• Importera från Kina – En heltäckande guide

  Publicerad Lämna en kommentar

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Att importera från Kina är ofta det enda alternativet för inköp av många produkter. Det finns dock många missförstånd vad gäller import från Kina. I denna artikel förlarar vi vilka varor som är lämpliga att ta in från Kina, varför man bör undvika produkter med mycket små marginaler och vad man måste tänka på om man vill importera mindre volymer.

  Vilka varor bör man inte importera från Kina?

  Låt oss börja med vad som man inte skall göra vid import från Kina. Först och främst bör man undvika råvaror och även skrot. Anledningen är enkel: Kina är ett relativt resursfattigt land och importerar råvaror. Regeringen i Beijing uppmuntrar ej heller till råvaruexport, då landet tjänar mycket mer på att sälja förädlade varor, i form av konsument och industriprodukter.

  Det är dock inte allt. Glöm import av någon som helst form av märkesvaror – oavsett om det rör elektronik från Apple eller solglasögon från Rayban. Visst, detta är produkter som tillverkas, eller snarare assembleras, i Kina. Att multinationella företag skulle tillåta att deras underleverantörer, exempelvis Foxconn i Shenzhen, skulle tillåta att småföretag i andra länder köper och och säljer deras varor på Ebay – till fabrikspris – är självklart en ren fantasi.

  Men, sen så kryllar det av såkallade “iPads” och “Genuine Raybans” på internet. Det kan dock enart röra sig om två saker:

  a.) Bedrägeri
  b.) Illegala kopior

  Det finns även de som tror att de riktiga fabrikerna håller “nattöppet” och tillverkar samma varor, som de sedan säljer på nätet. Det är dock en ren myt, och även om det kan ha förekommit sådana incidenter för tio till femton år sedan, så är parallellimport olagligt. Om vi nu föreställer oss att det ens var möjligt att importera äkta märkesvaror.

  Det finns också vissa produktområden där det inte finns några vinster att hämta, även om själva varorna kan köpas in. Exempel på sådana varor är TV apparater, datorer och mobiltlefoner. Det är omöjligt för ett litet företag att matcha de priser som erbjuds av Samsung, HTC och Sony. Faktum är att även dessa företag dras med mycket små marginaler.

  Importera fran Kina

  Undvik produkter med mycket små marginaler

  Att importera varor med mycket små marginaler slutar ofta med stora förluster. Produkter med små marginaler är ofta produkter vars tillverkning är hel eller halvautomatiserad – vilket leder till att Kina inte har samma kostnadsövertag gentemot leverantörer inom EU. Exempel på sådana produkter är trycksaker, papper, vissa plaster, vissa typer av byggmaterial och glasflaskor.

  Det finns även andra anledningar till att undvika varor med små marginaler. Först och främst rör sig råvarupriser upp och ner hela tiden. Således är det omöjligt för en tillverkare i Kina att frysa priser i mer än ett par veckor. Utöver det så tvingas leverantörer förhandla på varje inköp med sina underleverantörer. Det är en konstant kamp i leveranskedjan, vilket kort kan sägas bero på tradition och tankesätt.

  Internationell handel är också mycket mer komplext än inrikeshandel, speciellt då utvecklingsländer är en del i kedjan. Fraktkostnader, skatter och avgifter varierar. Därtill erbjuder leverantörer i Kina ingen som helst “service” vad gäller kvalitetskontroll eller design. Därför måste man alltid ha en buffert, på åtminstone 5%, och räkna kallt med att kostnader kan gå upp.

  Detta kan också sägas om tid. Internationell handel med utvecklingsländer tar tid. Det kan också vara så att saker går fel under tillverkningen, vilket kan leda till att produktionen måste börja om från början. Bara det tar en extra månad.

  Många importörer i Sverige ställer sig ofta mycket skeptiska till att själva betala för kvalitetskontroll och labbtester. “Borde inte leverantören garantera att produkten håller en hög kvalitet?”. Jo, i princip kan så tyckas, vilket jag också håller med om. I praktiken är situationen en annan. Till att börja med finns ingen universell definition av vad “bra kvalitet” egentligen innebär, något som också är direkt kopplat till pris.

  Det finns också en anledning till att kinesiska leverantörer tillverkar varor till lägre priser än ditto i väst. Delvis beror det på billigare arbetskraft, men det beror också på att de inte erbjuder någonting extra. Se det som att flyga med Ryan Air.

  Skall leverantörer erbjuda designservice, labbtester och andra tjänster så tvingas de offerera ett högre pris – med resultatet att kunder går till andra leverantörer. Tillverkare i Kina har i regel mycket små marginaler själva, ofta kring 2 – 4%.

  Slutsatsen är att man måste vara flexibel vid import från Kina. Kan man inte vara det bör man överväga att undvika handel med utvecklingsländer.

  När är det rätt att importera från Kina?

  De av våra kunder som genom åren har lyckats bäst med att importera från Kina är de som har bra vinstmarginlar. Det kan låta som en oerhörd icke-nyhet, men det ligger lite mer i det. För att kunna hålla bra vinstmarginaler måste man importera och sälja varor som inte enkelt kan replikeras. Med det syftar jag inte på illegala kopior, utan på vikten av att ha ett eget varumärke.

  Ett varumärke kan bestå av en e-butik, eller en logotyp på era egna produkter. Oavsett vilken väg ni väljer så kommer “branding” att löna sig oerhört i längden, gentemot att köpa och sälja “no name” produkter.

  Kina är starkast när det kommer till produkter som måste assembleras för hand. Det är därför i stort sett alla elektronikprodukter tillverkas i Kina, främst i Shenzhen. Samma övertag finns också inom en rad olika maskiner och konsumentprodukter, exempelvis armbandsur och smycken.

  Kina är också väldigt attraktivt då infrastrukturen finns på plats, något som inte kan sägas om Indien. Det innebär att man kan vara säker på att varor kan flyttas från fabrik till hamn, med få komplikationer. Kina är också världens största land, med ett nationellt fokus på tillverkning, vilket gör att utbudet är i en klass för sig. På senare tid har Vietnam och Kambodja tagit andelar, främst inom textil, men de kan inte på långa vägar matcha det utbud som finns i Kina. Gör en sökning på Alibaba.com och se själva!

  Kvantitetskrav (MOQ)

  Ett återkommande problem för småföretagare med begränsade resurser som önskar att importera från Kina är kvantitetskraven som kan vara relativt höga. För att förstå varför en fabrik i Kina har ett kvantitetskrav måste man förstå dynamiken i ledet mellan er fabrik i Kina och dennes underleverantörer – som kan bestå av allt från leverantörer av material till verkstäder som utför delmoment av produktionen. Resultatet är att er leverantör måste ställa samma krav på sina egna kunder då det inte lönar sig att köpa på sig mer material än man kan sälja.

  Planerar man att importera från Kina med en begränsad budget kan detta problem delvis lösas genom att man anpassar sitt produktsortiment efter ett fåtal likartade material – detta öppnar upp för er tillverkare i Kina att nå underleverantörernas kvantitetskrav samtidigt som ni kan få en lite större spridning på ert sortiment. Fortsätt läsa så förklarar jag hur det kan gå till. Ni kan också klicka här för att läsa mer om kvantitetskrav.

  Import av mindre volymer

  Det går att importera mindre volymer, men bara om man har en välplanerat strategi. Först och främst är det omöjligt för en tillverkare att producera 20 – 30 exemplar av en produkt. De måste tillverkare 300 – 500 exemplar för att det skall vara lönsamt.

  Har man liten budget måste man alltså begränsa sig till ett mindre antal produkter. Dock kan man öka variation genom att lägga till detaljer eller göra enklare modifikationer. Ett exempel på detta är att skapa en kollektion armbandsur genom att använda två olika urtavlor (MOQ: 500 st per design) och sedan kombinera dessa med olika armbands (MOQ: 50 st per design). Således kan man skapa variation, samtidigt som leverantören kan göra en vinst.

  Ett annat exempel är att återanvända material, men skapa olika former. Själva tillskärningen är en ganska enkel och snabb process som inte påverkas leverantörens marginaler nämnvärt. Det var också precis det vi gjorde en gång för att hjälpa en kund få ett större sortiment.

  De importera badrumsmattor, och ville köpa ett flertal olika modeller. Efter förhandling med leverantören kom vi fram till att de kunde gå med på att skära till tre olika former, och färga materialet i tre olika färger – utan att höja kvantitetskravet. Den enda förusättningen var att alla mattor tillverkades i samma tyg. I slutändan fick vår kund hela nio olika produkter att lansera, istället för bara en.

  Vad som absolut inte fungerar är att be leverantören ta en förlust, i utbyte mot löften om större ordrar i framtiden.

  Går det att importera lagervaror?

  Ja, och nej. Givetvis finns lagervaror, men då rör det sig nästan uteslutande om varor som tillverakts för den inhemska marknaden i Kina. Dessa produkter är inte tillverkade i enlighet med EU direktiv som rör kemikalier, elsäkerhet och andra aspekter. I praktiken är import av lagervaror uteslutet vid import från Kina. Fortsätt läsa så förklarar jag varför det är kritiskt att känna till applicerbara EU direktiv då man importerar från Kina.

  EU direktiv och certifieringskrav

  Inom EU finns ett flertal direktiv att förhålla sig till. Exempel på sådana direktiv är REACH, CE, EN71, EMC och RoHS. Import av icke-certifierade produkter är illegalt, och det är ALLTID importören ansvar att se till att de varor som tas in är tillverkade i enlighet med applicerbara direktiv.

  Först och främst är ganska svårt att fastställa vilka direktiv som är applicerbara för en viss produkt. För det andra är det ännu svårare att hitta kinesiska tillverkare som har den kunskap och erfarenhet som krävs av att tillverka EU certifierade varor. Faktum är att i de flesta brancher är det så få som 4 – 5% som har detta.

  Som sagt, import av icke-certifierade varor är illegalt och staten har rätt att kräva återkallning av varor. I praktiken innebär det att ni måste köpa tillbaka alla varor som sålts, från en viss upplaga. Att få ersättning från leverantören i Kina kan man också glömma. Det har hänt ett flertal gånger att vi fått samtal från desperata importörer som råkat ut för just detta, som ringer i hopp om att vi kan trolla bort deras problem.

  Tyvärr är det inte så enkelt. Produkter måste kvalitetskontrolleras och testas innan godset skeppas från Kina. När varorna lämnat hamnen finns det ingen återvändo.

  Labbtester

  Det är lagkrav på att vissa produkter måste labbtestas innan de får säljas inom EU. Detta gäller exempelvis vissa typer av leksaker och elektroniska produkter, samt även kosmetika. Tullverket och andra myndigheter kan begära att ni visar upp en testrapporter, som bevisar att produkten möter alla applicerbara regleringar.

  För de flesta produkter så är inte labbtester ett krav. Dock kan myndigheter ändå begära att ni visar testrapporter, och då är det väldigt bra att redan ha gjort tester.

  Noter att labbtester alltid betalas av importören, och inte av er leverantör.

  Kvalitetskontroll

  Att kvalitetskontrollera en produkt innan leverans är ett obligatoriskt steg vid tillverkning i Asien. Notera att det inte finns några praktiska möjligheter att returnera varor till er leverantör när ni väl betalat och skeppat godset.

  Ni kan dock anlita ett bolag på plats i Kina, exempelvis oss på ScandinAsian.se, för att hantera kvalitetskontroll i fabrik.

  På så sätt sparar ni både tid och pengar.

  Vill ni veta mer?

  Vi har funnits på plats i Kina sedan 2010 och hjälpt hundratals företag med import. Kontakta oss redan idag för mer information om hur vi kan hjälpa er att komma igång, och undvika bedrägerier och misstag.

  Vanliga frågor och svar

  Hur många olika produkter bör vi importera?

  Om du är i uppstartfas rekommenderar jag att du först och främst fokuserar på en specifik produkt. Det är för kostsamt att importera ett helt sortiment med produkter. De företag som lyckas med import från Kina är de som har ett tydligt fokus från början.  Daniel Wellington är ett lysande exempel som många känner till.

  Hur lång tid tar det att importera från Kina?

  Räkna med att det tar minst 6 månader att gå från specifikation till levererad produkt. Det tar tid att hitta tillverkare, utveckla provexemplar, producera ett par hundra enheter som sedan skall kvalitetskontrolleras och labbtestas – och slutligen fraktas. Dock går det betydligt snabbare (2-3 månader) vid framtida beställningar.

  Kan vi importera på egen hand eller behöver vi en agent?

  Idag är det relativt enkelt att hitta fabriker på egen hand via Alibaba eller Globalsources. Därtill finns det mycket information om import från Asien, vilket underlättar att hantera allt ifrån betalningar till kvalitetskontroller. Räkna dock med att det tar tid att gå ifrån idé till färdig produkt.

 • Boka en kostnadsfri konsultation via telefon eller Skype

  Under samtalet kommer vi berätta hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Asien. Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar för att bekräfta tid och dag.
 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *