• Guide till att hitta fabriker i Kina & Asien

  Publicerad den 4 kommentarer

  Vill du tillverka produkter i Asien?
  Boka en kostnadsfri konsultation nu

  Man behöver inte besöka Kina eller övriga Asien för att hitta en fabrik. Handelsportaler som Alibaba.com, Made-in-China.com, HKDTC och Globalsources.com gör att ni kan lokalisera hundratusentals produkter på egen hand från hemmet eller kontoret.

  Kort sagt kan sägas att det svåra är inte att hitta fabriker i Kina, Vietnam eller Indien – utan det som är svårt är snarare att verifiera huruvida de är legalt registrerade och att de har rätt “kompetens” för att tillverka just er produkt.

  I denna artikel förklarar vi var ni kan hitta leverantörer i Asien för just er produkt, samt hur ni kan göra en enkel “check” när ni väl har en lista på potentiella fabriker.

  Fabriker i Asien

  Alibaba.com

  Grundades av Jack Ma under 90 talet och är idag världens största mötesplats för importörer och exporterar världen över. Har ett enormt utbud av fabriker och produkter som ingen annan kan mäta sig med. Alibabas rykte har under de senaste åren fått sig en törn efter att bedrägerier förekommit i stor skala.

  Det är dock alltid upp till importören att verifiera en leverantör då Alibaba endast tillhandahåller en mötesplats som givetvis attraherar både seriösa och oseriösa leverantörer.

  Våra artiklar om Alibaba.com

  HKDTC.com

  Specialiserade på leverantörer i Hong Kong och håller ett fleratal internationella mässor i Hong Kong varje år. Produkterna som marknadsförs är vanligtvis tillverkade på fastlandet (Kina) – dock är leverantörer i Hong Kong ofta lättare att göra affärer med.

  Det är också vanligare att tillverkare från Vietnam, Indien samt andra länder i Asien deltar på HKTDC mässor.

  HKTDC mässorna håller en väldigt hög klass, och många leverantörer som inte finns listade på Alibaba.com deltar.

  Översikt på HKTDC mässor

  • HKTDC Hong Kong Electronics Fair
  • HKTDC Hong Kong International Outdoor and Tech Light Expo
  • HKTDC Hong Kong Baby Products Fair
  • HKTDC Hong Kong Toys & Games Fair
  • HKTDC Hong Kong International Jewellery Show
  • HKTDC Hong Kong Watch & Clock Fair

  Hong Kong

  Globalsources.com

  Globalsources.com är äldre än både Alibaba.com och HKTDC. Globalsources har varit etablerade sedan tidigt 70 tal, då de fokuserade på Japan som var den tidens lågkostnadsland. Globalsources.com har ett betydligt mindre utbud än ovanstående, vilket dock kompenseras i viss grad av att de har större krav på de leverantörer som finns med.

  Fabriker på Globalsources.com håller i snitt en högre standard än de som finns på Alibaba.com och Globalsources.com. Dock är denna plattform betydligt smalare än Alibaba.com, vilket gör att många produktkategorier bara kan hittas på den senare.

  Notera att Globalsources.com arrangerar handelsmässor (trade shows) i Hong Kong varje år, och detta är ett område de är betydligt starkare på gentemot Alibaba.com.

  Canton Fair

  Föredrar ni att träffa leverantörer på plats, istället för att leta på nätet? Då kan världens största handelsmässa, Canton Fair, vara ett alternativ.

  Canton Fair arrangers två gånger årligen, och delas upp i 3 olika faser, med olika produktområden i varje.

  Mässan är baserad i Guangzhou, som tidigare kallades för Kanton (Canton, på engelska). Notera att Guangzhou ligger i ‘Mainland Kina’, där svenskar måste ha visum. Dock kan man begära ett kostnadsfritt inbjudningsbrev från Canton Fair som sedan används för att ansöka om ett Kina visum i Sverige.

  Att tänka på när man letar efter fabriker i Kina, Vietnam och Indien

  Bedrägerier är vanligt förekommande vid import och följande dokument måste verifieras

  • Registreringsbevis (Business License)
  • Bankkonto (Bank Account Certificate)
  • Produktcertifikat (Test Report / Product Certificates)

  a. Produktområde (Product Scope)

  Alla tillverkare är specialiserade inom ett visst områd. Således är det kritiskt att välja en fabrik som tillverkar just den typ av produkter som ni planerar att beställa.

  I många fall är leverantörer också specialiserade inom en viss typ av material, vilket gör att man måste titta ännu närmare på produktområdet, än bara produktkategorin i sig.

  Exempelvis finns det klocktillverkare som främst tillverkar boetter i rostfritt stål, medan andra fokuserar på klockor i trä eller plast. Om det är just klockor i stål man vill tillverka så måste ni således fokusera på en tillverkare av just stålklockor.

  Oftast står produktnamnet i leverantörens bolagsnamn. Exempelvis kan en klocktillverkare heta “Shenzhen LiQi Watch Company Co., Limited” medan en tillverkare av lädervaror kan heta “Zhejiang HanXin Leather Co., Limited”.

  b. Produktregleringar

  Långt ifrån alla tillverkare kan producera varor som lever upp till EU krav på certifiering. Det är helt upp till importören att se till att varorna som förs in i Sverige är godkända i enlighet med de krav som sätts. Nedan följer en lista på ett antal olika produktregleringar som gäller inom EU;

  • Low Voltage Directive
  • EMC Directive
  • RoHS
  • REACH
  • EN71

  Notera att ni inte kan “applicera” leverantörens gamla testrapporter på er produkt, utan det är alltid rekommenderat (och i vissa fall lagkrav) på att just er produkt labbtestas. Det gäller också för andra dokument som ‘Declaration of Conformity” och teknisk fil. Därtill måste många produkter märkas, exempelvis med CE märkning.

  Det är fortfarande väldigt viktigt att verifiera existerande testrapporter vid val av leverantör, då det är en indikation på huruvida leverantören rent tekniskt kan tillverka varor i enligthet med applicerbara EU regleringar – något som absolut inte skall tas för givet.

  BSCI och Sedex

  c. Social Compliance

  BSCI och Sedex (SMETA) är två organisationer som inspekterar leverantörer i Asien (och andra delar av världen) för att undersöka om de möter vissa grundläggande standarder gällande arbetsvillkor och miljö. Att bli medlem i BSCI eller Sedex är såklart frivilligt för fabriken, men många av de bättre tillverkarna är medlemmar.

  Ett enkelt “trick” när man letar efter en leverantör på exempelvis Alibaba.com är att kryssa i rutan för “BSCI” och således få en lista på leverantörer som påstår sig vara med i BSCI (det måste dock verifieras).

  Leverantörer som är medlemmar i BSCI eller Sedex håller i regel en betydligt högre standard än andra fabriker, men de är inte nödvändigtvis de billigaste producenterna.

  d. ISO 9001

  ISO 9001 är ett såkallat kvalitetsäkringsystem, som standardiserar hur en fabrik kontrollerar kvalitet internt under processen. En leverantör med ISO 9001:2015 certifiering håller i regel högre kvalitet än de som inte har något kvalitetsäkringsystem.

  Det gör dock inte att ni som importör skall skippa era egna kvalitetskontroller, men det är alltid bra om en leverantör kan visa upp ett ISO 9001 certifikat.

  Vanliga frågor och svar

  Är det bättre att söka efter leverantörer online eller besöka en mässa?

  Med rätt metod går det lika bra att leta efter leverantörer på Alibaba eller Globalsources som att besöka en mässa. Det kräver dock att du har en förståelse för vad som egentligen spelar någon roll när du letar efter leverantörer på nätet.

  Detta är vad vi tittar på i första hand:

  • Produktområde
  • ISO 9001 och ISO 14001
  • BSCI och Sedex
  • Testrapporter
  • Aktiekapital

  Vad är fördelen med att besöka en mässa?

  Den största fördelen är att du får träffa fabrikens personal på plats, samt möjlighet att träffa många fabriker under ett och samma tak. Det går helt klart betydligt snabbare att få in prisofferter och feedback på er produkt om du besöker en mässa. Dock tycker jag inte du skall vänta ett helt halvår på att starta processen bara för att du vill besöka en mässa.

  Hur vet jag om en leverantör jag hittat är pålitlig?

  Det är inte riktigt så enkelt som att vissa leverantörer är pålitliga medan andra inte är det. Utgå aldrig ifrån att du kan lita på din leverantör. Istället är det upp till dig som importör att följa en process för att minimera risker och säkerställa att dina produkter möter önskade kvalitetskrav.

  Hur hittar jag fabriker i Vietnam och Indien?

  I princip är det ingen skillnad när det kommer till att lokalisera tillverkare i Vietnam och Indien, gentemot Kina. Tillverkare från både Vietnam och Indien finns listade på Alibaba.com, och deltar ofta på mässor i Hong Kong.

  När det gäller att göra en bakgrundskontroll (som beskrivet oven) är processen också identisk.

  Dock finns det lokala mässor i Vietnam och Indien, vilka är de bästa platserna att leta på om man vill hitta en tillverkare specifikt i dessa länder.

 • Boka en kostnadsfri konsultation via telefon eller Skype

  Under samtalet kommer vi berätta hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Asien. Fyll i formuläret så återkommer vi inom 24 timmar för att bekräfta tid och dag.

  • 4 reaktioner på “Guide till att hitta fabriker i Kina & Asien

   1. Hej, jag undrar om det finns en sida som berättar namnet på fabriker och vad dom gör för saker. Även om man kan beställa från dom till en affärsverksamhet.

   2. Men det stå inget om det finns någon butik man kan beställa ifrån eller om man vill ha någonting?

    1. Hej Maximus,

     Det finns sidor som Wish och Aliexpress.com, men denna artikeln handlar inte om att beställa varor för eget bruk, utan för tillverkning av varor enligt egen design, för ehandel.

   Lämna ett svar

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *