Affärsvisum (M-Visum) till Kina: Hur man ansöker

Publicerad den Lämna en kommentar

Planerar du att besöka en fabrik i Kina eller en handelsmässa? Då måste du ansöka om ett affärsvisum (business visa) innan avresa. I denna artikel förklarar vi allt du måste veta innan du kan sätta dig på ett flyg mot Shanghai eller Guangzhou:

  • Vad är ett Affärsvisum (M-Visum)?
  • Inbjudningsbrev för ansökan om affärsvisum
  • När bör vi lämna in vår ansökan?
  • Behöver jag flera inbjudningsbrev om vi besöker mer än en fabrik?
  • Hur får jag ett affärsvisum om jag planerar att besöka en mässa?
  • Kan jag arbeta i Kina på ett affärsvisum?
  • Andra typer av visum

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

BOKA NU

Vad är ett Affärsvisum (M-Visum)?

Denna visumklass är till för affärsresenärer och tiden man kan vistas i Kina per visum är ganska flexibel – dock maximalt 180 dagar innan man måste ansöka om ett nytt M-viusm utanför Kina.

Denna typ av visum passar utmärkt för alla affärsresenärer och gör det enkelt för svenska företag att skicka inspektörer och personal för att övervaka produktionen under ett antal månader – man kan även be om ett sk. multi entry visum vilket gör att man kan åka in och ut Kina ett obegränsat antal tillfällen under en begränsad tid – expempelvis 180 dagar – vilket är bekvämt om man har ett flertal löpande ordrar där man måste befinna sig på plats i Kina för att lösa problem med kort varsel.

För att beviljas ett M-visum skall man be sin leverantör eller partner i Kina om ett inbjudsningsbrev. Observera att endast företag registrerade i Kina kan utfärda inbjudningsbrev, som man sedan bifogar med sin ansökan till ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg (i egen person eller per post)

visum-kina

Inbjudningsbrev för ansökan om affärsvisum

Detta måste finnas i ert invitation letter:

  • Pass Information
  • Syftet med besöket
  • Reseplan (datum, plats)
  • Inbjudande part (leverantör i Kina)

Därtill måste den inbjudande parten bifoga följande dokument:

  • Business license
  • Legal representative ID
  • Passkopia

Brevet skall också stämplas med det kinesiska företagets bolagstämpel. I regel räcker det dock med att inskannade kopior skickas digitalt. Således måste inte dokumenten postas hela vägen till Sverige.

När bör vi lämna in vår ansökan?

I regel tar det runt 3 arbetsdagar från inlämning av dokumenten till det att du kan hämta ut ditt pass med ditt nya viusm. Notera dock att den kinesiska ambassaden ibland nekar dokumenten för att något saknas, eller att leverantören inte stämplat dokumentet.

Således är det rekommenderat att ansöka senast 2 veckor innan avresa, så det finns tid att uppdatera dokumenten om så skulle behövas. Notera dock att den kinesiska ambassaden sällan nekar visum, men det är viktigt att alla dokument finns på plats, och innehåller den information som efterfrågas, vid ansökan.

Visumagenter

Om du känner att det är för komplext eller tidskrävande att hantera visumansökan på egen hand kan du anlita ett bolag som Alla Visum. De hjälper dig att förstå vilka dokument som krävs, att inbjudningsbrevet är korrekt, rätta felaktigheter och att ansökan lämnas in på rätt sätt.

Behöver jag flera inbjudningsbrev om vi besöker mer än en fabrik?

Nej, det räcker med ett inbjudningsbrev från ett kinesiskt bolag för att ansöka om affärsvisum. Ni bör dock inkludera hela er resplan i inbjudningsbrevet, även om den kan komma att ändras.

Hur får jag ett affärsvisum om jag planerar att besöka en mässa?

Canton Fair utfärdar inbjudningsbrev kostnadsfritt om du registrera dig och ditt företag som besökare på deras webbsida. Ni kan därefter använda detta inbjudningsbrev för att besöka Canton Fair, eller en annan mässa i Kina.

Kan jag arbeta i Kina på ett affärsvisum?

Nej, det är inte lagligt att ta någon form av anställning i Kina om du anländer på ett affärsvisum. Det gäller dock inte det arbete du själv utför på plats när du exempelvis besöker fabriker, svarar på e-post eller tar telefonsamtal.

Andra typer av visum

L-visum (Turistvisum)

Denna viusmklass är till för turister och principen är nästan densamma som för M-visum. Dock beviljas sällan visum med en vistelsetid längre än 90 dagar – dock kan L-visum förlängas inom Kina vid behov. Många affärsresenärer som inte har etablerade leverantörskontakter väljer ofta att åka till Kina på turistvisum då dessa inte kräver inbjudan från ett företag registrerat i Kina.

Arbetsvisum

Denna visum klass är sällan relevant för svenska importörer då den endast är till för näringsdrivande & utländska anställda som är bosatta i Kina. För näringsdrivande krävs det att man är delägare i ett företag registrerat i Kina (inkluderar dock ej Hong Kong) – för anställda krävs det att man är minst 24 år, har en 3 årig universitetsexamen eller motsvarande, 2 års relevant erfarenhet efter examen och en anställning hos ett företag som är registrerat i Kina. Z-visum omvandlas till uppehållstillstånd som sedan förnyas varje eller varannat år.

Samtliga uppehållstillstånd är knutna till det företag man äger eller är anställd av. Går man ur ett bolag och öppnar ett nytt, eller byter jobb, måste man uppdatera sitt uppehållstillstånd (Residence Permit).

Hong Kong visum

Svenska medborgare kan vistas 90 dagar i Hong Kong helt utan visum & ingen ansökan krävs i förväg. Svenska medborgare kan ansöka om visum till (fastlands) Kina i Hong Kong vid behov – även om svenska medborgare oftast beviljas visum med längre vistelser om så sker på plats i Sverige.

  • “image”

    Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

    • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
    • Produktdesign & materialval
    • Hitta tillverkare i Asien och Europa
    • Frakt och förtullning

    BOKA NU


  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

    1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

    2. Hur du kan skapa din egen design

    3. Frågor gällande frakt och kostnader

    4. Hur tull och moms fungerar vid import

    Fredrik Grönkvist