• Betalningsmetoder vid import från Asien – Läs vår guide!

  Publicerad den 2 kommentarer

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Mycket kan gå fel när det är dags att betala en fabrik i Kina eller Vietnam. Bedrägerier förekommer, och betalningsprocessen i sig har också en stor påverkan på om leverantören följer dina kvalitetskrav och skickar varorna på utsatt tid. I denna artikel hittar du en komplett översikt på vanliga betalningsmetoder vid import från Asien:

  • Bankbetalning
  • Letter of Credit
  • PayPal
  • Alibaba Trade Assurance
  • Western Union

  Betalningsmetod A: Telegraphic transfer (T/T)

  Detta är en helt vanlig bankbetalning som kan göras från er internetbank eller från bankens kontor. Det vanligaste är att man betalar 30% i förskott och 70% efter tillverkning. Det absolut viktigaste är att man aldrig, under några som helst omständigheter, betalar 100% i förskott.

  Om något går fel, och det är vanligt, så är balansbetalningen på 70% det enda man har att “sätta emot” leverantören.

  Har du redan betalat allt i förskott förlorar leverantören sitt incitament för kompensation av eventuella kvalitetsproblem, eller nytillverkning om det krävs. Du måste alltså hålla hårt på slutbetalningen.

  1. Förskottbetalningen på 30% skall aldrig ske innan man har ett stämplat och påskrivet avtal med leverantören

  2. Balansbetalningen skall endast ske efter kvalitetskontroll av produkterna

  3. Anledningen till att kinesiska leverantörer kräver en förskottsbetalning innan tillverkning är att de inte har varor på lager. Kinesiska leverantörer tillverkar, eller beställer från en tillverkare, först efter att de fått en order och en förskottsbetalning – som ofta används för att betala underleverantörer.

  Fördelen med T/T betalningar är att så gott som alla leverantörer kan acceptera denna betalningsmetod. Om man dessutom är strategisk med sina betalningar fungerar den även som ett utmärkt påtryckningsmedel och kan lösa de flesta konflikter.

  Nackdelen är att man riskerar att förlora sin förskottsbetalning på 30% i händelse av att leverantören skulle göra konkurs, eller inte ha möjlighet att kompensera er i händelse av kvalitetsproblem som uppstår under tillverkningen.

  betalningsmetoder

  Måste jag betala i förskott?

  Ja, oavsett betalningsmetod kräver fabriker att du betalar minst en deposition innan de startar tillverkning. De hade gjort enorma förluster om de accepterade beställningar utan att begära en deposition.

  Varför kan jag inte betala efter leverans?

  En fabrik i Kina eller Vietnam har inga medel att garantera betalning när varorna väl tagits emot av importören. Således är det omöjligt för fabriker i Asien att acceptera betalning efter leverans.

  Kan vi beställa på kredit?

  Vissa fabriker accepterar att större kunder betalar 60 till 90 dagar efter leverans. Detta gäller dock aldrig för nya kunder eller mindre bolag, som alltid måste betala en deposition innan tillverkning, och resterande balans efter att varorna skickats.

  Betalningsbedrägerier i Kina

  Det finns dock en ganska stor bedrägeririsk vid T/T betalningar. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med såkallade betalningsbedrägerier.

  Dessa är i praktiken oerhört enkla att genomföra och bygger på att bedragaren skickar en faktura med ett mottagarnamn som inte matchar den faktiska leverantören. Resultatet är att importören för över pengar till “fel konto”, och leverantören vägrar ta ansvar för det inträffade.

  Detta kan dock enkelt undvikas om du följer dessa regler:

  • Betala endast till ett konto vars mottagare matchar leverantörens bolagsnamn
  • Betala aldrig till privatkonton
  • Betala aldrig till konton utanför Kina (eller där fabriken befinner sig)
  • Betala aldrig till offshore konton, undantaget Hong Kong då många fabriker har bankkonton där

  Betalningsmetod B: Letter of Credit (L/C)

  Letter of Credit, även kallad för remburs, är en transaktion som hanteras av en mellanhand. Denna mellahand är er bank.

  I stora drag bygger betalningsmetoden på att banken utfärdar kredit till er på ett visst belopp. Detta belopp betalas sedan ut per automatik till leverantören när ett antal villkor har uppfyllts.

  Vanligtvis brukar dessa villkor inkludera att varan lastats på ett skepp. När banken sedan får en fraktsedel betalar man ut pengarna.

  Den uppenbara fördelen är att importören inte behöver göra någon förskottsbetalning. Jag föreslår dock att man är lite mer specifik än att man bara kräver att godset lastats. Att enbart krävs det sistnämnda säger ingenting om produktens kvalitet.

  Visst har leverantören skickat en container, men den kan likväl innehålla tegelsten eller undermåliga produkter ni inte kan sälja.

  Istället bör man krävs att såväl kvalitetskontroll som eventuella labbtester skall vara godkända och klara samtidigt som betalningen löses ut till leverantören.

  Tänk på att banken inte är någon branchexpert. Banken lägger inte upp någon strategi och de utför inga kvalitetskontroller.

  Inte heller finns det någon allmän definition av vad som är “bra kvalitet” utan det är helt och hållet upp till er att lägga upp en strategi för kvalitetssäkring.

  Det är även värt att notera att inte alla leverantörer i Kina accepterar Letter of Credit som betalningsmetod. Detta beror på att många av dem helt enkelt inte har tillräckligt mycket kapital för att starta produktion på egen hand. Således måste de ha en förskottsbetalning som går till att köpa in råvaror och komponenter.

  Betalningsmetod C: PayPal

  PayPal är ett utmärkt betalningsalternativ vid mindre ordrar. Köper man varor till ett värde större än 15000 SEK så blir dock transaktionsavgifterna såpass höga att det inte längre lönar sig. Det är också långt ifrån alla leverantörer i Kina som accepterar PayPal som betalningsmetod.

  Om man nu skulle välja PayPal som betalningsmetod, vilket kan vara smart i händelse av att man importerar små volymer från Kina, så finns det ett antal fördelar. En fördel är att det går snabbt, betalningen förs över omgående.

  Detta skall jämföras med T/T betalningar som ofta tar 3-4 arbetsdagar innan de är framme på leverantörens konto i Kina. En annan fördel är att PayPal kan agera i händelse av tvist.

  Om det är uppenbart att leverantören har brutit mot villkoren, exempelvis genom att inte skicka en vara eller att skicka en felaktiga vara, så kan PayPal göra en automatisk återbetalning.

  Detta kräver dock att leverantören har kapital på sitt konto, vilket de inte har om de tömt kontot. Något som bör väntas från en renodlad bedragare.

  Betalningsmetod D: Alibaba Trade Assurance

  Alibaba.com har de senaste åren jobbat på sin egen betalningsplattform, som går ut på att de håller inne betalningen till fabriken till dess att de nått vissa villkor. Det kan exemplvis vara att varorna måste genomgå en kvalitetskontroll, och att skeppningen sker innan en viss deadline.

  Principen påminner om ett Letter of Credit, med skillnaden att det är Alibaba.com istället för banken som agerar mellanhand.

  Alibaba Trade Assurance betalningar sker dock i regel via vanliga bankbetalningar. Dock sker betalningen till ett av Alibabas bankkonton, istället för direkt till leverantören.

  Betalningsmetod E: Western Union

  Det går att betala leveratörer via Western Union, men det är absolut inte en bra idé. Western Union är först och främst inte skapat för att transaktioner mellan företag, och vem som helst som får tillgång till betalningskoden kan hämta ut pengarna på ett lokalt Western Union kontor. När pengarna väl hämtats ut är det omöjligt att spåra.

 • Boka en kostnadsfri konsultation via telefon eller Skype

  Under samtalet kommer vi berätta hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Asien. Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar för att bekräfta tid och dag.

  • 2 reaktioner på “Betalningsmetoder vid import från Asien – Läs vår guide!

   1. Vad med bitcoin då?

    1. Hej Stephan,

     Ingen tillverkare tar betalt i bitcoin eller annan krypto.

     Det är extremt riskfyllt då de har väldigt små marginaler… och det går inte direkt bra ihop med all spekulation (och extrema uppgångar och fall) inom bitcoin

   Lämna ett svar

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *