• Gjutformar vid tillverkning i Kina

  Publicerad 1 kommentar

  Gjutform vid tillverkning i Kina

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Vodkaflaskor och urtavlor har en gemensam nämnare, ingen av dem skulle existerat utan gjutformar. Gjutformar är inte relevanta för alla importörer, men kommer med stor sannolikhet krävas om ni planerar att importera egendesignade produkter eller komponenter. I denna artikel förklarar vi varför gjutformar behövs och vilka risker det medför.

  Vad är en gjutform och varför behöver vi en sådan?

  Väldigt förenklat kan det sägas att gjutformar är metallkuber med interna hålrum. Dessa hålrum fylls sedan med ett material i flytande form, exempelvis plast eller glas. Det är exempelvis så ditt telefonskal skapats, eller vinflaskan du köpte i helgen. Gjutformar används nästan alltid vid tillverkning i Kina. Dock är det inte alltid som man själv behöver bry sig speciellt mycket om en sådan. Köper man en fabrikprodukt, dvs en produkt som leverantören tillverkat tidigare, finns sannolikt redan en färdig gjutform att anvädna.

  Om man däremot planerar att ta fram en helt ny produkt, exempelvis en flaska som eller plastkomponent som inte tillverkats tidigare, så kräver kinesiska leverantörer i regel att kunden betalar för gjutformen innan tillverkning inleds. Att tillverka i Kina är i princip som att flyga med Ryan air. Leverantören står endast för det grundläggande. Alla extratjänster får man stå för själv.

  Vad kan gå fel?

  Tillverkning i Kina är riskfyllt. Det finns ingen garanti för att en gjutform möter kundens kvalitetskrav och att få tillbaka pengarna är ofta väldigt svårt. Således rekommenderar vi att man aldrig betalar hela gjutformen i förskott, utan delar upp betalningen i två delar. Att leverantören förväntar sig en förskottsbetalning är givet, men den slutliga betalningen (oftast 70%) skall endast ske efter att gjutformen färdigställts och testats.

  Huruvida en gjutform är lyckad kan endast avgöras genom att leverantören tar fram referensprover på den tilltänkta slutprodukten, som sedan godkänns av kunden. Ett annat misstag är att betala för både produkterna och gjutformen samtidigt. Då drar man på sig ännu större risker. Istället föreslår vi att man delar upp betalningen på följande sätt, då en gjutform måste tillverkas innan massproduktionen kan inledas:

  1. Förskottsbetalning #1 (Gjutform): 30%
  2. Balansbetalning #1 (Gjutform): 70%
  3. Förskottsbetalning #1 (Produkter): 30%
  4. Balansbetalning #1 (Produkter): 70%

  Det är ganska vanligt att en gjutform måste kalibreras innan den är redo att användas i massproduktionen. Genom att hålla på balansbetalningen av gjutformen till dess att så skett, så skapar man ett stort incitament för leverantören att faktiskt följa era kvalitetskrav. Annars kan det hända att leverantören i Kina på egen hand beslutar “vad som duger” åt er.

  Vem äger gjutformen?

  Detta kan vara väldigt problematiskt då gjutformen i regel stannar i Kina. Vi har i vissa fall hört leverantören säga rakt ut att de inte tvekar på att använda gjutformar (som även skulle betalas av importören) för tillverkning åt andra kunder. Att importören som betalar för gjutformen skulle få någon form av kompensation är inte ens på tapeten.

  Det enda sättet att undkomma en sådan situation är att låta en tredjepart i Kina (som inte har någon relation till er leverantör) hålla gjutformen i förvar när den inte används.

  Dimensioner och toleranser

  Kvaliteten på en gjutform definieras ofta av vilka dimensionella toleranser som den är kapabel att hålla. När det gäller vissa produkter spelar det ingen större roll om dimensionerna varierar med några millimeter hit och dit, medan det i andra fall kan vara en katastrof vid väldigt små variationer. Att ta en snäv tolerans förgivet kan vara ett väldigt dyrt misstag vid tillverkning i Kina. Således är toleransen bland det första man skall undersöka då man leter efter kinesiska leverantörer av gjuformar.

  Behöver ni verkligen en gjutform?

  Att först beställa en gjutform leder till en ökad riskfaktor, av de anledningar som beskrivits i denna text. Alla egendesignade komponenter kräver att man köper en gjutform. Detta gäller oavsett om det rör sig om ett mobilskal eller en knapp. Desto fler egendesignade komponenter man önskar beställa, desto fler gjutformar krävs. En produkt med många komponenter kan således kräva en inledande investering på hundratusentals kronor.

  Har man inte en hög budget måste man avstå från produkter som kräver en stor mängd egendesignade komponenter. Istället är oftast den mest prisvärda lösningen att använda komponenter som leverantören kan tillverka med befintliga gjutformar.

 • Boka en kostnadsfri konsultation via telefon eller Skype

  Under samtalet kommer vi berätta hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Asien. Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar för att bekräfta tid och dag.
 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *