Hur du kan hitta tillverkare inom Europa

Publicerad den Lämna en kommentar

EU fabriker

När du söker efter tillverkare i Asien är det väldigt enkelt att snabbt få upp en lista med ett par hundra leverantörer på Alibaba eller Globalsources. Dock är det inte i närheten så enkelt när det gäller att hitta tillverkare i Europa.

I denna guide förklarar vi varför det kan vara svårt att hitta leverantörer, och var du kan söka efter fabriker på olika håll i Europa.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Varför är det ofta svårare att hitta tillverkare i Europa?

När det gäller Kina är det nästintill för enkelt att hitta leverantörer. Gå in på Alibaba.com och skriv in en produkt så har du snabbt ett par hundra leverantörer att välja på. Därtill gör Alibaba det möjligt att lägga beställningar direkt via sidan, samt boka frakt. De har under de senaste 20 åren gått från att vara en “gula sidorna” för importörer till att bli någon av en plattform där du kan sköta hela processen.

Således är det inte svårt att förstå varför många upplever att det är svårt att söka efter alternativa leverantörer i Europa där det inte riktigt finns någon alternativ till Alibaba. Visst, det finns Europages, men det är inte i närheten så många leverantörer att välja på.

Detta kanske kommer bli bättre i framtiden, men avsaknaden av en centraliserad databas gör det betydligt svårare att leta upp leverantörer. Många Europeiska leverantörer förlitar sig heller inte i samma utsträckning på nå ut till småföretag via internet, och har inte samma intresse av att närvara online som företag i Kina.

Kan det vara så att en tillverkare i Europa inte existerar för min produkt?

En annan förklaring till att du inte hittar leverantörer kan också vara att det inte finns någon tillverkare i Europa för just din produkt. Det är långt ifrån alla “Kina produkter” som idag tillverkas i Europa. Faktum är att många produkter som idag tas förgivet aldrig har tillverkats i Europa. Ett typiskt exempel skulle vara mobilskal och många typer av hemelektronik.

För många produktområden är det av olika anledningar inte lönsamt att tillverka i Europa, och då är det inte säkert att du hittar producenter.

När vi söker efter tillverkare är det ofta “hit and miss” för många produkter. Även för oss kan det vara svårt att på förhand avgöra om det är realistisk att hitta tillverkare i Europa för många produkter. Dock kan vi ganska snabbt göra en bedömning på om det finns producenter eller inte.

Vad är viktigt att tänka på när vi väljer leverantör?

När det gäller Europa lägger vi först och främst vikt på att de tillverkar den typen av produkt som vi letar efter. Kort sagt är det produktområdet som avgör. Det är också viktigt att det handlar om en faktiskt tillverkare, och inte en importör som köper in färdiga varor från Kina eller annat land utanför EU.

Vi lägger mindre vikt på följande gentemot om vi söker fabriker i Asien:

Testrapporter

När det gäller tillverkare i Asien är det viktigt att de kan uppvisa existerande testrapporter i enlighet med EU regleringar. Exempelvis vill vi se att de tillverkat produkter som möter REACH regleringen. Detta beror på att det är långt ifrån alla tillverkare i Asien som möter EU kraven – av den enkla anledning att EU regleringar inte gäller i Asien.

När det gäller tillverkare inom EU faller i regel inte samma ansvar på dig. Vi förväntar oss att de kan möta EU kraven. Det är oavsett ändå viktigt att tydligt kommunicera vilka regleringar och standarder som fabriken måste följa, även om de är baserade inom EU.

BSCI och Sedex

BSCI och Sedex sätter standarder och krav för socialt ansvar och arbetsvillkor. När vi söker efter fabriker i Asien är det ofta en viktig del. Vi kan i vissa branscher exkludera leverantörer som inte kan uppvisa att de möter BSCI eller Sedex kraven.

Inom EU förävntas tillverkare följa den lagtiftning som redan finns. Det kan också förklara varför vi nästintill aldrig ser företag i EU med BSCI eller Sedex.

Hur du kan hitta tillverkare

Nedan följer förslag på hur du kan hitta tillverkare i Europa:

Europages

Eurpages är så nära du kommer Alibaba när det handlar om tillverkning inom Europa. Skriv in en produkt så får du upp en lista med leverantörer som sedan kan filtreras på följande parametrar:

 • Land
 • Typ av företag
 • Produktkategori

Du kan också hitta produktbilder samt kontaktuppgifter. Dock kan du inte lägga beställningar direkt via sidan, utan måste kontakta leverantören.

Trots namnet finns det dock många leverantörer på Europages som inte är baserade i Europa, vilket kan vara värt att hålla koll på.

Mässor

Ett annat alternativ är att besöka någon av de stora mässorna som arrangeras inom Europa. På så sätt kan du möta representanter för tänkbara tillverkare på få offerter på plats. Nedan följer ett antal exempel:

 • Messe Frankfurt
 • Koelnmesse
 • Intertex Portugal
 • LINEAPELLE
 • Design Expo
 • MICAM Milano

Handelskammare

Svenska handelskammare finns på olika håll i Europa och består av företag och individer baserade i EU länder som av olika anledningar har kopplingar till Sverige. Många medlemmar är företag med svenska ägare som gör affärer på plats. Att kontakta en handelskammare kan vara ett sätt att få tips om tänkbara leverantörer – både vad gäller medlemsföretagen själva eller helt utomstående företag.

Sourcingföretag

Om du redan gett upp eller känner att du inte har tid att söka efter tillverkare kan du också ta kontakt med ett specialiserat sourcingföretag.

Sådana företag har ofta också sin egen databas med tänkbara leverantörer – och därtill en förståelse för var i Europa det kan finnas tillverkare – och även om det överhuvudtaget är realistisk att tillverka just er produkt i Europa.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist