• Tillverkning i Asien & Europa Guide: 2023 (PDF)

  Denna PDF guide förklarar grunderna i att hitta rätt fabrik, beställa prover, hantera betalningar, kvalitetskontroll, labbtester och fraktbokning.

   

 • Guide till att hitta fabriker i Kina & Asien

  Publicerad den 4 kommentarer

  Importörer behöver inte besöka Kina eller övriga Asien för att hitta en fabrik. Handelsportaler som Alibaba.com, Made-in-China.com, HKDTC och Globalsources.com gör att ni kan lokalisera hundratusentals produkter på egen hand från hemmet eller kontoret.

  Kort sagt kan sägas att det svåra är inte att hitta fabriker i Kina, Vietnam eller Indien – utan det som är svårt är snarare att verifiera huruvida de är legalt registrerade och att de har rätt ”kompetens” för att tillverka just er produkt.

  I denna artikel förklarar vi var ni kan hitta leverantörer i Asien för just er produkt, samt hur ni kan göra en enkel ”check” när ni väl har en lista på potentiella fabriker.

  Översikt

  • Alibaba.com
  • Globalsources.com
  • HKTDC.com
  • Canton Fair
  • Sourcingföretag
  • Granskning av leverantörer
  • Vanliga frågor och svar
  “image”

  Vi kan hjälpa dig med tillverkning i Asien, Europa och Turkiet

  • Boka en kostnadsfri konsultation via Google Meet för att lära er hur vi kan hjälpa er med:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare
  • Tillverkning och betalning
  • Frakt och förtullning

  Boka en kostnadsfri konsultation

  Alibaba.com

  Grundades av Jack Ma under 90 talet och är idag världens största mötesplats för importörer och exporterar världen över. Alibaba.com ett enormt utbud av fabriker och produkter som ingen annan kan mäta sig med. Alibabas rykte har under de senaste åren fått sig en törn efter att bedrägerier förekommit i stor skala.

  Om du frågar oss beror det till stor del på att Alibaba är så dominerande. Det förekommer så många transaktioner dagligen via Alibaba.com att det är omöjligt att hålla nere problem till noll.

  I slutändan är det alltid upp till importören att verifiera en leverantör, och följa en kvalitetsäkringsprocess, då Alibaba endast tillhandahåller en mötesplats som givetvis attraherar både seriösa och oseriösa leverantörer. Alibaba.com är en mötesplats, men det som verkligen avgör utfallet är vad som sker därefter.

  På senare år har dock Alibaba expanderat och erbjuder idag också tjänster för betalningar, frakt, exportprocesser och kvalitetskontroller. De har också försökt ge mer exponering till

  Våra artiklar om Alibaba.com

  Globalsources.com

  Global Sources är en hybrid i den meningen att de är starka både på handelsmässor och har en riktigt bra leverantörsdatabas, vilken ni hittar på www.globalsources.com. De är utan tvekan en stark tvåa när det gäller sourcing av fabriker i Asien – även om det är en ganska stor distans mellan Global Sources och världsledande Alibaba.com.

  Dock står sig Globalsources.com starkt inom vissa produktkategorier, främst elektronik. Sidan har sitt ursprung i leverantörskataloger som trycktes redan under 70-talet.

  Som sagt är de också kända för sina mässor som de arrangerar i Asia World Expo i Hong Kong ett flertal gånger per år.

  HKDTC.com

  HKTDC.com drivs Hong Kong Trade Development Council vilka först och främst är välkända för sina handelsmässor här i Hong Kong. HKTDC.com är inte i närheten så stor som Alibaba.com, men ändå värt att besöka på jakten efter tillverkare. Notera dock att många leverantörer på HKTDC.com inte är fabriker utan Hong Kong-baserade handelshus.

  Här hittar ni också information om mässorna – vilka är betydligt mer intressanta än websidan i sig.

  Översikt på HKTDC mässor

  • HKTDC Hong Kong Electronics Fair
  • HKTDC Hong Kong International Outdoor and Tech Light Expo
  • HKTDC Hong Kong Baby Products Fair
  • HKTDC Hong Kong Toys & Games Fair
  • HKTDC Hong Kong International Jewellery Show
  • HKTDC Hong Kong Watch & Clock Fair

  Hong Kong

  Canton Fair

  Den största nackdelen med att leta efter fabriker på internet är att kommunikationen inte alltid är enkel. Svårigheten ligger egentligen inte i språket, iom att nästan alla leverantörer på Alibaba och Globalsources har personal som talar engelska, utan i tidzoner och olika sätt att kommunicera.

  Det är ofta mer effektivt att möta personal från fabriker i person, och ställa frågor om priser, volymkrav, och vad de kan och inte kan tillverka. Det är också därför som Canton Fair, världens största handelsmässa, fortfarande har gått starkt – COVID 19 pandemin undantaget.

  Canton Fair arrangeras årligen under våren och hösten i Guangzhou, som ligger ungefär en timme med snabbtåg från Hong Kong. Idag är det dock enklare att flyga direkt till Guangzhou från Frankfurt eller någon av de större flygplatserna i Europa.

  Notera dock att ni måste ansöka om visum innan ankomst.

  Sourcingföretag

  Ett annat alternativ är att anlita ett sourcingföretag för att hitta fabriker. Sourcingföretag kan hjälpa till med att båda söka efter nya leverantörer, eller ge er tillgång till fabriker som finns i deras eget nätverk. Många sourcingföretag hjälper också till med följande:

  • Prisundersökning
  • Beställning av prover
  • Orderläggning
  • Kvalitetskontroll
  • Bokning av labbtester
  • Bokning av frakt

  Sourcingföretag tar antingen ut en fast avgift, eller en orderprovision. Det är också viktigt att redan från början klargöra exakt vilka steg sourcingföretaget hjälper till med, och huruvida de kommer agera som en mellanhand – eller om ni som kund får veta vilken fabrik som tillverkar varorna.

  Granskning av leverantörer

  Oavsett om ni letar efter fabriker på internet eller besöker en mässa måste ni alltid göra en närmare granskning av leverantören för att få en uppfattning om följande:

  • Är leverantören specialiserad på rätt typ av produkter?
  • Kan de möta EU krav på säkerhet och kemikalier?
  • Följer de ett internt kvalitetssäkringsystem?
  • Har de genomgått BSCI eller Sedex SMETA inspektioner?

  a. Produktområde (Product Scope)

  Alla tillverkare är specialiserade inom ett visst område. Således är det kritiskt att välja en fabrik som tillverkar just den typ av produkter som ni planerar att beställa.

  I många fall är leverantörer också specialiserade inom en viss typ av material, vilket gör att man måste titta ännu närmare på produktområdet, än bara produktkategorin i sig.

  Exempelvis finns det klocktillverkare som främst tillverkar boetter i rostfritt stål, medan andra fokuserar på klockor i trä eller plast. Om det är just klockor i stål man vill tillverka så måste ni således fokusera på en tillverkare av just stålklockor.

  Oftast står produktnamnet i leverantörens bolagsnamn. Exempelvis kan en klocktillverkare heta ”Shenzhen LiQi Watch Company Co., Limited” medan en tillverkare av lädervaror kan heta ”Zhejiang HanXin Leather Co., Limited”.

  b. Produktregleringar

  Långt ifrån alla tillverkare kan producera varor som lever upp till EU krav på certifiering. Det är helt upp till importören att se till att varorna som förs in i Sverige är godkända i enlighet med de krav som sätts. Nedan följer en lista på ett antal olika produktregleringar som gäller inom EU;

  • Low Voltage Directive
  • EMC Directive
  • RoHS
  • REACH
  • EN71

  Notera att ni inte kan ”applicera” leverantörens gamla testrapporter på er produkt, utan det är alltid rekommenderat (och i vissa fall lagkrav) på att just er produkt labbtestas. Det gäller också för andra dokument som ’Declaration of Conformity” och teknisk fil. Därtill måste många produkter märkas, exempelvis med CE märkning.

  Det är fortfarande väldigt viktigt att verifiera existerande testrapporter vid val av leverantör, då det är en indikation på huruvida leverantören rent tekniskt kan tillverka varor i enligthet med applicerbara EU regleringar – något som absolut inte skall tas för givet.

  BSCI och Sedex

  c. BSCI och Sedex

  BSCI och Sedex (SMETA) är två organisationer som inspekterar leverantörer i Asien (och andra delar av världen) för att undersöka om de möter vissa grundläggande standarder gällande arbetsvillkor och miljö. Att bli medlem i BSCI eller Sedex är såklart frivilligt för fabriken, men många av de bättre tillverkarna är medlemmar.

  Ett enkelt ”trick” när man letar efter en leverantör på exempelvis Alibaba.com är att kryssa i rutan för ”BSCI” och således få en lista på leverantörer som påstår sig vara med i BSCI (det måste dock verifieras).

  Leverantörer som är medlemmar i BSCI eller Sedex håller i regel en betydligt högre standard än andra fabriker, men de är inte nödvändigtvis de billigaste producenterna.

  d. ISO 9001

  ISO 9001 är ett kvalitetsäkringsystem, som standardiserar hur en fabrik kontrollerar kvalitet internt under processen. En leverantör med ISO 9001:2015  certifiering håller i regel högre kvalitet än de som inte har något kvalitetsäkringsystem.

  Det gör dock inte att ni som importör skall skippa era egna kvalitetskontroller, men det är alltid bra om en leverantör kan visa upp ett ISO 9001 certifikat.

  Vanliga frågor och svar

  Är det bättre att söka efter leverantörer online eller besöka en mässa?

  Med rätt metod går det lika bra att leta efter leverantörer på Alibaba eller Globalsources som att besöka en mässa. Det kräver dock att du har en förståelse för vad som egentligen spelar någon roll när du letar efter leverantörer på nätet.

  Detta är vad vi tittar på i första hand:

  • Produktområde
  • ISO 9001 och ISO 14001
  • BSCI och Sedex
  • Testrapporter
  • Aktiekapital

  Vad är fördelen med att besöka en mässa?

  Den största fördelen är att du får träffa fabrikens personal på plats, samt möjlighet att träffa många fabriker under ett och samma tak. Det går helt klart betydligt snabbare att få in prisofferter och feedback på er produkt om du besöker en mässa. Dock tycker jag inte du skall vänta ett helt halvår på att starta processen bara för att du vill besöka en mässa.

  Hur vet jag om en leverantör jag hittat är pålitlig?

  Det är inte riktigt så enkelt som att vissa leverantörer är pålitliga medan andra inte är det. Utgå aldrig ifrån att du kan lita på din leverantör. Istället är det upp till dig som importör att följa en process för att minimera risker och säkerställa att dina produkter möter önskade kvalitetskrav.

  Hur hittar jag fabriker i Vietnam och Indien?

  I princip är det ingen skillnad när det kommer till att lokalisera tillverkare i Vietnam och Indien, gentemot Kina. Tillverkare från både Vietnam och Indien finns listade på Alibaba.com, och deltar ofta på mässor i Hong Kong.

  När det gäller att göra en bakgrundskontroll (som beskrivet oven) är processen också identisk.

  Dock finns det lokala mässor i Vietnam och Indien, vilka är de bästa platserna att leta på om man vill hitta en tillverkare specifikt i dessa länder.

 • “image”

  Vi kan hjälpa dig med tillverkning i Asien, Europa och Turkiet

  • Boka en kostnadsfri konsultation via Google Meet för att lära er hur vi kan hjälpa er med:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare
  • Tillverkning och betalning
  • Frakt och förtullning

  Boka en kostnadsfri konsultation

 • 4 svar på “Guide till att hitta fabriker i Kina & Asien

  1. Hej, jag undrar om det finns en sida som berättar namnet på fabriker och vad dom gör för saker. Även om man kan beställa från dom till en affärsverksamhet.

  2. Men det stå inget om det finns någon butik man kan beställa ifrån eller om man vill ha någonting?

   1. Hej Maximus,

    Det finns sidor som Wish och Aliexpress.com, men denna artikeln handlar inte om att beställa varor för eget bruk, utan för tillverkning av varor enligt egen design, för ehandel.

  Kommentarer är stängda.

  Tillverkning i Asien & Europa Guide: 2023 (PDF)

  1. Vilka produkter är lämpade att tillverka i Europa respektive Asien?

   

  2. Hur du hittar kvalificerade fabriker

   

  3. Labbtester, kvalitetskontroll, frakt & tull