Handelsmässor i Kina – Läs vår guide

Publicerad den Lämna en kommentar

Att besöka en handelsmässa (engelska: Trade Fair) i Kina kan vara ett effektivt sätt att snabbt träffa en stor mängd leverantörer och få en uppfattning om deras produkter och verksamhet. Mässor pågår året om i Kina och är oftast fokuserade på en eller flera olika produktområden. I denna artikel tittar vi närmare på vad som finns att välja på och hur man bör planera sin resa.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Canton Fair

Detta är den i särklass största mässan som gått årligen sedan 1957 och är öppen under april och oktober månad. “Canton” är ett gammalt namn för staden Guangzhou, vilket är plats för mässan som heter just Canton Fair (eller China Import and Export Fair som den också kallas). Det är ganska få internationella flyg som går direkt till Guangzhou, däremot tar man sig enkelt dit via Hong Kong som endast ligger 2 timmar bort med tåg. Hong Kong har en internationell flygplats och hit kan man komma från både Landvetter och Arlanda.

Precis som så många andra mässor är Canton Fair grupperad efter produktområden. Läs mer här om vilka datum som gäller för de produkter ni planerar att importera från Kina. Tänk även på att ni behöver ansöka om visum innan ni anländer.

handel-massor-kina

HKTDC mässor

Hong Kong Trade Development Council (förkortat HKTDC) arrangerar några av världens bästa handelsmässor för importörer. HKTDC mässorna hålls i den centralt belägna Hong Kong Convention and Exhibition Centre. En fördel med att besöka Hong Kong är att man som svensk inte behöver ansöka om ett visum i förväg, och skulle man vilja göra en visit på det Kinesiska fastlandet kan visum ansökas om på plats i Hong Kong.

Övriga handelsmässor i Kina

Förutom Canton Fair och HKTDC mässorna pågår det årligen en stor mängd mässor runt om i Kina. De som kan vara av intresse för svenska importörer arrangeras främst i städer på den kinesiska östkusten, som Shanghai, Beijing, Qingdao och Xiamen. Tveka inte på att kontakta oss om ni vill ha tips om en mässa för ett specifikt produktområde!

Hur man planerar sitt besök

Att besöka en mässa kan vara en ganska överväldigande upplevelse. Oftast finns det tusentals utställare och många av företagen går inte att skilja åt. För att få ut något av mässan krävs det att man kommer väl förberedd och besöker så många leverantörer som möjligt. Nedan listar vi ett antal tips:

1. Skriv ner en lista på produktspecifikationer och kvalitetskrav som ni vill att era produkt skall matcha. Olika leverantörer, även inom samma produktområde, håller olika hög standard. Räkna med att endast en minoritet av leverantörerna på mässan kommer att vara kvalificerade för er produkt. Kommer man förberedd kan man på ett effektivt sätt avverka en stor mängd leverantörer och sortera ut de som framstår som oseriösa.

2. Bekräfta på förhand vilka certifieringskrav som gäller för er produkt i Sverige och övriga EU. Certifieringskrav (exempelvis CE, RoHS och REACH) är inte rådgivande utan lagstagade. Att importera varor från en leverantör som inte tillverkar i enlighet med rådande lagstiftning kan leda till att godset inte släpps in av Tullverket. Samtidigt måste man förstå att kinesiska leverantörer inte har något som helst ansvar för detta utan det är helt och hållet upp till er som importör.

Lösningen är ganska enkel. Börja med att fråga respektive leverantör om dom kan leva upp till en viss certifieringstandard. Om svaret är ja skall ni be dem att visa upp en testrapport omgående. Vi vet av erfarenhet att de leverantörer som lever upp till EU certifieringskrav ofta skyltar med detta och har dokumentation på plats. Självklart är de medvetna om att seriösa importörer kräver detta.

3. Inled ert besök med att avverka så många leverantörer som möjligt. De leverantörer som ger en bra respons och framstår som kvalificerade bör ni investera mer tid i och diskutera närmare rörande priser. Givetvis är det helt meningslöst att spendera tid på prisförhandling med leverantörer som är okvalificerade av olika anledningar, exempelvis att de inte kan leva upp till gällande certieringskrav eller era produktspecifikationer.

4. Förklara tydligt för er leverantör att ni ämnar att inleda ett långvarigt förhållande. Ni skall även poängtera att ni kommer att genomföra kvalitetskontroller på varorna innan de exporteras från Kina. På detta sätt kommer ni att tas seriöst av leverantören. Sannolikheten för att bli lurad är oerhört mycket större om man framstår som oerfaren och godtrogen.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist