Lista på fraktbolag och speditörer i Sverige 2024

Publicerad den 2 kommentarer

Svenska importörer och exportörer har gott om kvalificerade fraktbolag att välja bland. Ni kan hitta såväl mer traditionella speditörer som moderna online-platformar som skapats för att exempelvis underlätta bokning av flygfrakt. I denna guide listar vi ett flertal svenska fraktbolag.

Längre ner i artikeln hittar du även en checklista för den information som måste delges till speditörer för att de skall kunna ge en korrekt offert.

Anser du att något företag saknas på listan?

Tveka inte på att höra av dig om du vill att ditt företag skall listas, eller om du har ett tips. Kravet är att företaget skall erbjuda frakttjänster och existera i form av ett svenskt företag.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Lista på fraktbolag i Sverige

Vad gör fraktbolag och speditörer?

Speditörer sköter bokningen av frakt genom sina egna kontor eller agenter. Rent praktiskt kan det innebära att de hanterar följande:

 • Upphämtning i fabrik
 • Boka containerplats hos rederier
 • Tullprocesser
 • Dokumentation
 • Försäkring

De fungerar som din kontakt genom processen, och det är även detta företag ni betalar. En bra fraktpartner kommer också hjälpa dig att hitta det bästa sättet att transportera era varor.

Skall jag välja ett svenskt eller utländskt fraktbolag?

Vår rekommendation är och kommer alltid vara att välja ett svenskt fraktbolag om det är så att ni skall importera varor till Sverige. Detta gäller oavsett om ni tillverkar i Kina eller Europa. Först och främst är de viktigt att få ett pris som gäller hela vägen från fabrik till er dörr – och svenska fraktbolag tenderar att vara väldigt tydliga med helhetspriset.

Detta skall inte tas för givet då frakter styrs av incotermer, och det är väldigt enkelt att dölja kostnader som du oundvikligen får betala senare.

Därtill är det en fråga om transportförsäkring. När ni bokar med ett svenskt fraktbolag kan ni regel vara säkra på att de faktiskt bokar försäkring. Skulle godset sedan vara skadat är det också enklare att ringa ett svenskt försäkringsbolag än ett med bas i Shenzhen eller Hanoi.

Är det möjligt att låta leverantören boka frakten istället?

Ja, det är möjligt men som ovan nämnt så resulterar det i att ni inte har någon direkt kontroll över hur fraktprocessen läggs upp eller hanteras.

Ett typiskt exempel är att leverantören bokar in CIF frakt istället för DDU frakt, och att de missar eller struntar i transportförsäkring. Därtill förlitar ni er på att leverantören anger rätt tullvärde.

Att boka frakten på egen hand ger er insyn och kontroll över processen.

Är svenska fraktbolag dyrare?

Många importörer är av uppfattningen att det är dyrare att boka frakt via svenska fraktbolag. Det kan se ut så på pappret, då svenska fraktbolag ofta är ”up front” med att offerera ett DDU eller DAP fraktpris som inkluderar frakt hela vägen.

Bokar du frakt via en leverantör, som i sin tur tar in offerter från sina lokala fraktbolag, så kan du mycket väl få en CIF offert som enbart inkluderar frakt till Göteborgs hamn – men inte hamnavgifter och transport inom Sverige. Det är ett problem, då dessa avgifter kan utgöra 70% av fraktkostnaden.

Exempel

CIF pris: 500 USD

DDU pris: 1600 USD

På många sätt straffas fraktbolag som är ärliga med priserna, medan de som döljer avgifter belönas – iaf när det kommer till mer oerfarna importörer.

Fraktpriser sätts enligt marknadspriser, oavsett om det är ett fraktbolag i Asien eller Sverige. Det kan vara vissa variationer såklart, men de är ofta ganska marginella.

Var hittar jag ett billigt fraktbolag i Sverige?

Förenklat så finns det inga billiga eller dyra fraktbolag, vare sig i Sverige eller andra länder. Fraktpriser sätts enligt marknadspriser. I slutändan bokar fraktbolagen i sin tur in transporter med samma rederier och transportföretag – exempelvis DHL eller Maersk.

Som sagt, det kan finnas vissa variationer – men det finns ingen motsvarighet till lågprisvaruhus inom fraktvärlden. Vill du sänka dina fraktkostnader så krävs snarare du optimerar varuinköpen på följande sätt:

 • Beställ större volymer
 • Använd sjöfrakt istället för flygfrakt
 • Optimera förpackningsvolymer

Hur väljer jag rätt fraktbolag?

Med det sagt så är inte alla fraktbolag nödvändigtvis lika lämpade för just din verksamhet. Nedan följer en översikt på faktorer att ta i åtanke när du väljer fraktbolag:

Typ av transport

Föredrar du att frakta med flyg, tåg eller sjötransport? Vissa är specialiserade på enbart flygfrakt, medan exempelvis TKL Logistics var först i Sverige med tågfrakt. Det är således viktigt att bestämma vilka transportsätt som är viktiga för dig.

Exempel

 • Flygfrakt
 • Sjöfrakt
 • Tågfrakt
 • Vägtransport

Online eller offline?

Vissa fraktbolag är mer traditionella och har account managers som finns tillgängliga på telefon eller åtminstone e-post. Andra har ett mer digitalt fokus.

Det finns inget rätt och fel här, utan det beror helt och hållet på vad du föredrar. Vissa vill ha en kontaktperson de känner vid namn, medan andra hellre bokar frakt online.

Idag är det dock vanligare att fraktbolag blir mer och mer digala, och erbjuder spårning via sin egen plattform. Det är sannolikt något som kommer bli standardiserat kommande år då även mindre fraktbolag kan

Transportförsäkring

Transportskador är något som aldrig kan undvikas helt och hållet. Således är det viktigt att er speditör bokar transportförsäkring vid varje försändelse.

För svenska importörer är det också klart enklast att sköta försäkringsärenden med svenska fraktbolag än de i andra länder. Det är också en stor anledning till att vi rekommenderar importörer att använda fraktbolag med bas i sitt eget hemland.

Land

Vissa fraktbolag är specialiserade på transporter till och från Kina, medan andra fokuserar frakter inom Europa. Det är givetvis viktigt att välja ett fraktbolag täcker de transportleder som är relevanta för er. Om era leverantörer finns i Kina eller Vietnam måste ni således välja ett fraktbolag som hanterar transporter från därifrån.

Exempelvis har TKL logistics en stor närvaro i Asien, med kontor i Hong Kong, Shenzhen och Ho Chi Minh City. De kan således hantera sjöfrakt, flygfrakt, och även tågfrakt från bland annat Kina och Vietnam direkt till Sverige.

FREJA Transport & Logistics är mer välkända som en speditör för lastbilstransporter, och de når destinationer över hela Europa. De kan således vara ett bra alternativ vid tillverkning i exempelvis Polen eller Estland.

Det är också bra om de har egna kontor i tillverkningslandet, även om det inte är ett krav. Många sköter det genom agenter, vilket helt klart kan fungera bra.

Att begära offert från ett fraktbolag

När du begär offert från ett fraktbolag är det viktigt att delge följande information:

1. Godsets vikt och volym

 • Total vikt (kg)
 • Total volym (m3)
 • Antal kartonger
 • Mått per kartong (XX x XX x XX cm)

2. Varuvärde

3. Fraktvillkor hos leverantören

 • FOB – Leverantör sköter transport till lasthamn
 • EXW – Speditör hämtar varorna

4. Leverantörens address

5. Er leveransadress

Notering: Det är väldigt viktigt att ni klargör huruvida ni vill att speditören skall offerera enligt dörr till dörr (DAP/DDU) villkor.

6. Försäkring – Klargör tydligt om ni önskar transportförsäkring.

7. Förtullning – Klargör tydligt om ni behöver hjälp med förtullningen.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 2 svar på “Lista på fraktbolag och speditörer i Sverige 2024

  1. Anlitade Sendify för transport av en pall.
   Vilket jävla skitföretag.
   Pallen hämtades 20 dar efter att den var estimerad att hämtas.
   Säkerligen 20 mail och till och med telefonsamtal från Sendify. De beklagade att allt blivit otroligt försenat.
   Sen kom det otroliga lögner från DHL.
   Det kan bli dyrare med en försenad transport i form av lagerhyra på terminal som blir mycket större än fraktkostnaden.
   Om du kan råka ut för lagerhyra på terminal så kan du inte använda Sendify. Det kan bli skitdyrt och Sendify visar på det finstilta även om det är uppenbart att de gjort fel.

  2. Hej, gällande ”Lista på fraktbolag och speditörer i Sverige 2024” så saknas några av de större aktörerna, speciellt om du vill ha aktörer som är duktiga på Asien till/från Sverige; Kuehne+Nagel (världens största speditör, #3-5 i Sverige), DHL (#2 worldwide, #1-3 i Sverige på sjö/flyg), DB Schenker (#3-5 i Sverige, #1-3 worldwide). Sen har du GeodisWilson som är #1-2 på sjö/flyg i Sverige. Skulle även lägga med Expeditors om vi pratar sjö & flygtransport och speditörer, saknas ytterligare ett antal viktiga aktörer.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist