5 sätt att sänka sina kostnader vid import från Asien

Publicerad den 1 kommentar

kostnader-import

Många importörer fokuserar helt och hållet på prisförhandlingar som ett verktyg för att sänka sina kostnader vid import från Kina. Visserligen är det sant att prisförhandling är en del av en upphandling, ofta även förväntat av en kinesisk leverantör.

Däremot så är många importörer inte medvetna om att det finns mycket större besparingar att göra på helt andra sätt. I denna artikel förklarar vi hur ni kan sänka era kostnader vid import från Asien.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

1. Köp större kvantiteter

Denna kan anses vara uppenbar, köp mer och få ett lägre pris. Ofta är det dock så att många importörer köper från fler leverantörer än vad som egentligen är nödvändigt. Genom att koncentrera fler ordrar på ett färre antal leverantörer kan således volymen, per leverantör, öka. Detta öppnar upp för lägre priser.

Ett tips är att man bygger sitt eget sortiment utifrån vad en leverantör kan erbjuda, istället för att börja med en produktlista som sedan leder till ett fragmenterat leverantörsnätverk.

2. Återanvänd kompnenter och material på flera produkter

En produkt skall ses som ett system – en sammansättning av olika material och komponenter. Er leverantör måste köpa in dessa material och komponenter från diverse underleverantörer. Ett stort antal komponenter och material leder således till ett större antal inköp.

Detta ökar leverantörens risk och tar självklart mycket tid, något som även ökar kostnader. En positiv bieffekt av att återanvända material och komponenter på flera produkter är att kvantitetskraven ofta sjunker samtidigt.

3. Undvik onödiga modifikationer av er produkt

Produkter som modifieras på något sätt, eller har en helt unik design, kräver nästan alltid extrautrustning, exempelvis gjutformar. Vid import från Kina är det alltid kunden som förväntas stå för eventuella extrautgifter.

Har man önskemål om att köpa flera olika egendesignade komponenter, eller hela produkter, så kan kostnader för gjutformar dra iväg ytterligare. För att sänka sina priser är det alltså bäst att försöka hitta produkter som leverantören redan har färdiga formar för.

4. Sänk era kvalitetskrav

Jag har sett många situationer där importören kvalitetskrav är såpass höga att de inte kan matchas av den kinesiska tillverkaren. Detta kan exempelvis vara dimensioner med extremt små toleranser, eller krav på prestanda som bara kan matchas med en kraftig prishöjning.

Sett från leverantörens synvinkel så ökas risken markant om kvalitetskraven ligger långt över dennes standardnivå. Slutresultatet är alltid att leverantören måste höja priset för att motivera den ökade risken.

Om en leverantör tydligt kommunicerar att det kommer bli svårt att nå er önskade kvalitetsnivå skall ni inte försöka övertyga denne om motsatsen. Huruvida en leverantör kan nå en viss kvalitetsnivå bestäms av tekniskt kunnande och de tillverkningsmaskiner som leverantören har till förfogande. Således är det ingen förhandlingsfråga.

5. Använd sjöfrakt istället för flygfrakt

Sjöfrakt är i regel mycket billigare än flygfrakt. Detta är något som kan ha en stor prispåverkan då fraktkostnaden även räknas in i tullvärdet. Således leder en hög fraktkostnad även till ökade tullavgifter och moms. Den stora nackdelen med sjöfrakt, i jämförelse med flygfrakt, är leveranstiden.

Det tar oftast omkring 32 dagar från kinesisk till svensk hamn. På detta tillkommer 5 till 10 dagar i behandlingstid i respektive hamn.

Den längre ledtiden kräver att importören har en god framförhållning och lägga beställning långt innan det nuvarande varulägret tagit slut. I regel anser jag att man bör göra sin order absolut senast 3 månader innan man uppskattar att det nuvarande varulägret tagit slut.

Ännu hellre 4 månader i förväg då det alltid är bra att ta eventuella förseningar i åtanke. De som lagt ut tillverkning till Kina och övriga Asien vet att förseningar hör till det vanliga!

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 1 svar på “5 sätt att sänka sina kostnader vid import från Asien

  1. Hej!
   Jag har kontaktat en försäljare i Kina som säger att en 20″ container med ganska lätta varor kommer att kosta 21000 kr (2579,92 $) till Stockholm. Är detta vad det brukar kosta?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist