Kostnader vid import: Prover, tullavgifter, moms & skatter

Publicerad den Lämna en kommentar

Import kostnader

Att beräkna vinstmarginaler baserat direkt på en enhets pris är inte ett bra beslut. Vid import från Kina finns det många kostnadsaspekter att tänka på, och då menar jag inte bara frakt och importavgifter. Att köpa produkter från kinesiska tillverkare är lite som att flyga med ett lågprisbolag. Det ingår inte något extra. Du får vad du betalar för. De förser dig med maskinerna, arbetskraften och (förhoppningsvis) tillverkningskompetensen. Du står för resten, inkluderat saker som du vanligtvis hade tagit för givet.

Behöver du en skräddarsydd analys av komponenter och material? Det får du stå för själv, och inte leverantören. Företag som importerar från Kina måste hantera, eller betala någon för att hantera, kritiska delar av leveranskedjan, inkluderat produktutveckling, kvalitetsinspektioner, utrustning och labbtester. I denna artikel kommer vi att förklara vilka kostnader som du måste hålla reda på då du köper från kinesiska leverantörer.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

1. Verktygskostnader

Gjutformar används vid tillverkning av en lång rad olika konsument- och industriprodukter. Kinesiska leverantörer håller formar i lager, och dessa är ofta finansierade av tidigare köpare. Vid köp av fabriksdesignade produkter, förväntas det generellt inte att köparen ska betala för gjuformar och andra verktyg. Vid tillverkning av skräddarsydda produkter förväntas dock köparen betala för de nödvändiga verktygen.

Verktygskostnaden är i många länder en del av tullvärdet, vilket därför resulterar i höjda tullavgifter och andra skatter, exempelvis Moms (VAT) ifall ditt företag är verksamt inom EU. Ifall du har en begränsad budget, bör du hålla dig till fabrikskomponenter så mycket som möjligt. Klicka här för att läsa mer om gjutformar och verktygskostnader.

2. Provexemplar och prototyper

Att köpa grossistprodukter från Kina är sällan ett gångbart alternativ; speciellt för importörer baserade i USA, Kanada, Europa och Australien. Prover tjänar istället som en demonstration av en leverantörs tillverkningskapacitet. Många leverantörer skickar prover kostnadsfritt, men egendesignade och ’brandade’ (egen logotyp) prover kommer nästan alltid med en kostnad.

3. Sourcing, prisundersökning och produktutvecklingstjänster

Att slumpvis välja en leverantör på nätet, utan att man har tidigare kännedom om leverantörssourcing i Kina, resulterar väldigt ofta i kvalitetsproblem och förseningar. Med det sagt behöver du, för att kunna veta vad man bör leta efter vid val av en leverantör, verifiera vilka regleringar för produktsäkerhet och märkningskrav som gäller för din produkt.

Men detta är inte allt. Olika leverantörer tillverkar produkter av olika kvalitetsstandarder, genom att använda olika material och komponenter. Du bör i alla fall ha tagit fram ett utkast på en produktspecifikation. Om du planerar att tillverka en skräddarsydd produkt, måste du ta fram ännu mer material, såsom ritningar och referensprover. Förlita dig aldrig på att en leverantör skall ta hand om produktutvecklingen åt dig.

Det som jag precis har beskrivit är bara början. Efter att man har tagit fram ett utkast för en produktspecifikation samt undersökt de gällande produktkraven, måste man hitta en pålitlig leverantör som är kapabel att tillverka en produkt i enlighet med detta. Tänk på att en överväldigande majoritet av tillverkarna i Kina inte har förmågan att efterleva utländska (dvs EU och USA) standarder. Därför väljer många företag att anlita sourcing-agenter, snarare än att välja en leverantör själva.

Inget av detta är gratis. Kostnaden beror helt på hur komplex din produkt är, och hur mycket av upphandlingen och produktutvecklingen som ditt företag kan, och har resurser till, att hantera internt.

4. Corporate Social Responsibility (CSR)

Barnarbete och fruktansvärda arbetsförhållanden är något ditt företag inte bör associeras med. I dagens läge bryr sig konsumenter om sociala förhållanden. Än så länge är dock inte Corporate Social Responsibility (CSR) en del av något direktiv, såsom CE eller RoHS.

Med det sagt, kan småföretag förbättra sin image och sitt märke genom att visa att deras leverantörer får goda omdömen vid granskning av CSR. Återförsäljare bryr sig också om detta, med tanke på att de är mer utsatta för mediaexponering än småföretag. En granskning av CSR är vidare inte så dyrt nuförtiden. Det kostar ungefär lika mycket som en iPad. Det är en väldigt kostnadseffektiv investering för det egna varumärket, och jag tror att vi kommer att se att alltfler små och medelstora företag använder sig av sådana tjänster inom en snar framtid.

Kostnad: Från US$609 på Asiainspection.com

5. Kvalitetsinspektioner

Innan dina produkter skickas iväg från Kina måste du vara säker på att enheterna efterlever gällande produktspecifikationer och kvalitetskrav. Det enda sättet att göra detta är genom att inspektera enheterna innan de skickas iväg. Du kan antingen göra detta själv eller anlita en kvalitetsinspektör, som är baserad i Kina. Vad du dock inte bör göra är att schemalägga kvalitetsinspektioner till efter att godset lämnat lasthamn. Vid det laget är det redan för sent att återsända defekta enheter till fabriken.

En kvalitetsinspektion är väl värt pengarna. Tillverkning är inte en vetenskap. Det handlar inte om huruvida det kommer att finnas defekta och skadade enheter – det kommer det utan tvekan att finnas. Frågan är hur stor andelen kommer att vara. Du kan leva med att 1,8% av enheterna kommer ut ur fabriken med mindre kosmetiska effekter, men din verksamhet kommer att gå under ifall du tar emot en hel batch med undermåliga enheter,, med potentiellt giftiga material.

Det händer. Ibland uppstår kvalitetsproblem p.g.a. missförstånd mellan köpare och leverantör. Ibland händer det eftersom leverantören valde att använda billiga och undermåliga material, utan att upplysa köparen om detta. En kvalitetsinspektion är det enda sättet att upptäcka fall där efterlevnad inte följs, då det fortfarande finns tid till att göra någonting åt det.

Kostnad: Från US$359 på ScandinAsian.se

6. Labbtester

En kvalitetsinspektör kan testa funktioner, kontrollera vikt, dimensioner och andra fysiska egenskaper, men denne kan inte analysera produktens innehåll gällande kemikalier och substanser i leverantörens fabrik (tack vare denna nya utveckling kommer dock substansanalys ’på fältet’ snart att bli en verklighet).

För att kunna verifiera att din produkt efterlever gällande laghandlingar och substansreglerande direktiv, såsom REACH, RoHS och FHSA, måste minst ett provexemplar (alternativt materialprov) skickas till ett laboratorium. Faktum är att tredjepartstester ibland är obligatoriska; speciellt vid import av leksaker och andra barnprodukter.

Kostnad: Från US$10 per komponent och upp till flera tusen dollar för mer komplexa testprocedurer. Laboratoriekostnaderna baseras på antalet olika produkter, samt de standarder som varje enhet måste efterleva.

7. Fraktkostnader

Att ta dina produkter från fabriksgolvet till ditt varuhus involverar en myriad av kostnader. Härunder följer en kort lista på fraktkostnader:

 • Leverans till lastningshamn (i Kina)
 • Exporttillstånd
 • Fraktkostnader (hamn till hamn)
 • Porto för fraktdokument (Fraktsedel, paketeringslista och faktura)
 • Lokala avgifter vid ankomsthamnen (avlastning och administration)
 • Landtransport

Fraktkostnader baseras på Incotermer. Detta innebär att en leverantör kan ge ett kostnadsförslag på en produkt, inkluderat frakt till lastningshamnen i Kina och ankomsthamnen i ditt hemland (med eller utan lokala hamnavgifter). Kostnaden kan även inkludera leverans till en specifik plats i mottagarens land – exempelvis ert kontor. Klicka här för att läsa mer om Incotermer vid frakt från Kina.

Kostnad: Baserad på fraktens volym vid fartygstransport, och både vikt och volym vid lufttransport.

8. Importtullar och andra skatter

Vid import från Kina måste man i de flesta fall betala importtullar. Tarifferna varierar mellan olika produkter och marknader. Likaså gör tullvärdet, vilket importtullar och skatter räknas på.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Kostnadsfri konsultation: 45 minuter

  Tillverkning i Asien & Europa 2024

  1. Design och materialval

  2. Passar Asien eller Europa för din produkt?

  3. Kostnader, frakt och tull

  Fredrik Grönkvist