Tillverkning av kläder och textil i Turkiet

Publicerad den Lämna en kommentar

Turkiet är mer intressant än någonsin för svenska företag inom kläder och textil. Många svenska företag har på senare år letat efter alternativ till produktion i östasien, och då har Turkiet varit ett bra mellanläge. Tillverkning av textilprodukter är ofta billigare än inom EU, samtidigt som transporter oftast inte tar mer än någon vecka.

Dock finns det utmaningar när det gäller att hitta leverantörer, tillverka prover, och för vissa mindre företag att möta minsta beställningskraven. Kort sagt, om du haft problem med tillverkning i Kina eller Vietnam kommer sannolikt möta samma problem vid tillverkning i Turkiet.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Produktområden

Turkiet är en ganska stor exportör av kläder och andra textilprodukter. Vi på ScandinAsian.se har främst jobbat med tillverkning av sportkläder, bland annat sömlösa plagg, i Istanbul. Dock har vi hjälpt många andra företag att hitta tillverkare av följande artiklar:

 • Hoodies
 • T-shirts
 • Textilväskor
 • Filtar

Det är oavsett viktigt att du har ett färdigt techpack då du tar kontakt med tillverkare i Turkiet. På det sättest skiljer sig textiltillverkare i Turkiet inte nämnvärt från de i Kina och Vietnam. Det är upp till dig som kund att klart och tydligt specifiera produktens design, storlekar, material och tryck.

Vad är viktigt vid val av fabrik?

Vi väljer i praktiken fabriker på samma grunder i Turkiet som vi gör när vi söker efter fabriker i Kina, Vietnam och Indien. Först och främst tittar på vi om fabriken är specialiserad på rätt produktområde. Om det handlar om plagg i organisk bomull måste fabriken vara specialiserad på just kläder i organisk bomull. Det går inte att utgå ifrån att alla fabriker kan möta specifika krav eller tro att det kan lösas i efterhand, utan produkt och material är det som alltid ligger till grund för valet av leverantörer.

Därtill är det också bra om de kan visa att de har mött OEKO Tex Standard 100, då det indikerar att deras material möter REACH regleringen. Det är också en stor fördel om de möter kraven under BSCI och Sedex, vilka handlar om arbetsmiljö.

Minsta beställningskrav

Vår uppfattning är att minsta beställningskraven (MOQ) i regel är något högre än de är hos textiltillverkare i Portugal och andra EU länder.

I regel krävs en beställning på 500 exemplar per färg. Dock kan tillverkare vara villiga att gå ner i minsta antalet per färg om ni använder standardmaterial och standardfäger som leverantören regelbundet köper in.

Beställning av prover

Det är alltid viktigt att beställa prover vid import av kläder och andra textilprodukter från Turkiet. Detta är en process som kan ta upp mot 2 till 3 månder. Det är också rekommenderat att beställa prover från minst tre olika fabriker för att jämföra produkterna. När det gäller just textilprodukter är det ofta så många som 50% av tillverkarna som misslyckas med tillverkning av godtagbara prover.

Betalningsvillkor

Textiltillverkare i Turkiet kräver i regel en förskottsbetalning på 30% eller 50%. Ni skall inte betala mer än 50% i förskott, och absolut inte allt i förskott.

Det är också viktigt att du kontrollerar att kontomottagare matchar bolagsnamnet. Vår erfarenhet är att det ofta finns mindre variationer i hur bolagsnamnen i Turkiet skrivs som kontomottagare gentemot andra företagshandlingar. Dock har det i alla fall varit tydligt att det handlar om samma fabrik.

Ledtider

Tillverkningstiden av kläder i Turkiet ligger på 40 till 60 dagar. Något som kan dra ut på tiden ytterligare är om fabriken i Turkiet måste vänta in importerade material och komponenter från Kina eller andra länder. Det är värt att understryka att många tyger, speciellt polyestertyger för sportkläder, importeras från Kina till Turkiet.

Kvalitetskontroll

Det är inte realistisk att returnera defekta varor från Sverige till Turkiet om fel upptäcks i efterhand. Det är således nödvändigt att boka in kvalitetskontroller i fabriken, något som de flesta tillverkare i Turkiet accepterar.

Vi på ScandinAsian.se har bland annat hanterat kvalitetskontroller i Istanbul. Du kan läsa mer om kvalitetskontroller här.

Frakt

Frakt från Turkiet till Sverige kan ske via lastbil, flygfrakt eller sjöfrakt. I de flesta fallen kan svenska speditörer som täcker rutten Turkiet till Sverige hjälpa till att hitta det mest kostnadseffektiva transportsättet. Notera att det också beror på vikt och volym.

I regel handlar det om en ledtid på 3 till 7 dagar.

Tull vid import av textil från Turkiet

Turkiet är inte en del av EU, vilket innebär att varor som importeras från Turkiet kan beläggas med tullavgifter. Du kan hitta tullavgifter på tulltaxan.tullverket.se och sedan välja AVDELNING XI – Textilvaror (kap. 50 – 63).

Välj sedan det kapitel som ligger närmast er produkt, exempelvis:

KAPITEL 61 – KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV TRIKÅ

KAPITEL 62 – KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV ANNAN TEXTILVARA ÄN TRIKÅ

Du kan sedan välja en mer specifik produktgrupp och sedan ange koden TR för att få fram tullavgifter som gäller specifikt vid import från Turkiet.

KAPITEL 62 – KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV ANNAN TEXTILVARA ÄN TRIKÅ; Babykläder och tillbehör till sådana kläder; Av bomull; Andra

Ovanstående exempel visar tullavgift från Turkiet för följande grupp:

6209 20 00 90: KAPITEL 62 – KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV ANNAN TEXTILVARA ÄN TRIKÅ; Babykläder och tillbehör till sådana kläder; Av bomull; Andra

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist