• Tillverkning i Asien & Europa Guide: 2023 (PDF)

  Denna PDF guide förklarar grunderna i att hitta rätt fabrik, beställa prover, hantera betalningar, kvalitetskontroll, labbtester och fraktbokning.

   

 • Tillverkning i Europa eller Kina: En jämförelse

  Publicerad den

  Planerar du att beställa produkter men är osäker på om du bör tillverka inom Europa eller söka dig ända bort till Kina? I denna artikel förklarar vi för och nackdelar med tillverkning i både Kina och Europa – och varför Kina sällan vinner ordrar bara på grund av priset.

  Produkter

  Faktum är att många produkter idag enbart tillverkas i Kina. När ett företag kommer till oss och frågar om råd gällande var de skall leta efter tillverkare – utanför Kina – är det alltså ofta en fråga om sådana tillverkare överhuvudtaget existerar.

  Här är en lista på typiska Kina produkter:

  “image”

  Vi kan hjälpa dig med tillverkning i Asien, Europa och Turkiet

  • Boka en kostnadsfri konsultation via Google Meet för att lära er hur vi kan hjälpa er med:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare
  • Tillverkning och betalning
  • Frakt och förtullning

  Boka en kostnadsfri konsultation

  För mindre företag kan det dock finnas lämpliga tillverkare inom Europa när det gäller textil, väskor och smycken. Givetvis är inte detta för att tillverkare inom Europa inte klarar av att tillverka mer avancerade produkter.

  Snarare tvärtom så är industrin inom EU på en såpass hög nivå att det inte finns en lika stor industribas för tillverkning av lågkostnad- produkter som i Kina.

  Dock har ju EU en stor industribas för allt från kemikalier till flygplansdelar. Det är kanske inte så relevant för e-handlare.

  För att summera så väljer många importörer tillverkning i Kina för att det är där deras produkter tillverkas. Hade det finns motsvarande tillverkare inom Europa så hade de nog valt en sådan.

  Hitta fabriker

  Ironiskt nog är det oftast enklare att hitta fabriker i Kina än i något annat land. Detta är till stor del tack vare sidor som Alibaba.com och Globalsources.com. Det finns motsvarande sidor för tillverkare inom EU – men inget av dem kommer i närheten av den bredd och funktionalitet som Alibaba erbjuder.

  Kinesiska fabriker är väldigt tillgängliga, vilket ger dem en enorm konkurrensfördel.

  Priser

  Kina är i regel billigare än tillverkning i Europa. Dock är inte skillnaderna alltid så stora som man kan tro. Produkter vars tillverkning är automatiserad beror inte lika mycket på lägre lönekostnader – utan beror mer på råvarukostnad och energikostnad.

  Plaster och gjutna produkter vars tillverkning är till stor del automatiserad kan således tillverkas till konkurrenskraftiga priser i exempelvis Polen.

  Jag vill än en gång påpeka att det väldigt sällan är en situation där en kinesisk fabrik vinner ordern för att de erbjöd en billigare offert än en konkurrent i Europa. I nästan alla fall handlar det om att det är i Kina det finns fabriker för många konsumentprodukter.

  Europa karta

  Tull och fraktkostnader

  Givetvis måste importörer också räkna in frakt och tullavgifter. Fraktkostnaden är högre vid import från Kina. Sedan tillkommer också tullavgifter – vilket det inte gör om du som svenskt företag beställer varor från en fabrik inom EU.

  MOQ

  Europeiska tillverkare är i regel mer flexibla när det gäller minsta volymkrav än fabriker i Kina. Detta märker vi exempelvis inom textiltillverkning där många fabriker i Europa erbjuder MOQ krav från 100 exemplar, medan motsvarande i Kina oftast är omkring 500 exemplar.

  Leveranstider

  Att frakta en container från Shanghai tar i regel över 40 dagar, medan det går betydligt snabbare från Polen eller Portugal. Om du gör regelbundna materialinköp, eller snabbt vill få ut en produkt, kan det vara en fördel att beställa från tillverkare inom EU.

  Säkerhetskrav och märkning

  När du importerar produkter från leverantörer utanför EU är du i praktiken ansvarig för att produkten möter samtliga säkerhetskrav, märkningskrav och andra relevanta regleringar. Därtill känner många kinesiska fabriker inte ens till vilka regler som gäller inom EU – helt enkelt för att de inte är verksamma inom Europa.

  Beställer du produkter från en fabrik från ett annat EU land så har du inte samma ansvar – och förhoppningsvis har de lite bättre koll på vilka regleringar som gäller för produkterna inom EU.

  Risker

  Det är i regel mer riskfyllt att importera från Kina. Om något går fel finns det ingenting att falla tillbaka på, och det är därför ScandinAsian.se och många andra företag finns på plats i Asien för att hjälpa tillverkare.

  Visserligen är det inte riskfritt att göra affärer inom Europa, men det finns inte samma behov av att jobba med konsulter eller agenter på samma sätt som det gör om du importerar från Kina.

  Varumärke

  Företag skryter sällan om att en produkt är tillverkad i Kina. Anledningen till att ”Made in China” kan ses på mängder av produkter är att det är lagkrav i USA att produkter har en ursprungsmärkning.

  Produkter tillverkade i Europa har dock betydligt mer prestige, vilket gör att du kan ta mer betalt gentemot en produkt tillverkad i Kina.

  Tillverkning i Kina och Europa

  Något vi ser mer av är produkter som tillverkas i både Kina och Europa. Detta rör sig i regel om produkter som tillverkas av mer avancerade återvunna eller organiska material – som oftast tillverkas i Europa. Dock monteras slutprodukten i Kina.

  Detta kan röra sig om produkter tillverkade av återvunnen plast, eller en väska tillverkad av pinatex.


  Kina: Fördelar & nackdelar

  + Större utbud av produkter

  + Enkelt att hitta tillverkare online

  + Konkurrenskraftiga priser

  Högre MOQ krav

  Högre risk

  Längre ledtider

  Högre fraktkostnader och tullavgifter

  – ”Made in China” har ett sämre rykte


  Europa: Fördelar & nackdelar

  + Snabbare leverans

  + Lägre risk

  + Mer flexibel MOQ

  + Lägre fraktkostnader och inga tullavgifter

  + Bra för varumärket

  Färre produkter

  Svårare att hitta tillverkare

 • “image”

  Vi kan hjälpa dig med tillverkning i Asien, Europa och Turkiet

  • Boka en kostnadsfri konsultation via Google Meet för att lära er hur vi kan hjälpa er med:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare
  • Tillverkning och betalning
  • Frakt och förtullning

  Boka en kostnadsfri konsultation

 • Tillverkning i Asien & Europa Guide: 2023 (PDF)

  1. Vilka produkter är lämpade att tillverka i Europa respektive Asien?

   

  2. Hur du hittar kvalificerade fabriker

   

  3. Labbtester, kvalitetskontroll, frakt & tull