Försäljning på Amazon.com för svenska företag: En heltäckande guide

Publicerad den 9 kommentarer

Amazon gör det möjligt för utomstående företag (third-party sellers) att nå ut till en enorm marknad. Föreställ dig att du lanserar e-handel som redan efter några månader tar emot hundratals ordrar varje dag. Dessa möjligheter är också öppna för svenska e-handlare.

Dock är Amazon lite som e-handelns elitserie. Amazon sätter stenhårda krav, och om du misslyckas med att hålla nere kvalitetsproblem eller inte har de rätta labbtestrapporterna kan du se ditt Amazon konto stängas ner över en natt. Dessa utmaningar blir oftast ännu mer komplicerade när varorna tillverkas i Kina, Vietnam eller Indien.

Det och mycket annat avhandlas i denna artikel som till står del bygger på vår erfarenhet av att ha jobbat med svenska importörer som säljer på Amazon i USA och EU.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Försäljning på Amazon.se i Sverige

Efter flera är av rykten och spekulationer lanserades Amazon.se i Sverige under slutet på 2020. Trots det verkar det vara ganska tyst om Amazon i Sverige vilket kan bero på att Sverige sedan 00-talet haft en ganska utvecklad e-handel. Detta skiljer sig från många andra länder där Amazon mer eller mindre blivit synonyma med e-handel då de var en tidig aktör.

Idag är det väldigt få av våra kunder på ScandinAsian.se som pratar om att sälja på Amazon.se Dock har vi många kunder som säljer på Amazon i övriga EU samt i USA. Det är också Amazon utanför Sverige som jag fokuserar på i denna artikeln.

Amazon FBA

FBA står för Fulfilment by Amazon vilken är en tjänst där Amazon lagerhåller och levererar produkter vid varje försäljning, direkt till dina kunder. Således behöver ni inte på egen hand leverera varor, även om Fulfillment by Merchand (FBM) också är ett alternativ.

Genom Amazon FBA kan ni som svensk e-handlare lagerhålla varor exemeplvis USA och Tyskland, varpå produkterna skickas ut direkt till kunderna. Notera dock att det är en hel del avgifter att ta i åtanke om ni säljer via FBA.

Hur kan svenska e-handlare dra nytta av Amazon?

Amazon gör det enklare att snabbt nå ut till kunder i USA, övriga EU, Japan och Australien. Om ni skapar er egen Shopify e-handel med fokus på USA kan det ta månader (ibland år) att få traffik och bygga upp ett varumärke. Därtill måste ni också hitta en logistikpartner i det eller de länderna ni vill sälja.

Amazon fungerar som en ”plug and play” e-handel i den meningen att de ger dig tillgång till en enormt stor marknad bestående av människor som besöker Amazon på daglig basis. Därtill är konverteringsgraden (conversion rate) väldigt hög. Utöver det kan ni också få tillgång till deras varulager och logistik-tjänster.

Kort sagt ser många svenska e-handlare Amazon som en genväg till att nå de stora marknaderna i USA och EU. Det är på många sätt också sant.

Amazon FBA

Produktregleringar, dokumentation och märkningskrav

Amazon kräver att ni som säljare ansvarar för att alla produkter möter säkerhetskrav och märkningskrav. För att bevisa detta krävs ofta dokumentation i form av labbtestrapporter. Amazon hittar inte på egna krav, utan hänvisar i de flesta fallen till de regleringar som redan gäller i de marknader där ni säljer produkter via Amazon.

Ibland begär Amazon bilder på produkterna och dess förpackningar för att bevisa att de möter märkningskraven – exempelvis CE märkning inom EU.

Om ni säljer produkter i USA måste ni således se till att produkterna efterlever Amerikanska produktregleringar. Säljer ni i Tyskland eller Frankrike måste ni se till att produkterna möter EU regleringar.

Exempel

 • CPSIA: USA
 • California Proposition 65: USA
 • REACH: EU
 • RoHS: EU

Dokumentation

Nedan följer en översikt på de dokument som Amazon kan komma att begära då ni listar en ny artikel:

 • Labbtestrapporter
 • Declaration of Conformity
 • Bilder på produkten
 • Bilder på förpackningen

Om ni inte kan bifoga de dokument som efterfrågas inom den utsatta tidsgränsen (omkring 30 dagar) kommer de att returnera varorna och fakturera er för alla omkostnader.


Exempel på begäran av testrapporter från Amazon (USA):

Upon investigation, please be informed that your listing has been removed by our internal team due to product safety reasons where the team within Amazon that reviews existing ASINs for compliance with:

1) applicable laws for the marketplace where a product is sold.

2) Children’s Product Certificate (CPC) for the ASINs you are applying to sell

3) Test reports from a CPSC-accepted testing laboratory confirming each product was tested to the requirements listed below:

Please be informed this item has been suppressed due to an ongoing safety investigation. In order to relist your product, contact the manufacturer or brand owner for applicable product safety testing and compliance documents.


Andelen defekta varor måste hållas under 1%

Ert Amazon konto kan komma att stängas ner om andelen returer, på grund av skador eller andra defekter, överstiger 1%. Att tillverka en batch produkter med den defektandel under 1% är i sig en utmaning och att göra det i Kina eller Vietnam är än mer komplicerat.

Därtill så kommer ni inte själva kunna kontrollera varorna på plats godset skeppas direkt från fabrik till Amazons varuhus.

Detta ställer oerhört stora krav på att ni applicerar en strikt procedur för kvalitetsäkring. Kvalitetskontroll i fabrik innan skeppning är ett absolut minimum för att hålla antalet defekta produkter under 1%.

Det absolut värsta som kan hända är att en batch med en hög andel defekter skickas till ett Amazon varulager utan din vetskap, varpå ni får många returer helt plötsligt och sedan stängs ner.

Räkna med konkurrens från kinesiska bolag

Många kinesiska fabriker och trading bolag säljer idag direkt på Amazon.com. Det går aldrig att konkurrera prismässigt med dessa fabriker, som inte bara har tillgång till lägre varukostnader men är också villiga att sälja med väldigt små marginaler.

Att gå in och priskonkurrera på exempelvis ’commodity’ produkter som USB sladdar är alltså helt kört om du vill lyckas på Amazon idag. Skall du som svensk e-handlare lyckas på Amazon.com idag kan du inte konkurrera genom att vara billigast, utan genom att tillhandahålla en produkt som på något sätt är unik.

Nedan följer ett antal förslag på hur det kan göras:

1. Använd gammal konst och fotografi i din produktdesign

2. Skapa ett lokalt varumärke

3. Sälj gift sets

4. Använd högkvalitativa och/eller mer miljövänliga material

Amazon UK och Amazon EU

Många ser Amazon som synonymt med att sälja i USA. Dock kan det vara enklare för svenska företag att börja med att sälja i EU länder som Frankrike, Tyskland och Italien.

Dessa marknader har också på senare år växt väldigt snabbt och Amazon har en mer dominerande ställning på kontinenten än i Sverige.

Registrera ert varumärke

Det är viktigt att skydda sitt varumärke, både text och logotyp, mot personer och företag som sätter i system att anmäla säljare till Amazon genom att påstå att de har stulit deras varumärke.

Således är det viktigt att ni registrerar ert varumärke då ni börjar sälja på Amazon.

Vanliga frågor & svar

Vad är fördelen med att sälja på Amazon?

Den stora fördelen är att du får tillgång till en enorm marknad. Det kan ta lång tid att få exponering till en egen webshop, medan Amazon ger dig tillgång till det från dag ett. Det bör dock nämnas att det idag är svårt att komma igång med försäljning utan att betala för PPC (Pay Per Click) – men det är fortfarande en säljkanal med enorm potential. Jag skulle också säga att Amazon är extra intressant för etablerade e-handlare som vill nå ut på en ny marknad.

Vad kostar det att sälja på Amazon?

Amazon tar ut en månadsavgift, samt avgifter på varje försäljning. Dock varierar denna kostnad beroende på om du använder Amazons egna logistiktjänster eller inte.

Kan svenska företag sälja på Amazon.com?

Ja, svenska företag kan sälja på Amazon.com men vi rekommenderar att du registrerar ett bolag i USA. Detta underlättar också när det kommer till att importera varor och betala tull i USA.

Kan varor skeppas direkt från Kina till Amazon i USA?

Ja, och det är också vad många importörer väljer att göra, då du kan spara både tid och pengar genom att boka frakt direkt från fabrik i Kina till Amazon FBA lager i USA.

Måste vi registrera ett företag i USA för att sälja på Amazon?

Om ni planerar att sälja på Amazon.com i USA är det nödvändigt att registrera ett företag där. Detta gäller både för att importera varor till USA, samt för att utfärda vissa produktcertifikat som Children’s Product Certificate. Det är också en fråga om att betala skatter i USA, som sales tax.

Vissa säljare och konsulter påstår att det inte krävs, men tänk på att det kan vara väldigt riskfyllt att försöka hitta kryphål i exempelvis tull och skattesystemet. Om ni planerar att sälja långsiktigt på Amazon i USA bör ni också registrera ett företag där.

Kan varor skeppas direkt från fabriken i Asien till Amazon i EU?

Ja, ni kan boka frakt direkt från en fabrik i exempelvis Kina eller Indien till ett annat EU land utan att varorna först passerar Sverige. Vi har kunder som använder varulager i Holland för leverans till hela EU.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 9 svar på “Försäljning på Amazon.com för svenska företag: En heltäckande guide

  1. Hej!

   Hoppas ni kan besvara mina frågor. Annars guida mig gärna dit ja kan få svar tack.

   Jag hjälper en författare som är intresserad att börja sälja 1 eller flera titlar på Amazon.

   Vi vill gärna ha en ungefärlig prisbild av hur det kan se ut att sälja i Europa/USA på Amazon?

   Är det exempelvis något grundpris som gäller för en titel, eller kan man ha flera produkter på samma?

   Och: Vad kostar en enkel kampanj? Var hamnar de?

   Tack
   Fredrik Engström

   1. Hej Fredrik,

    Tyvärr kan vi inte hjälpa till när det kommer till böcker.

    1. Tja,

     Jag och min polare försöker att komma igång med att sälja på amazon fba i USA.
     Vi är inne på att starta ett aktiebolag direkt för att använda aktiekapitalet till att köpa produkter.
     .

     Hur bedriver man företag genom amazon och är det att rekommendera att köra aktiebolag genom Sverige?

     Om vi väljer att köra på ett AB har du då någon koll på hur man bedriver bokföring osv?

     Och hur gör man md skatter?

     En sista fråga, vi är lite rädda för patent och hur man vet om en produkt är patenterad?

     Allt gott / RA

     1. Hej RA,

      1. Nej, om ni skall importera till USA så bör ni registrera ett företag i USA. Detta bolag kan dock vara ett dotterbolag till ett svenskt AB.

      2. Gällande skatter så måste ni betala tull i USA, samt sales tax. När det gäller vinstskatter osv beror det helt och hållet på hur ni lägger upp företaget. Om ni bor i Sverige måste ni dock betala skatt på inkomst och utdelning i Sverige.

      3. Gällande patent beror det helt och hållet på produkter. Vad planerar ni att sälja?

  2. Hej
   Jag har ett Svenskt företag som tillverkar och samtidigt återförsäljare till mobil reparation delar. Frågan är: om jag ska sälja på Amazon vilken klass varumärke ska jag ha? för det finns 2 klass, en för elektronik tillverkning och den andra är för återförsäljare. eller spelar ingen roll?
   MVH

   1. Hej Mohmmmad,

    Det kan vi tyvärr inte svara på. Ni kan kolla med http://www.igerent.com

  3. Hej,

   1. Om Aliexpress tillverkar mina produkter och Amazon ska sälja de, vilka kostander måste jag tänka på?

   2. Räcker det att jag öppnar ett bolag här i Sverige?

   3. Hur mycket måste jag skatta? Skattar Amazon också?

   1. Hej Memme,

    1. Det finns en hel del kostnader att tänka. Ni hittar en artikel om just kostnader vid import på vår sida. Notera dock att Aliexpress inte tillverkar produkter. Det är en e-handelsida.

    2. Det beror på vilken Amazon marknadsplats ni säljer på – om Amazon inom EU så bör det vara okej. Amazon USA är en annan historia.

    3. Det kan jag inte svara på. Vi har ingen koll på bolagskatter osv i Sverige iom att vi själva inte har någon verksamhet där.

  4. Finns det någon minimigräns för vad man får säljas för i USA utan att ha företag där, eller måste jag starta företag när jag säljer där från första kronan?

   Känns som att det är så många länder som säljer till kunder utanför deras egna länder (som uppenbart inte har företag i Sverige, så jag har trott att det varit enkelt att börja sälja utomlands.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist