Gjutformar vid tillverkning i Kina: En heltäckande guide

Publicerad den Lämna en kommentar

Gjutform

Gjutformar är nödvändiga för att tillverka allt ifrån armbandsur till lastpallar i plast. I denna guide förklarar vi vad du som importör måste veta innan du beställer en gjutform från en fabrik i Kina.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

När behövs en gjutform?

Gjutformar är ett måste för att massproducera delar i plast eller metall. Exempelvis används gjutformar vid tillverkning av elektronik, armbandsur, smycken, och mycket annat. Rent praktiskt fungerar gjutformen som en ihålighet där flytande plast eller metall förs in – varpå materialet sedan stelnar. En gjutform kan ha en eller flera ihåligheter (cavity).

Notera också att en enda gjutform kan tillverka flera hundra tusen enheter. Dock kan gjutformens kvalitet försämras med tiden och det kan således vara bra att byta ut gjutformen innan dess att den används fullt ut.

Många tror att tekniker som 3D printing kan ersätta gjutformar i framtiden, men idag finns det inget som matchar gjutformar när det gäller kostnader.

Notera också att det i regel inte går att göra ändringar på en design eller form. Om du önskar att ändra exempelvis dimensioner på ett armbandsur så måste du betala för en helt ny gjutform.

Är det möjligt att använda fabriker egna gjutformar?

De flesta kinesiska fabriker har redan en mängd olika gjutformar i lager. I många fall är det möjligt att använda leverantörens egna gjutformar, under förutsättning att du inte gör några ändringar på dimensioner eller design. Som sagt måste du då beställa en helt ny gjutform.

Vad kostar en gjutform?

En gjutform kan kosta allt ifrån ett par hundra dollar, till tiotusentals dollar. Kostnaden för en gjutform beror på dess dimensioner samt dess material. Nedan följer två exempel:

 • Klocka: 600 USD
 • Plastpall: 34000 USD

Notera att det alltid är du som importör som betalar för en ny gjutform.

Betalningsvillkor

Vår rekommendation är att du aldrig betalar för hela gjutformen i förskott, såvida det inte enbart rör sig om ett par hundra dollar. Istället rekommenderar vi att du inte betalar mer än 50% i förskott och resterande 50% när fabriken levererat ett godtagbart provexemplar. Dock finns det inga leverantörer som tillverkar en gjutform utan någon deposition.

Vem äger gjutformen?

I teorin är det importören som äger gjutformen, under förusättning att denne betalat för gjutformen. Om inte, så är det alltid leverantören som äger gjutformen.

Dock är det i praktiken svårt för importörer att ha någon egentlig kontroll över gjutformen – den finns ju trots allt i leverantörens fabrik.

Hur kan jag hindra fabriken från att använda gjutformen?

Det absolut sista du vill se är konkurrenter som åker snålskjuts genom att använda den gjutformen ni betalat för. Det enklaste sättet att förhindra detta är att inkludera din logotyp i gjutformen, och se till att denna även är varumärkesskyddad. Om en annan importör då använder gjutformen kan du enkelt se detta, och förhindra fortsatt import då de per automatik också använder en logotyp som du äger.

Är det möjligt att importera gjutformen till Sverige?

Ja, och det är precis vad många importörer gör. Det är inte obligatoriskt att gjutformar som tillverkas i Kina stannar där, utan många svenska företag beställer gjutformar från Kina, medan massproduktionen sker i Sverige.

Det finns flera fördelar med det, och därtill är tullavgifterna på gjutformar låga.

Dimensioner och toleranser

Kvaliteten på en gjutform definieras ofta av vilka dimensionella toleranser som den är kapabel att hålla. När det gäller vissa produkter spelar det ingen större roll om dimensionerna varierar med några millimeter hit och dit, medan det i andra fall kan vara en katastrof vid väldigt små variationer.

Att ta en snäv tolerans förgivet kan vara ett väldigt dyrt misstag vid tillverkning i Kina. Således är toleransen bland det första man skall undersöka då man leter efter kinesiska leverantörer av gjuformar.

Behöver ni verkligen en gjutform?

Att först beställa en gjutform leder till en ökad riskfaktor, av de anledningar som beskrivits i denna text. Alla egendesignade komponenter kräver att man köper en gjutform. Detta gäller oavsett om det rör sig om ett mobilskal eller en knapp. Desto fler egendesignade komponenter man önskar beställa, desto fler gjutformar krävs. En produkt med många komponenter kan således kräva en inledande investering på hundratusentals kronor.

Har man inte en hög budget måste man avstå från produkter som kräver en stor mängd egendesignade komponenter. Istället är oftast den mest prisvärda lösningen att använda komponenter som leverantören kan tillverka med befintliga gjutformar.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist