Canton Fair – Allt ni behöver veta om Kinas största mässa

Publicerad den Lämna en kommentar

Canton Fair är Kinas största handelmässa, som hålls vid ett flertal tillfällen per år i Guangzhou. Att hitta en lämping leverantör på Canton Fair är dock inte alltid så enkelt som det kan verka. Att välja fel leverantör kan vara dessutom vara förödande för den egna verksamheten. Därför har vi skrivit denna artikel, inte bara som en introduktion till mässan, men också som en steg för steg guide till hur ni kan hitta rätt leverantörer och undvika bedragare.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Produkter och faser

Canton Fair hålls i flera faser vid ett antal tillfällen per år. Varje fas fokuserar på ett antal olika brancher. Årets tre första faser hålls i april och maj, medan resterande tre hålls under hösten. Nedan följer en lista på vårens arrangemang:

Fas 1

 • Elektronik
 • Belysning
 • Fordon & delar
 • Maskiner
 • Verktyg
 • Byggmaterial
 • Kemiska produkter

Fas 2

 • Konsumentprodukter
 • Hus & hem
 • Gåvor & promotion

Fas 3

 • Kontorsvaror
 • Väskor
 • Matvaror
 • Kläder & textil
 • Skor
 • Hälsa

Att resa till Canton Fair

Guangzhou (tidigare kallad för Kanton eller Canton) är en metropol med mer än 14 miljoner människor. Det är dock långt ifrån en internationell stad i samma bemärkelse som London eller Tokyo. Således kan det vara svårt att hitta direktflyg till Guangzhou. Lyckligtvis finns dock många direktflyg till närliggande Hong Kong, som endast ligger cirka 12 mil bort. Från Hong Kong International Airport kan ni ta tåget direkt till Guangzhou.

Visum för inresa till Hong Kong krävs inte för svenska medborgare. Det krävs dock då ni skall åka till Guangzhou, som ligger på det kinesiska fastlandet. Det finns inget såkallat ”visa on arrival” tillgängligt. Alltså måste visumansökan ske innan man anländer.

Hotellpriserna kan öka ganska mycket då Canton Fair pågår. Med tanke på att mässan attraherar mer än 150000 besökare är det föga förvånande. För de som reser på en låg budget kan dock vandrarhem vara ett alternativ. Oavsett hur man väljer att bo är det bästa att bo i Haizhu distriktet. Det är där Canton Fair är lokaliserad, och med tanke på att Guangzhou är en stad många gånger större än vår egen huvudstad, Stockholm, kan det spara mycket restid att bosätta sig i närområdet.

Väl på plats i Guangzhou är det enklast att ta sig runt med taxi. Fördelen är att priserna är oerhört låga. Nackdelen är att väldigt få taxiförare talar engelska. Se till att ha adresser tillgängliga på papper eller i er mobiltelefon innan ni ger er iväg.

Canton mässan

Registrering

Innan ni kan gå in på mässområdet måste ni registrera er. Det är en enkel procedur och allt som krävs är att man bifogar namn, ert företagsnamn, nationalitet och passnummer.

Utländska besökare är enligt lag skyldiga att alltid bära passet på sig. Visserligen är detta något som sällan kontrolleras (det har aldrig hänt mig under de åren jag spenderat i Kina) så kan det fortfarande vara en bra idé att bära med sig passet när man besöker mässan. Det kan också krävas vid registreringen.

4 steg till att hitta rätt leverantörer på Canton Fair

Att besöka en stor mässa som Canton Fair kan milt uttryckt vara överväldigande. Här finns oftast flera hundra leverantörer i en och samma branch. Dock skiljer sig kvaliteten oerhört mycket mellan leverantören, både vad gäller produkternas kvalitet och ägarnas pålitlighet. Det viktigaste är att hitta en leverantör som kan tillverka en produkt i enlighet efter era kvalitetskrav och till ett pris som gör affären lönsam.

Steg #1: Slösa inte tid på leverantörer utan produktcertifikat

Många importörer antar att de flesta kinesiska leverantörerna är medvetna om vilka produktkrav som gäller i Sverige och EU. En hel del tror också att det rent av är den kinesiska leverantörens ansvar att se till att varorna är godkända i enlighet med standarder som CE, RoHS och REACH. Varken eller är sant. Till att börja med är endast en liten del av tillverkarna i Kina ens medvetna om vilka krav som gäller inom EU. Ännu färre klarar av att tillverka produkter i enlighet med rådande direktiv.

Vi har dock inte nått botten riktigt ännu. Faktum är att det är ni, i egenskap av importör, som är ensamt skyldig att se till att varorna är godkända i enlighet med rådande certifieringskrav. Således är den första frågan ni skall ställa en leverantör huruvida de kan tillverka varor i enlighet med gällande krav. Följdfrågan blir således att be dem visa bevis på detta, exempelvis i form av en testrapport. Det är givetvis meningslöst att slösa tid på en leverantör som inte ens kan leverera er produkt.

Steg #2: Presentera era produktspecifikationer

Olika leverantörer på Canton Fair håller olika nivå på kvalitet. Således måste man som importör definiera vilken kvalitet man kräver att varorna skall uppnå. Det finns ingen universell definition på vad som ”bra kvalitet” innebär, utan det avgörs helt och hållet av varans produktspecifikationer. Detta inkluderar bland annat material, komponenter, dimensioner, toleranser, funktioner och certifieringskrav. Detta gäller oavsett om ni planerar att importera LED lampor eller kläder.

Steg #3: Prisförhandling

Jag rekommenderar helt klart att man tar upp priser på plats. Dock skall man inse att priset som offereras på själva mässan inte är mycket mer än en referens – speciellt om man har en egendesignad produkt. Leverantören har ofta en begränad kontroll över priserna, som ändras regelbundet. Till stor del styrs priserna av underleverantörer och statliga direktiv, som snabbt ändras. Det är just därför kinesiska leverantörer sällan håller ett pris i mer än 30 dagar.

Steg #4: Uppföljning

När ni sitter på planet hemmåt så har ni förhoppningvis en lista på intressanta leverantörer. Tänk på att ert projekt är långt ifrån avslutat. Ert möte på Canton Fair var i stort sett en första introduktion. Oavsett hur trevligt ni har bemöts under er vistelse så skall ingenting tas för givet. Börja med att återkoppla med respektive leverantör och be dem bekräfta er produktspecifikation samt skicka en slutlig offert. Därtill bör ni även be leverantören att skicka kopior på deras produktcertifikat, som självklart skall verifieras. Fejkade certifikat hör trots allt till vardagen i Kina.

 

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist