Betalningsmetoder vid import från Kina & Vietnam: En heltäckande guide

Publicerad den 2 kommentarer

Mycket kan gå fel när det är dags att betala en fabrik i Kina eller Vietnam. Bedrägerier förekommer, och betalningsprocessen i sig har också en stor påverkan på om leverantören följer dina kvalitetskrav och skickar varorna på utsatt tid. I denna artikel hittar du en komplett översikt på vanliga betalningsmetoder vid import från Asien:

 • Bankbetalning
 • Alibaba betalning
 • Letter of Credit
 • PayPal
 • Alibaba Trade Assurance
 • Western Union

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Bankbetalning (Bank Transfer/Telegraphic Transfer)

Detta är en helt vanlig bankbetalning som kan göras från er internetbank eller från bankens kontor. Det vanligaste är att importörer betalar 30% i förskott och 70% efter tillverkning. Det absolut viktigaste är att du aldrig, under några som helst omständigheter, betalar hela beloppet i förskott.

Om något går fel så är balansbetalningen på 70% det enda ni har att ”sätta emot” leverantören.

Betalningsprocess

Har du redan betalat allt i förskott förlorar leverantören sitt incitament för kompensation av eventuella kvalitetsproblem, eller nytillverkning om det krävs. Du måste alltså hålla hårt på slutbetalningen.

1. Förskottbetalning på 30% skall aldrig ske innan ni har ett stämplat och påskrivet avtal med leverantören

2. Balansbetalningen skall endast ske efter kvalitetskontroll av produkterna

3. Anledningen till att kinesiska leverantörer kräver en förskottsbetalning innan tillverkning är att de inte har varor på lager. Kinesiska leverantörer tillverkar, eller beställer från en tillverkare, först efter att de fått en order och en förskottsbetalning – som ofta används för att betala underleverantörer.

Fördelen med T/T betalningar är att så gott som alla leverantörer kan acceptera denna betalningsmetod. Om ni dessutom är strategiska med era betalningar fungerar den även som ett utmärkt påtryckningsmedel och kan lösa de flesta konflikter.

Nackdelen är att ni riskerar att förlora sin förskottsbetalning på 30% i händelse av att leverantören skulle gå i konkurs, eller inte ha möjlighet att kompensera er i händelse av kvalitetsproblem som uppstår under tillverkningen.

betalningsmetoder

Måste vi betala i förskott?

Ja, oavsett betalningsmetod kräver fabriker att du betalar minst en deposition innan de startar tillverkning. De hade gjort enorma förluster om de accepterade beställningar utan att begära en deposition.

Varför kan jag inte betala efter leverans?

En fabrik i Kina eller Vietnam har inga medel att garantera betalning när varorna väl tagits emot av importören. Således är det omöjligt för fabriker i Asien att acceptera betalning efter leverans.

Kan vi beställa på kredit?

Vissa fabriker accepterar att större kunder betalar 60 till 90 dagar efter leverans. Detta gäller dock aldrig för nya kunder eller mindre bolag, som alltid måste betala en deposition innan tillverkning, och resterande balans efter att varorna skickats.

Hur mycket kostar det att föra över pengar till en fabrik i Asien?

När ni betalar en fabrik i Kina eller Vietnam förväntas ni som importör att stå för både avsändarens (era) samt mottagarens transaktionsavgifter. Detta beror på att det pris som fabriker offererar inte tar denna kostnad i åtanke.

I regel handlar det om totalt cirka 300 till 500 SEK per transaktion.

Vilka uppgifter måste vi få från fabriken?

Ni måste begära följande uppgifter innan ni kan genomföra betalningen:

 • Beneficiary name (mottagare)
 • Beneficiary address (mottagarens adress)
 • Account number
 • SWIFT
 • Bank
 • Bank address

Det är viktigt att ni skriver det fullständiga företagsnamnet och adress – annars är risken stor att den mottagande banken skickar tillbaka pengarna.

Valuta

Det absolut vanligaste är att betala fabriker i Asien i US dollar. Det kan ni i regel göra från ett vanligt företagsbankkonto, till den kurs som råder just då. Vissa banker erbjuder också att ni köper US dollar så att ni på så sätt kan ”frysa” växelkursen.

Betalningsbedrägerier

Betalningsbedrägerier går ut på att köparen luras att betala in pengar till ”fel konto”. Detta kan ske på flera sätt:

1. Fabrikens e-post konto hackas varpå bedragaren skickar en faktura med ”nya” kontouppgifter. Beställaren betalar således in pengar direkt till bedragarens konto, som sedan töms.

2. En anställd hos leverantören försöker systematiskt lura kunder att betala in till ett annat konto än det som tillhör fabriken

För att undvika ett betalningsbedrägeri är det viktigt att enbart betala till ett konto vars mottagare matchar det företagsnamn som specificeras på Alibaba.com eller Globalsources.com. Ni skall således inte betala pengar till konton tillhör andra företag (dvs att mottagaren inte matchar) eller ett privatkonto.

Vi har sett denna typ av bedrägerier ske upprepade gånger de senaste 10 åren även hos etablerade tillverkare. Var alltid uppmärksam om leverantören försöker få er att betala till ett nytt konto – även om det är en fabrik och kontaktperson ni har förtroende för.

Betalning via Alibaba.com

Många importörer väljer idag att betala fabriker direkt via Alibaba.com. Fördelen med detta är att Alibaba då säkerställer att betalningen når rätt företag, vilket kan vara bra för att undgå betalningsbedrägerier.

När ni betalar via Alibaba.com skickar ni pengar till ett konto som ägs av Alibaba i Singapore i de flesta fallen.

Letter of Credit (L/C)

Ett Letter of Credit, vilket också kallas remburs på svenska, innebär att din bank garanterar betalning till din leverantör – under förutsättning att de möter vissa kriterier. Dessa kriterier kan ni själva styra genom ett avtal, och innebär oftast att leverantören måste bifoga specifik dokumentation.

Process

1. Importören ansöker om betalning med Letter of Credit

2. Importören och fabriken kommer överens om att följande dokument skall ”trigga” betalningen:

 • Godkänd kvalitetskontroll-rapport
 • Fraktsedel (Bill of Lading)

3. Letter of Credit ”aktiveras” av banken i Sverige

4. Fabriken inleder produktion

5. Fabriken bifogar dokumenten till den banken i Sverige (via deras egen bank i Kina eller annat land)

6. Fabriken får betalt

7. Importören betalar banken

Fördelar och risker

Fördelen med att betala med Letter of Credit är att ni då inte betalar en deposition på 30%. Det är dock väldigt viktigt att noga tänka igenom vilka dokument fabriken skall bifoga. Om det enbart rör sig om en fraktsedel kan de frakta defekta varor och ändå få betalt.

Således bör LC betalningen knytas till exempelvis kvalitetskontrollsrapporter eller labbtestrapporter.

Notera också att de flesta fabriker enbart accepterar LC betalning om ordervärdet är minst 50 000 US dollar.

PayPal

PayPal är ett utmärkt betalningsalternativ vid mindre ordrar. Köper ni varor till ett värde större än 15000 SEK så blir dock transaktionsavgifterna såpass höga att det inte längre lönar sig. Det är också långt ifrån alla leverantörer i Kina som accepterar PayPal som betalningsmetod.

Om ni nu skulle välja PayPal som betalningsmetod, vilket kan vara smart i händelse av att ni importerar små volymer från Kina, så finns det ett antal fördelar. En fördel är att det går snabbt, betalningen förs över omgående.

Detta skall jämföras med T/T betalningar som ofta tar 3-4 arbetsdagar innan de är framme på leverantörens konto i Kina. En annan fördel är att PayPal kan agera i händelse av tvist.

Om det är uppenbart att leverantören har brutit mot villkoren, exempelvis genom att inte skicka en vara eller att skicka en felaktiga vara, så kan PayPal göra en automatisk återbetalning.

Detta kräver dock att leverantören har kapital på sitt konto, vilket de inte har om de tömt kontot. Något som bör väntas från en renodlad bedragare.

Alibaba Trade Assurance

Alibaba.com har de senaste åren jobbat på sin egen betalningsplattform, som går ut på att de håller inne betalningen till fabriken till dess att de nått vissa villkor. Det kan exemplvis vara att varorna måste genomgå en kvalitetskontroll, och att skeppningen sker innan en viss deadline.

Principen påminner om ett Letter of Credit, med skillnaden att det är Alibaba.com istället för banken som agerar mellanhand.

Alibaba Trade Assurance betalningar sker dock i regel via vanliga bankbetalningar. Dock sker betalningen till ett av Alibabas bankkonton, istället för direkt till leverantören.

Western Union

Det går att betala leveratörer vissa via Western Union, men det är absolut inte en bra idé. Western Union är först och främst inte skapat för att transaktioner mellan företag, och vem som helst som får tillgång till betalningskoden kan hämta ut pengarna på ett lokalt Western Union kontor. När pengarna väl hämtats ut är det omöjligt att spåra.

Vissa bedragare använder Western Union av just denna anledning.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 2 svar på “Betalningsmetoder vid import från Kina & Vietnam: En heltäckande guide

  1. Vad med bitcoin då?

   1. Hej Stephan,

    Ingen tillverkare tar betalt i bitcoin eller annan krypto.

    Det är extremt riskfyllt då de har väldigt små marginaler… och det går inte direkt bra ihop med all spekulation (och extrema uppgångar och fall) inom bitcoin

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist