Guide till elektroniktillverkning i Shenzhen i Kina

Publicerad den Lämna en kommentar

shenzhen-kina

Shenzhen är världens fabrik för allt som kan lysa, pipa och läsa binär kod. Kort sagt, det är världens centrum för tillverkning av elektronik. Med absolut största sannolikhet har datorn, surfplattan eller telefonen du läser denna artikel på, assemblerats i någon av Shenzhens många fabrikslokaler. Shenzhen är så dominerande inom elektronikindustrin att många elektroniska produkter enbart kan hittas här.

I vissa fall skulle vi inte ens föreslå att man väljer en elektronikleverantör utanför Shenzhen. Anledningen är enkel. Här finns världens mest sofistikerade leveranskedja för för de nödvändiga komponenterna, och en stor mängd kvalificerad arbetskraft. Det är just därför som företag som Apple, Toshiba och HP lägger sin tillverkning hos Shenzhen-baserade tillverkare som Foxconn.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Leverantörer i Shenzhen

Staden är som sagt känd för sina elektronikleverantörer. Kvaliteten mellan dessa leverantörer skiljer sig dock något oerhört. Jag har personligen besökt otaliga fabriker i staden och kan vittna om att här finns allt ifrån undermåliga garagefabriker till fabriker som ser som hämtade ur en science fiction film.

Detta återspeglas också när det kommer till produktcertifiering, något som är ett lagkrav vid import av elektronik. För några år sedan så letade vi efter en specifik typ av surfplattor. Det visade sig i slutändan att endast 1 av totalt 45 tillverkare hade CE -certifierat produkten.

Nu varierar dock graden av ”compliance” från produkt till produkt, men som importör kan man aldrig förutsätta att en kinesisk tillverkare leverear produkter som är tillverkade i enlighet med europeiska lagkrav.

Givetvis är det också meningslöst att slösa tid på den majoritet av leverantörer som inte kan tillverka produkter i enlighet med standarder som CE, RoHS och EMC. Därför bör den första fråga man ställer till en leverantör vara huruvida denne faktiskt har några testrapporter att visa upp. Först därefter blir en diskussion om pris och produktspecifikationer relevant.

Tillverkning av elektronik ställer större krav på leverantören

Det är inte riktigt samma sak att tillverka en surfplatta som att tillverka en tshirt. Elektroniktillverkning kräver en hög precision och ett system för kvalitetssäkring (exempelvis ISO9001:2008). Med andra ord två kvaliteter som ganska få kinesiska leverantörer bemästrar. Vad som gör saken än värre är att det för ett mindre företag kan vara svårt att, utifrån information på exempelvis Alibaba, avgöra huruvida en leverantör egentligen är kvalificerad.

Det finns ingen enkel lösning på detta, men ett tips jag kan dela med mig av är att man tittar på mängden kapital ett bolag har. På ScandinAsian.se har vi högre krav på mängden kapital (Registered Capital) en tillverkare av elektronik skall ha, gentemot tillverkare av andra produkter.

Vi ser helst att en leverantör har minst 20 miljoner RMB. En stor mängd kapital är en god indikation på leverantörens storlek. Det krävs som sagt ganska avancerade tillverkningsmaskiner för att kunna säkra kvalitet och precision under tillverkningen av elektronik.

Således går mindre tillverkare bort helt och hållet. Detsamma gäller även mellanhänder och handelshus. När det gäller import av elektronik skall man alltid jobba direkt med fabriken då minsta missförstånd kan vara förödande.

Att resa till Shenzhen

Shenzhen har visserligen en internationell flygplats. Antalet internationella flygankomster är dock något begränsat. Istället kan man flyga till den mer kända, och betydligt mer internationella, grannstaden Hong Kong.

Från Hong Kong International Airport kan man ta en buss eller ett tåg raka vägen till Shenzhen. Tänk dock på att ni måste ansöka om visum då Shenzhen ligger på det kinesiska fastlandet.

Att förbereda en affärsresa till Shenzhen

Shenzhen är en av flera kinesiska megastäder. Som besökare får man räkna med långa resor mellan flera leverantörer. Det finns dock en klar fördel vilket är att man slipper åka ut på landsbyggden. Faktum är att många tillverkare i Shenzhen har sina fabriker belägna inne i staden. Det är något som är ganska unikt för Kina, och kanske hela världen.

Oavsett så lönar det sig att välja ett hotell i samma distrikt som de leverantörer man ämnar att besöka. Många tillverkare av elektroniska produkter finns i Bao’an distriktet. Skall ni importera elektronik så är det antagligen här ni hamnar.

För transport inom Shenzhen finns det oftast taxibilar i närheten. Det är dock inte alltid till stor hjälp då jag aldrig stött på en taxiförare i Shenzhen som talar mer än ett par ord engelska. Istället kan man be sin leverantör att hämta upp på hotellet. Detta är något som hör till det vanliga och även förväntas av leverantören.

Faktum är att de flesta inte ens har något emot att köra besökare till sina konkurrenter.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist