Importera maskiner från Kina: 5 saker att tänka på

Publicerad den 1 kommentar

maskin import

Planerar du att importera maskiner från en fabrik i Kina? Då är det viktigt att ha stenkoll på allt ifrån CE märkning och testrapporter till kvalitetskontroll och funktionstester. I denna artikel förklarar vi vad svenska importörer måste göra innan och under beställning för att undvika katastrof.

1. Har leverantören komplett CE dokumentation?

Att importera en maskin som inte möter applicerbara EU regleringar, exempelvis maskindirektivet eller low voltage direktiv, är olagligt och kan resultera i att maskinen inte för föras in i Sverige. Om det inträffar kan du vara säker på att det blir en stor förlust då det är omöjligt att returnera maskinen till Kina, eller på annat sätt begära kompensation.

Notera att maskindirektivet och andra regleringar gäller oavsett om maskinen skall säljas vidare, eller om den används för eget bruk. Ännu värre blir det om du eller någon anställd skadar sig, då försäkringar inte täcker maskiner som inte möter EU regleringar. Det kan bli dyrt, minst sagt.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Maskindirektivet är ett såkallat CE direktiv, vilket kräver att fabriken kan presentera följande:

 • Declaration of Conformity
 • Testrapport
 • Teknisk fil
 • Manual
 • Märkningsplåt

Problemet är att långt ifrån alla maskinleverantörer i Kina kan bifoga de dokument som krävs enligt lag i Sverige. De flesta leverantörer är dock villiga att sälja maskiner till importörer ino EU oavsett, då de som fabrik ändå inte tar någon risk. Det faller således på dig som importör att kontrollera att de har korrekt dokumentation då det är du som tar en ekonomisk risk.

Vi på ScandinAsian.se erbjuder Leverantörskontroller där vi bland annat verifierar att leveratören har den dokumentation som krävs för att du skall kunna importera maskinen till Sverige.

2. Inkluderas några reservdelar?

Ett problem med att importera maskiner från Kina är reservdelar och service. Att få reparationer eller annan support kan man bara glömma bort, men många kinesiska maskinleverantörer är ändå villiga att inkludera ett antal kostnadsfria reservdelar vid beställning. Dock erbjuds detta i regel bara om det efterfrågas.

Vi har hanterat ärenden då svenska importörer importerat defekta maskiner och sedan begärt reparation. Dock är det väldigt svårt för en kinesisk tekniker att få visum för att genomföra reparationer på plats i Sverige. I de fall det lyckats har det tagit flera månader.

Räkna således inte med att få någon form service efter att maskinen levererats, något som också måste inkluderas i en kostnadskalkyl.

3. Betala aldrig allt i förskott

Ett av de vanligaste misstagen svenska importörer gör är att betala hela maskinens värde i förskott, innan det att maskinen gjorts redo för leverans och testats av en kvalitetsinspektör. Det är ganska vanligt att felaktigheter upptäcks vid kontroll, och har du då betalat för maskinen är det helt upp till leverantören i Kina om de vill byta ut eller reparera maskinen.

Det finns två sätt att betala en leverantör vid import av maskiner:

 • Letter of Credit
 • Bankbetalning (30% i förskott och 70% efter kvalitetskontroll)

4. Kvalitetskontroll innan leverans är obligatoriskt

När vi genomför kvalitetskontroller på maskiner så ligger vårt fokus först och främst på att testa maskinen, och hitta eventuella fel. Som sagt är det omöjligt att returnera en defekt maskin tillbaka till Kina, så fokus ligger helt och hållet på att hitta eventuella fel innan det är försent.

Nedan följer en checklista som kan appliceras för de flesta maskiner:

 • Matchar maskinen kundens specifikation?
 • Är antalet maskiner korrekt?
 • Fungerar maskinen korrekt?
 • Är märkningsplåten korrekt?
 • Är alla reservdelar packade?

Det är viktigt att testerna faktiskt efterföljer maskinens egentliga bruk, och inte bara sätts på och stängt av några gånger. Om du skall importera en kaffemaskin så skall du använda ”riktigt kaffe” under kontrollen och därtill provsmaka koppen.

Detta gäller också för andra typer av maskiner, då fel sällan hittas om inte maskinen testkörs fullständigt. Helst bör man inte bara testa en maskin, utan alla maskiner.

Dock fokuserar många importörer på att enbart göra en lastkontroll. Problemet med en lastkontroll är att du enbart garanterar att leveratören lastar maskinerna i en container, men du har ingen aning om maskinerna faktiskt fungerar. Risken att de lastar en defekt maskin, medvetet eller av misstag, är ofantligt mycket större än att de inte lastar någon maskin.

5. Boka frakten med ett svenskt fraktbolag

Många importörer antar att det är enklare och billigare att låta leverantören boka frakten från Kina till Sverige. Det är dock en väldigt stor risk, då kinesiska leverantörer oftast enbart offererar CIF frakt som inte inkluderar hamnavgifter i Sverige – vilka ibland är högre än själva fraktkostnaden. Dessa får man betala oavsett, så det är bättre att boka via ett svenskt fraktbolag (om man nu importerar till just Sverige) som kan redovisa den totala fraktkostnaden från fabrik till ditt lager.

Sedan är det också en fråga om transportförsäkring.

Kinesiska leverantörer tenderar att skippa transportförsäkring för att spara ett par hundra yuan, vilket såklart är en total katastrof för dig om det visar sig att maskinen skadats under transportation. Det händer faktiskt oftare än man kan tro, och då måste man ha transportförsäkring eller så får man ingen kompensation – vare sig från fraktbolaget eller leverantören i Kina.

Summering

Det kan verka lockande att spara stora pengar på att importera maskiner direkt från Kina, istället för att beställa från en leveratör inom EU. I många fall kan det också vara ett bra alternativ, men bara om man har full koll på att maskinen efterlever maskindirektivet och eventuellt också low voltage directive.

Om något går fel finns det inga sätt att returnera maskinen till Kina, eller på annat sätt tvinga en fabrik att skicka en ny enhet, alternativ återbetala beloppet.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 1 svar på “Importera maskiner från Kina: 5 saker att tänka på

  1. Okey

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist