• Guide till Dropshipping från Kina: Fördelar & risker

  Publicerad 2 kommentarer

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Dropshipping är en form av e-handel som bygger på att kunden köper varor från en mellanhand som sedan vidarefodrar kundens order till en leverantör.

  Leverantören skickar därefter produkten direkt till kunden utan att varan passerar mellanhanden.

  I teorin innebär detta att mellanhanden kan börja sälja en enorm mängd varor direkt från en katalog och använda kundens pengar för inköpet.

  Hur Dropshipping fungerar

  1. Kund lägger order hos “Dropshipper” (oftast en vanlig e-butik) och betalar för produkten

  2. “Dropshipper” köper varan (med kundens pengar) från leverantören och bifogar dennes address

  3. Leverantören skickar varan direkt till kunden utan att denna passerar “Dropshipper”

  dropshipping paket

  Vad är poängen med dropshipping?

  Fördelen med dropshipping är att e-handlaren kan börja sälja varor utan att beställa ett varulager. Vid beställning från en fabrik så måste man alltid beställa ett minsta antal produkter, som ofta är omkring 500 exemplar per produkt.

  Således är det mycket billigare att komma igång med dropshipping. Dock finns det väldigt negativa sidor med denna affärsmodell.

  Dropshipping produkter möter i regel aldrig produktsäkerhetskrav inom EU

  Det största problemet med dropshipping är att det nästan alltid rör sig om produkter som tillverkats för den inhemska marknaden i Kina. Dessa produkter möter inte de säkerhetskrav som finns inom EU för bland annat elektronik och leksaker – men även kemikalieregleringar som täcker alla produkter från textil till armbandsur.

  Även om du inte gör mer än att sälja produkten på internet så är du fortfarande ansvarig om en konsument skadas av produkten. Det kan exempelvis röra sig om giftiga leksaker eller batterier och laddare som exploderar.

  När mer etablerade varumärken beställer produkter direkt från fabri i Kina ser de alltid till att varorna tillverkas enligt EU regleringar, och sedan labbtestas.

  Dropshipping företag gör i regel inga sådana kontroller då de inte har något ansvar för regleringar utanför Kina. Det är du som i någon mån placerar varan på marknaden som är ytterst ansvarig.

  Rekommenderade artiklar

  Flygfrakt

  Problem med tull och moms

  Vid import av en vara är det alltid importören, dvs mottagaren, som skall betala tull och moms. Det kan antingen göras direkt vid uthämtning, eller genom att lämna in en tulldeklaration. När du “dropshippar” produkter från Kina så är det inte du som är mottagaren, utan din kund.

  Förutom det faktum att de inte förväntar sig att betala tull och moms, så sker det i praktiken aldrig. Tullverket har inte tid att förtulla alla paket som kommer in, vilket blev tydligt för bara något år sedan, och kunden bemödar sig inte att skicka in någon tulldeklaration.

  Således förlorar staten en hel del i skatteintäkter. Det är idag oklart hur myndigheterna kommer hantera denna fråga i framtiden, men risken finns att de anser att det är du som dropshipper som är ansvarig för tull och moms.

  Det kan bli väldigt dyrt.

  Det går inte att konkurrera med kinesiska försäljare idag

  För 10 år sedan var dropshipping relativt nytt och det fanns möjligheter att hitta nicher att etablera sig inom. Dock ser det inte ut så idag då konsumenter kan beställa lika enkelt från Aliexpress eller Wish.

  Det finns således inget utrymme på marknaden för dropshippers idag.

  Eget varumärke är enda vägen frammåt

  De e-handlare som lyckas idag skapar starka varumärken med fokuserar på ett specifikt produktområde. Daniel Wellington är ett lysande exempel på detta.

  Att konkurrera på pris, eller hela tiden introducera nya “trendprodukter” är en död modell.

 • Vi hjälper e-handlare att tillverka produkter i Asien

  Boka telefonmöte
 • 2 reaktioner på “Guide till Dropshipping från Kina: Fördelar & risker

  1. Hur räknar man ut momsen från Aliexpress och hur redovisar jag den i så fall?

   1. Hej Erik,

    Moms är 25% i Sverige och beräknas på tullvärdet, vilket är beloppet av varuvärde och fraktkostnad till Sverige.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *