Svenska importörer och exportörer har gott om kvalificerade fraktbolag att välja bland. Ni kan hitta såväl mer traditionella speditörer som moderna onlineplatformar som skapats för att exempelvis underlätta bokning av flygfrakt. I denna guide listar vi ett flertal svenska fraktbolag
Anser du att något företag saknas på listan?
Tveka inte på att höra av dig om du vill att ditt företag skall listas, eller om du har ett tips. Kravet är att företaget skall erbjuda frakttjänster och existera i form av ett svenskt företag.

Vi kan hjälpa dig med tillverkning i Asien, Europa och Turkiet
- Boka en kostnadsfri konsultation via Google Meet för att lära er hur vi kan hjälpa er med:
- Produktdesign & materialval
- Hitta tillverkare
- Tillverkning och betalning
- Frakt och förtullning
Lista på fraktbolag i Sverige
- TKL Logistics AB (Länk)
- Norman Global Logistics (Länk)
- ARTS Logistics (Länk)
- Shiplink (Länk)
- Sendify (Länk)
- DSV (Länk)
- Scanlink (Länk)
- Link Logistics (Länk)
- Uni Trans (Länk)
- Transporteca (Länk)
- FREJA Transport & Logistics (Länk)
- QPL Transport (Länk)
Vad gör fraktbolag och speditörer?
Speditörer sköter bokningen av frakt genom sina egna kontor eller agenter. Rent praktiskt kan det innebära att de sköter följande:
- Upphämtning i fabrik
- Boka containerplats hos rederier
- Tullprocesser
- Dokumentation
De fungerar som din kontakt genom processen, och det är även detta företag ni betalar. En bra fraktpartner kommer också hjälpa dig att hitta det bästa sättet att transportera era varor.
Skall jag välja ett svenskt eller utländskt fraktbolag?
Vår rekommendation är och kommer alltid vara att välja ett svenskt fraktbolag om det är så att ni skall importera varor till Sverige. Detta gäller oavsett om ni tillverkar i Kina eller Europa. Först och främst är de viktigt att få ett pris som gäller hela vägen från fabrik till er dörr – och svenska fraktbolag tenderar att vara väldigt tydliga med helhetspriset.
Detta skall inte tas för givet då frakter styrs av incotermer, och det är väldigt enkelt att dölja kostnader som du oundvikligen får betala senare.
Därtill är det en fråga om transportförsäkring. När ni bokar med ett svenskt fraktbolag kan ni regel vara säkra på att de faktiskt bokar försäkring. Skulle godset sedan vara skadat är det också enklare att ringa ett svenskt försäkringsbolag än ett med bas i Shenzhen eller Hanoi.
Är det möjligt att låta leverantören boka frakten istället?
Ja, det är möjligt men som ovan nämnt så resulterar det i att ni inte har någon direkt kontroll över hur fraktprocessen läggs upp eller hanteras.
Ett typiskt exempel är att leverantören bokar in CIF frakt istället för DDU frakt, och att de missar eller struntar i transportförsäkring. Därtill förlitar ni er på att leverantören deklarar rätt tullvärde.
Att boka frakten på egen hand ger er insyn och kontroll över processen.
Är svenska fraktbolag dyrare?
Många importörer är av uppfattningen att det är dyrare att boka frakt via svenska fraktbolag. Det kan se ut så på pappret, då svenska fraktbolag ofta är ”up front” med att offerera ett DDU eller DAP fraktpris som inkluderar frakt hela vägen.
Bokar du frakt via en leverantör, som i sin tur tar in offerter från sina lokala fraktbolag, så kan du mycket väl få en CIF offert som enbart inkluderar frakt till Göteborgs hamn – men inte hamnavgifter och transport inom Sverige. Det är ett problem, då dessa avgifter kan utgöra 70% av fraktkostnaden.
Exempel
CIF pris: 500 USD
DDU pris: 1600 USD
På många sätt straffas fraktbolag som är ärliga med priserna, medan de som döljer avgifter belönas – iaf när det kommer till mer oerfarna importörer.
Fraktpriser sätts enligt markndsnivåer, oavsett om det är ett fraktbolag i Kina eller Sverige. Det kan vara vissa variationer såklart, men de är ofta ganska marginella.
Var hittar jag ett billigt fraktbolag i Sverige?
Förenklat sagt så finns det inga ”billiga” eller ”dyra” fraktbolag, vare sig i Sverige eller andra länder. Fraktpriser sätts enligt marknadspriser. I slutändan bokar fraktbolagen i sin tur in transporter med samma rederier och transportföretag – exempelvis DHL eller Maersk.
Som sagt, det kan finnas vissa variationer – men det finns ingen motsvarighet till lågprisvaruhus inom fraktvärlden. Vill du sänka dina fraktkostnader (vilket jag har full förståelse för) så krävs snarare du optimerar din supply chain. Det kan vara något som en bra fraktpartner kan hjälpa dig att genomföra.
Hur väljer jag rätt fraktbolag?
Med det sagt så är inte alla fraktbolag nödvändigtvis lika lämpade för just din verksamhet. Nedan följer en översikt på faktorer att ta i åtanke när du väljer fraktbolag:
Typ av transport
Föredrar du att frakta med flyg, tåg eller sjötransport? Vissa är specialiserade på enbart flygfrakt, medan exempelvis TKL Logistics var först i Sverige med tågfrakt. Det är således viktigt att bestämma vilka transportsätt som är viktiga för dig.
Online eller offline?
Vissa fraktbolag är mer traditionella och har account managers som finns tillgängliga på telefon eller åtminstone e-post. Andra har ett mer digitalt fokus.
Det finns inget rätt och fel här, utan det beror helt och hållet på vad du föredrar. Vissa vill ha en kontaktperson de känner vid namn, medan andra hellre bokar frakt online.
Idag är det dock vanligare att fraktbolag blir mer och mer digala, och erbjuder spårning via sin egen plattform. Det är sannolikt något som kommer bli standardiserat kommande år då även mindre fraktbolag kan
Land
Vissa fraktbolag är specialiserade på transporter till och från Kina, medan andra fokuserar frakter inom Europa. Det är givetvis viktigt att välja ett fraktbolag täcker de transportleder som är relevanta för er. Om era leverantörer finns i Kina eller Vietnam måste ni således välja ett fraktbolag som hanterar transporter från därifrån.
Det är också bra om de har egna kontor i tillverkningslandet, även om det inte är ett krav. Många sköter det genom agenter, vilket helt klart kan fungera bra.
Anlitade Sendify för transport av en pall.
Vilket jävla skitföretag.
Pallen hämtades 20 dar efter att den var estimerad att hämtas.
Säkerligen 20 mail och till och med telefonsamtal från Sendify. De beklagade att allt blivit otroligt försenat.
Sen kom det otroliga lögner från DHL.
Det kan bli dyrare med en försenad transport i form av lagerhyra på terminal som blir mycket större än fraktkostnaden.
Om du kan råka ut för lagerhyra på terminal så kan du inte använda Sendify. Det kan bli skitdyrt och Sendify visar på det finstilta även om det är uppenbart att de gjort fel.