• Guide till import av möbler från Kina

  Publicerad Lämna en kommentar

  mobler

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Kinesiska leverantörer är sedan länge starka på möbler och det är en produkt där kvantitetskraven kan vara ganska flexibla. Detsamma gäller ofta många typer av modifikationer. Detta är två faktorer som gör möbler till en attraktiv produkt att importera från Kina. I denna artikel presenterar vi de mest grundläggande momenten vid import av möbler.

  Att hitta leverantörer

  Det är svårt att få en känsla för en produkt bara genom att titta på en bild. Kanske är det än mer så i fallet möbler. Personligen skulle jag absolut föreslå att man gör ett besök i Kina och tittar närmare på vad diverse leverantörer har att erbjuda. Precis som med alla andra produkter så finns det ingen generell definition av vad som klassificeras som bra kvalitet och då kan ett besök ge bra avkastning.

  Det finns dock en ännu större anledning. Att köpa in provexemplar på möbler är dyrt. Dels för att enhetspriserna för möbler ofta är mycket högre än andra produkter (en soffa kostar mer än an thirt trots allt). Utöver det så har möbler oftast en stor volym, vilket höjer fraktkostnader. Oftast blir det billigare att på egen hand flyga till Kina och inspektera prover än att köpa in dem. Det kräver dock lite förbete innan man bokar ett flyg till Shanghai.

  Besök en handelsmässa eller besök leverantörer på egen hand

  Det finns främst två alternativ. Antingen besöker man handelsmässor som Canton Fair och Hong Kong Houseware, eller så lägger man upp en egen resplan och besöker leverantörer på egen hand. Det första alternativet, dvs att besöka en mässa, är ett mycket effektivt sätt att snabbt besöka en stor mängd leverantörer och få en känsla för deras produkter. Det är dock inte den bästa lösningen. När man besöker en mässa så vet man egentligen ingenting om hur det faktiskt ser ut i leverantörens fabrik, om de nu ens har en sådan!

  När man lokaliserar leverantörer i Kina, oavsett produkt, så görs detta utifrån en leverantörs tillverkningskapacitet och interna kvalitetssäkringsprocess. Detta är svårt att bilda en uppfattning om såvida man inte besöker fabriken. Det krävs dock fler än ett besök. Det är en förhållandevis låg nivå på tillverkare i Kina och det gäller att besöka ett flertal för att hitta en som passar. Det man främst skall kolla på när man besöker en fabrik är följande:

  • Sanitet & arbetsförhållanden
  • Huruvida leverantören applicerar en intern kvalitetssäkringsprocess
  • Hurivida leverantören har tillräckligt med ordrar för att hålla igång en löpande tillverkning

  Produktmodifikationer och krav på certifiering

  Att importera möbler från Kina är inte som att köra till Ikea , välj ut en bokhylla och sedan få den levererad om en vecka. Kinesiska leverantörer är vana vid tillverkning av produkter baserade på köpare specifikationer . Leverantören förväntar sig att ni väljer material , färger och komponenter . Om du inte, kommer de göra det åt er vilket kan vara katastrofalt. Som sagt, det finns ingen universell standard för hur en “bra möbel” skall vara tillverkad.

  De material och komponenter man väljer kommer till stor del att avgöra produktens kvalitet, och därmed huruvida produkten ni importerar ens är prisvärd. Det blir dock värre än så. Era specifikationer kommer också avgöra huruvida produkten ens är laglig att ta in till Sverige och än mer sälja. Många länder, Sverige och EU inkluderat, har strikta regler vad gäller produktcertifiering. När det gäller möbler så är det främst brandsäkerhet som är av stor vikt. Nedan följer att antal standarder:

  • USA CA117 (USA)
  • BS5852 ( Storbritannien)
  • M1 (Europa)

  Varför man bör undvika grossister

  Genom åren har vi fått många förfrågningar från kunder som vill köpa från såkallade möbelgrossister i Kina. Med andra ord leverantörer med varor på lager. Dessa existerar, men som alltid har vi något dåligt att berätta. Detta rör sig om produkter som tillverkats för den inhemska marknaden. Inte nog med att kvaliteten oftast är mycket låg (med svenska mått mätt) så är de än mer sällan godkända i enlighet med EU krav på produktcertifiering. Jag vet av egen erfarenhet att kinesiska möbler fattar eld väldigt snabbt (mer om det någon annan gång)

  Möbelgrossister i Kina saknar också oftast exportlicens. Således kommer det bli svårt att överhuvudtaget få era varor ur landet. Således är enda alternativet att köpa från en tillverkare.

  Frakt

  Möbler är volykrävande produkter så glöm flygfrakt. Även lönsamheten för LCL sjöfrakt kan ifrågasättas. Tänk på att LCL sjöfart ser riktigt billigt på en offert från en kinesisk leverantör, men när lasten anländer till destinationshamnen kommer ni att debiteras med upp till 300 dollar per kubikmeter. Oftast krävs det att man fyller en hel 20’’ container för att importen skall vara lönsam.

  En annan viktig sak är exportemballaged. Möbler är också tunga och stapla ett gäng skinnsoffor på varandra kanske inte är en bra idé. Begär att din leverantör tydligt anger vilken typ av exportemballage de har för avsikt att använda. Jag har sett kinesiska möbelleverantör använda billigt och undermåligt exportemballage innan. Resultatet är oftast skadat gods.

 • Vi hälper e-handlare att tillverka produkter i Asien

  Boka telefonmöte
 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  * Vänligen kryssa i ruta för att godkänna

  *

  I agree