Guide till att hitta fabriker i Kina och övriga Asien

Publicerad den 4 kommentarer

Det finns flera sätt att hitta fabriker i Kina och andra länder i Asien, både via internet och på plats. I denna guide förklarar vi vilka alternativ som finns, och vad du som importör måste tänka på vid val av tillverkare.

Kort sagt är det inte speciellt svårt att hitta leverantörer i Kina och Asien idag, men det kan vara svårt att avgöra om en fabrik har rätt kvalifikationer.

Översikt

 • Alibaba.com
 • Globalsources.com
 • HKTDC.com
 • Canton Fair
 • Sourcingföretag
 • Granskning av leverantörer
 • Vanliga frågor och svar

Vilka länder är denna guide relevant för?

Nedan följer en översikt:

 • Kina
 • Vietnam
 • Indien

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Vad är viktigt att tänka på vid val av fabrik?

Innan vi går in på olika metoder att hitta fabriker så är det viktigt att veta hur du kan avgöra om en fabrik är kvalificerad eller inte. Nedan följer de faktorer som vi tittar på vid val av tillverkare.

Är fabriken specialiserad?

Det som är absolut viktigast är att fabriken är specialiserad på rätt produktområde. Det finns många trading bolag som säljer produkter från andra fabriker, och även vissa tillverkare som på sidan av säljer produkter från andra leverantörer.

Det finns sällan någon fördel med att jobba med företag som inte tillverkar själva produkten då det krävs expertis från deras sida för att säkerställa kvalitet.

Om du skall tillverka barnkläder är det således viktigt att de är specialiserade på just barnkläder, och inte tillverkar soffkuddar i huvudsak. Du kan ganska enkelt avgöra om en fabrik är specialiserad genom att se över de produkter som listas på deras Alibaba sida, eller en mässa.

Kan de möta EU regleringar?

Svenska företag måste alltid se till att deras produkter möter krav på produktsäkerhet, märkning, kemikalier och dokumentation. Det i sin tur kräver att fabriken har kapacitet att tillverka produkter som möter dessa EU krav. Detta kan i praktiken innebära följande:

1. Klarar de av att följa harmoniserade EN standarder?

2. Kan de köpa in material som möter REACH kraven?

3. Har de testrapporter som styrker att de tillverkat produkter enligt EU regler tidigare?

Det är viktigt att ställa dessa frågor till leverantören i ett tidigt skede då många tillverkare helt enkelt inte har erfarenhet av att tillverka för EU. Jag rekommenderar också att du läser följande guide från vår sida Compliancegate.se:

ISO 9001

ISO 9001 är ett system för intern kvalitetssäkring. En fabrik som är ISO 9001 certifierad och faktiskt följer detta system bör således kunna minimera defekta produkter. Det är således ett plus om de är ISO 9001 certifierade.

När det gäller exempelvis elektronik anser vi att ISO 9001 är avgörande. Dock är det mindre vanligt inom textil, exempelvis.

BSCI och Sedex

BSCI och Sedex täcker arbetsmiljö och indikerar att leverantören överlag håller en högre nivå. Vi anser att BSCI och Sedex är kritiskt inom vissa områden, exempelvis textil.

Alibaba.com

Alibaba.com är den i särklass största plattformen för att hitta fabriker i Kina och många andra länder i Asien. Du kan snabbt söka på fabriker och sedan avgöra om de är specialiserade på rätt produkt, har testrapporter, ISO 9001 och BSCI.

Därefter kan du kontakta leverantörerna direkt via Alibaba.com för att beställa prover. Därtill har de på senare år också gjort det möjligt att betala leverantörer via Alibaba, samt även boka frakt.

Det är dock inte ett måste, utan du välja att enbart använda Alibaba för att hitta fabriker och sedan sköta betalningar och frakt på egen hand.

Många anser att Alibaba leverantörer är sämre, men det skulle jag säga beror på att sidan är så dominerande. Det finns leverantörer på alla nivåer, och många importörer gör ett dåligt jobb med att specificera kvalitet och material. Det har ingenting med Alibaba i sig att göra.

Våra artiklar om Alibaba.com

Hong Kong

Globalsources.com

Globalsources.com är ett alternativ till Alibaba.com. Trots att denna plattform är betydligt mindre när det gäller antalet leverantörer så finns här ändå många etablerade och sofistikerade tillverkare i flera branscher. Främst anses Globalsources.com vara starka när det gäller elektronik.

Något som gör Globalsources.com unikt är att de också arrangerar mässor i Hong Kong (mer specifikt i Asia World Expo nära flygplatsen) och på andra håll i Asien, bland annat Vietnam.

HKTDC

Hong Kong Trade and Development Council (HKTDC) arrangerar årligen mässor av olika slag i Hong Kong, mer specifikt i Wanchai. De har också en sida där du kan söka efter leverantörer, men det är verkligen mässorna som är av intresse när det gäller HKTDC.

Översikt på HKTDC mässor

 • HKTDC Hong Kong Electronics Fair
 • HKTDC Hong Kong International Outdoor and Tech Light Expo
 • HKTDC Hong Kong Baby Products Fair
 • HKTDC Hong Kong Toys & Games Fair
 • HKTDC Hong Kong International Jewellery Show
 • HKTDC Hong Kong Watch & Clock Fair

Canton Fair

Canton Fair arrangeras årligen, under vår och höst, i Guangzhou. Detta anses vara en av världens största mässor där du hittar tusentals tillverkare från Kina och även många andra länder. Under pandemin så var Canton Fair inställt, men nu under 2023 har de kommit igång igen.

Canton Fair delas under hösten 2023 upp i följande faser:

Fas 1: 15e till 19e oktober

Fas 2: 23e till 27e oktober

Fas 3: 31e oktober till 4e november

Det är ungefär samma datum årligen, och Canton Fair är även öppen under våren. Det som skiljer de olika faserna åt är vilka produkter som mässan fokuserar på. Du hittar mer information här.

 

Sourcingföretag

Om du inte vill besöka mässor eller söka efter fabriker på egen hand online så kan du anlita ett företag som gör det åt dig. Det är dock viktigt att de tydligt kan redogöra på vilka grunder de väljer fabriker, och om de tar följande faktorer i åtanke:

 • Produktområde
 • EU regleringar
 • ISO 9001
 • BSCI och Sedex

Det skall också framgå om de agerar som en mellanhand, eller om de redogör vilka fabriker de väljer ut åt er. Slutligen måste det också klargöras hur de tar betalt, vilket kan ske på olika sätt.

BSCI och Sedex

Vanliga frågor och svar

Är det bättre att söka efter leverantörer online eller besöka en mässa?

Med rätt metod går det lika bra att leta efter leverantörer på Alibaba eller Globalsources som att besöka en mässa. Det kräver dock att du har en förståelse för vad som egentligen spelar någon roll när du letar efter leverantörer på nätet.

Detta är vad vi tittar på i första hand:

 • Produktområde
 • ISO 9001 och ISO 14001
 • BSCI och Sedex
 • Testrapporter
 • Aktiekapital

Vad är fördelen med att besöka en mässa?

Den största fördelen är att du får träffa fabrikens personal på plats, samt möjlighet att träffa många fabriker under ett och samma tak. Det går helt klart betydligt snabbare att få in prisofferter och feedback på er produkt om du besöker en mässa. Dock tycker jag inte du skall vänta ett helt halvår på att starta processen bara för att du vill besöka en mässa.

Hur vet jag om en leverantör jag hittat är pålitlig?

Det är inte riktigt så enkelt som att vissa leverantörer är pålitliga medan andra inte är det. Utgå aldrig ifrån att du kan lita på din leverantör. Istället är det upp till dig som importör att följa en process för att minimera risker och säkerställa att dina produkter möter önskade kvalitetskrav.

Hur hittar jag fabriker i Vietnam och Indien?

I princip är det ingen skillnad när det kommer till att lokalisera tillverkare i Vietnam och Indien, gentemot Kina. Tillverkare från både Vietnam och Indien finns också listade på Alibaba.com, och deltar ofta på mässor i Hong Kong.

När det gäller att göra en bakgrundskontroll (som beskrivet oven) är processen också identisk.

Dock finns det lokala mässor i Vietnam och Indien, vilka är de bästa platserna att leta på om man vill hitta en tillverkare specifikt i dessa länder.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 4 svar på “Guide till att hitta fabriker i Kina och övriga Asien

  1. Hej, jag undrar om det finns en sida som berättar namnet på fabriker och vad dom gör för saker. Även om man kan beställa från dom till en affärsverksamhet.

  2. Men det stå inget om det finns någon butik man kan beställa ifrån eller om man vill ha någonting?

   1. Hej Maximus,

    Det finns sidor som Wish och Aliexpress.com, men denna artikeln handlar inte om att beställa varor för eget bruk, utan för tillverkning av varor enligt egen design, för ehandel.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist