis Rotterdam. Tullavgiften betalas till det landet där varorna importeras, och säljs vidare.

Notera dock att det inte gäller om varorna enbart passerar ett, eller fler, EU länder påväg mot destinationen.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 9 svar på “Tull och moms vid import från Kina till Sverige: 10 tips

  1. Hej,
   Vad händer om den beställda, importerande varan inte blir godkänd av svenska tullen till exempel p.g.a handelsavtalet med China, eller p.g.a. bristande tillverkningsslicens? Finns det någon garanti att man får den i förväg betalda varukostnaden, eller måste man gå via stämning i domstolen? Finns det möjlighet att deponera kostnaden till ex vid Pay Pall eller andra ställen där man får pengarna tillbaka ifall tullen inte godkänner varan?
   Mvh,
   Blivande kund till Alibaba export
   webbsound@yahoo.com

   1. Hej,

    Jag förstår inte frågan. Vilket handelsavtal och tillverkningslicens syftar ni på?

  2. Hej!

   Jag är ny med att importera större partier, jag har bara beställt ”samples” innan.
   Nu har jag lagt en större beställning och undrar om ni Kan hjälpa till med förtullning och all dokumentation som behövs här i Sverige när varorna anländer?

   1. Hej Waldemar,

    Vi kan introducera dig till en av våra fraktpartners i Sverige som kan hjälpa dig med detta.

  3. Hejsan Fredrik, snygg och välformulerad sida.

   Har samtliga länder inom EU liknande skattesatser som Sverige eller hur ser det spelet ut?

   Har du några tips på till exempel om man vill dropshippa produkter till sverige och inte vill att slutkunden skall få betala höga tullkostnader.

   kan det vara mer lönsamt att öppna lager i exempelvis polen för att först skicka en stor batch av produkter dit för att senare skicka till direkt till slutkund i sverige?

   1. Hej Fredrik,

    Tack!

    Det beror på vad ni menar med skattesatser. Tullsatser är samma i hela EU så det spelar ingen roll vilket land varorna först importeras till.

    När det gäller moms (VAT) är det olika nivåer i olika länder, men som jag förstår så måste säljaren debiteras moms efter var kunden finns. Svenska kunder betalar alltså 25% moms även från en säljare i Polen.

    Det går inte att komma runt moms genom att skicka varor från ett annat EU land.

  4. Tänker beställa varor genom kina och undrar om Försäljaren eller Fraktföretaget ordnar Speditör eller om jag måste göra det själv? Kan det förekomma kostnader för Speditörens jobb hos mig då? Är det Fraktföretaget som sköter allt eller får jag eventuellt Speditörens kontaktnummer så jag kan ordna allt med han när varorna har kommit till Sverige`?

   1. Vår rekommendation är att ni bokar frakt direkt med en svensk speditör istället för att leverantören sköter det åt er. Då får ni ett totalpris och har en kontaktperson i Sverige under hela fraktprocessen.

  5. Hej
   jag undrar vad det för tullavgift för att importera badrumstillbehör som vattenblandare och badrumsmöbler från Kina .
   med vänliga hälsningar
   Adel

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist