Affärsresa till Kina: Allt du måste tänka på inför resan

Publicerad den 1 kommentar

Tåg i Kina

Planerar du att besöka fabriker eller handelsmässor i Kina? I denna artiklar, som vi skrivit i samarbete med Andreas Beer på Svensk-Kinesiska Resebyrån i Stockholm, förklarar vi vad du som affärsresenär måste tänka på när det kommer till visum, hotell och resor inom landet.

Vilken typ av visum behövs om man skall åka på affärsresa till Kina?

För en vanlig affärsresa till Kina där man t.ex. besöker samarbetspartner, deltar i en konferens eller besöker fabriker klarar du dig fint med ett M-visum.

Tänk på att Hongkong och Macau behandlas separat. Svenska medborgare behöver inte visum för att besöka varken Hongkong eller Macau, men om du börjar din resa i t. ex. Peking eller Guangzhou så upphör ditt kinesiska visum att gälla när du ankommer Hongkong.

Därför är det viktigt att tänka på att ansöka om double entry eller multiple entry om man tänkt sig resa fram och tillbaka mellan Fastlandskina och Hongkong eller Macau.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Vilka dokument krävs vid ansökan av visum?

Vid ansökan om turistvisum till Kina behöver ditt pass ha minst ha minst två tomma sidor och vara giltigt i minst sex månader efter avslutad resa. För att visa att du har en spikad resplan behöver du också tillhandahålla bokade flygbiljetter in och ut ur landet, samt bekräftelser på dina bokade hotell.

Själva ansökan görs och betalas på nätet. Det är en ganska omfattande ansökan, där alla blanketter är på engelska. Svenska medborgare mellan 14 och 69 år måste lämna fingeravtryck i samband med ansökan.

Detta kan bara göras på de kinesiska visumcentrumen i Stockholm och Göteborg och man måste boka tid online.

Har du svårt att ta dig till Stockholm eller Göteborg så samarbetar Svensk-Kinesiska Resebyrån med företaget Alla Visum och kan på så vis, mot en extra kostnad erbjuda våra kunder ett sätt att ansöka om turistvisum utan att behöva lämna fingeravtryck.

Kontakta oss gärna så ger vi dig tips utifrån dina förutsättningar.

Är det möjligt att boka tågbiljetter inom Kina från Sverige?

För sina kunder kan Svensk-Kinesiska Resebyråns kontor i Peking och Shanghai boka tågbiljetter till samtliga destinationer i Kina. Dessa måste bokas innan avresa från Sverige och lämnas ut till kund i Kina.

Hur föreslår du att man väljer hotell i Kina?

Planera först din resrutt. När du bestämt när och vart du ska resa är det dags att boka hotell. Tänk på att kinesiska städer ofta är enormt stora, och att transporter ofta tar mycket längre tid än man tänkt sig.

Därför är det extra viktigt att du vet exakt var ditt hotell ligger. Skall du använda hotellets konferensanläggning är det viktigt att detaljerat beskriva dina önskemål för att undvika obehagliga överraskningar.

Vi på Svensk-Kinesiska Resebyrån hjälper naturligtvis mer än gärna dig och ditt företag med att planera er nästa resa. Vi är aldrig längre än ett samtal bort.

Att tänka på inför och under en affärsresa till Kina

1. Det räcker inte med att ha lite mailkontakt på Alibaba.com innan man bokar in sin resa. Det är endast en minoritet av leverantörerna i Kina som kan tillverka produkter som lever upp till europeiska kvalitetskrev – både de som ställs av kunder och de krav som ställs av myndigheter på certifiering.

2. Bekräfta produktspecifikationer, priser och certifieringskrav innan ni besöker er leverantör, räkna inte med att fler än 20 – 25% av de leverantörer ni från början kontaktat är kvalificerade.
Skriv ett utkast på avtalet som ni inleder förhandlingar på under mötet. Desto närmare ni kommer att lägga en order, desto svårare kommer det bli att driva igenom villkor på avtalet.

3. Räkna inte med att er kontaktperson kan kommunicera på engelska – många av dem kan skriva på engelska, men detta skall inte misstas för att de kan kommunicera muntligt. Ett alternativ är att hyra en agent som följer med er under era besök.

5. Många importörer begår misstaget att endast besöka en eller två leverantörer då man utgår ifrån att majoriteten av leverantörerna i Kina är seriösa. Räkna med att en stor del av leverantörerna ni besöker kommer att vara undermåliga. Ju färre leverantörer som besöks, desto större är risken för att man åker hem helt tomhänt.

5. Ta geografin i åtanke när ni besöker leverantörer och koncentrera besöken på ett flertal leverantörer i samma område. Att flyga från provins till provins är tidskrävande.

6. Ett effektivt sätt att träffa leverantörer är att besöka en handelsmässa. Dessa är främst koncentrerade i Shanghai, Guangzhou och Hong Kong. Även under en handelsmässa gäller det att man som importör har en god förståelse för produkten, certifieringskrav och efter vilka specifikationer man önskar beställa.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist