Tillverkning och import från Portugal: En heltäckande guide

Publicerad den Lämna en kommentar

ASBX Fashion Group är en textiltillverkare baserad i Portugal, som tillverkar huvtröjor, t-shirts och andra typer av kläder. I den här intervjun med Afonso Bento delar de med sig av insikter om det aktuella läget för textiltillverkning i Europa, MOQ-krav, och hållbarhet.

Trots att denna artikel fokuserar på textiltillverkning finns det likheter som gäller för tillverkning inom EU i allmänhet.

Vilka är några fördelar med att tillverka textilier i Portugal?

Portugal har några mycket betydande konkurrensfördelar när det kommer till klädtillverkning, särskilt för produkter av högre kvalitet.

Vårt läge i EU och utmärkta logistiska infrastruktur gör att varor kan skickas till kunder i både Europa och Amerika. Ledtiderna är också mycket snabbare och fraktkostnaderna är mycket lägre än i asiatiska länder.

Regeringen i Portugal och EU erbjuder därtill exportföretag flera incitament och stöd för exportindustrin i Portugal, vilket innebär att fabrikerna är mer konkurrenskraftiga och kan ge kunderna bättre produkter.

Både stora varumärken och nystartade företag drar nytta av detta och tillverkar sina kläder i Portugal. Vårt land är särskilt populärt och konkurrenskraftigt med europeiska köpare när det kommer till högkvalitativa produkter med de lägsta volymkraven i världen. Vi har definitivt en av de starkaste och mest hållbara textilindustrierna i världen.

Hållbarhet är också av största vikt för Portugals klädtillverkare i allmänhet. Med våra projekt kan ASBX ligga i den industriella framkanten och driva på vår hållbarhetsvision.

Under flera år har vi arbetat nära med labb, forskare och universitet runt om i världen för att hitta sätt att förbättra produktiviteten i vår tillverkning med endast de mest kontrollerade materialen och se till att de också kan testas konsekvent.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Har du sett ett ökat intresse från köpare som tidigare importerat från Asien?

Absolut. 2021 var för den portugisiska textilindustrin året med den högsta totala exportvolymen och vi såg också en stor tillväxt sedan det tidigare rekordet 2019.

Generellt kan jag säga att den internationella efterfrågan på Portugals kläder är mycket hög, särskilt för jerseytyger, vilket är vårt fokus på ASBX.

Med stigande bränslekostnader kan tillverkningsländerna i Östasien också bli instabila prismässigt. Sedan har som sagt fraktkostnaderna varit väldigt höga. För Portugal är detta på sätt och vis mycket fördelaktigt. Speciellt för europeiska köpare på grund av de snabbare ledtider i produktionen och den enkla exportprocessen inom EU.

Förutom detta har Portugal förmodligen de lägsta tillverkande volymkraven i världen, vilket är otroligt fördelaktigt för e-handelsföretag. Detta gör att de kan lansera produkter med mycket liten risk och enkelt beställa varor på nytt om det som har visat sig sälja.

I framtiden tror jag att tillverkare i Portugal kommer att fokusera ännu mer på flexibel tillverkning, med mindre volymer. Detta med ett fokus på e-handlare som kunder.

Hur står sig textiltillverkningen i Portugal jämfört med andra EU-länder?

Portugal har en inom EU förmodligen unik position när det kommer till textilproduktion. Vi har inte bara fabriker, utan ett nära sammanhållet industrikluster bestående av underleverantörer för olika material och komponenter.

Runt städerna Famalicão, Braga och Barcelos finns det ett extremt starkt kluster av klädföretag som är specialiserade på sin egen nisch, men med tillgång till en enorm pool av resurser. Detta i form av mycket erfarna designers och andra experter, underleverantörer och råvaruleverantörer.

Inom EU finns det inget land eller region som kan jämföras med Portugal när det gäller textilproduktion. Jag skulle säga att det finns fabriker för varje typ av kund och produkt.

Köper ni främst tyger och andra material inom EU eller från andra länder?

På ASBX köper vi bara tyger i Portugal, som kommer från de bästa och mest certifierade tygproducenterna.

Sedan mars 2022 har vi också etablerat ett starkt partnerskap med en strategisk partner och äger nu även vår egen tygproduktion i Barcelos, vilket gör oss mycket mer konkurrenskraftiga. Särskilt för mindre partier som är ett fokus för oss.

I samband med lanseringen av XLABS Productions kommer vårt utbud av ekologiska och återvunna kläder att ökas rejält. Tack vare detta kommer vi att ha ett enormt urval av tyger som passar in i vårt hållbara fokus.

Vad är det typiska volymkravet (MOQ) i Portugal?

MOQ kravet beror mycket på produkt och material. Inom textilindustrin finns det tillverkare som specialiserar sig på olika typer av kunder. Det finns exempelvis Fast Fashion fabriker och grossister som främst producerar för spanska varumärken. Då kan det handla om större MOQ krav per artikel – ofta runt 1000 till 3000 exemplar. Det kan vara ännu högre om det är Inditex.

När det gäller tillverkare av premiumprodukter är MOQ kravet i snitt 300 till 500 exemplar per artikel. En artikel är alltså en typ av plagg i detta sammanhang.

Det finns såklart undantag, och vissa företag jobbar med ännu lägre volym. I vårt fall kan det handla om 100 till 250 exemplar per artikel och färg.

Vi lanserade faktiskt en serie med streetwear plagg helt utan volymkrav som varit väldigt framgångsrik.

Accepterar portugisiska textilfabriker i allmänhet mindre företag som kunder?

Detta är relaterat till föregående fråga på många sätt. Vissa fabriker accepterar mindre volymer, men inte alla. Tillåt mig att förklara varför.

Generellt sett har “högvolymfabrikerna” med en tung kostnadsstruktur helt enkelt inte möjligheten att ta en liten order eftersom deras processer inte är gjorda för små partier.

Om en fabrik är specialiserad för att ta emot beställningar på 2000 st per stil kan de inte helt plötsligt ta en order på 100 exemplar. Det skulle skapa produktionsproblem internt.

Textilproduktion innefattar många steg och i allmänhet måste fabriker stoppa tillverkningsprocessen flera gånger för kvalitetstester och kundgodkännanden.

Det finns dock fortfarande många tillverkare som har några större kunder men som ändå gärna tar nya varumärken och hjälper dem att växa. Vårt erbjudande på ASBX är dock mycket mer komplett och vi har lanserat ett nytt produktmärke, Start Fashion Brand, med en dedikerad webbplats.

Låt oss säga att jag startar ett nytt varumärke. Vad ska jag göra för att bli tagen på allvar av textiltillverkare i Portugal?

Detta beror mycket på vilken typ av fabrik du kontaktar. Jag skulle rekommendera att ett nytt varumärke kontaktar en fabrik som är fokuserad för att ta emot små beställningar och har en “struktur” redo.

En annan mycket viktig aspekt är att förse tillverkarna med tydliga produktspecifikationer, i form av material, design, tryck, färgkoder och mått.

Ett annat viktigt råd är att minimera antalet provexemplar som måste tillverkas. Det gör att processen blir smidigare.

Hur tänker ASBX Fashion Group bli mer konkurrenskraftig under de kommande åren?

Vår vision är mycket tydlig att vara ett av Europas mer konkurrenskraftiga 5.0-klädesföretag, genom att koppla vår tillverkningsbakgrund till den nya tekniken och skapa ett unikt företag inom sektorn i Portugal.

Under de följande månaderna kommer vi att lansera två nya produktionsvarumärken, XLABS Productions med fokus på återvunna och hållbara kläder, och Start Fashion Brand, en savdelning som enbart fokuserar på att hjälpa nya varumärken.

Detta kommer att vara kopplat till lanseringen av vår provbutik, som kommer att göra hundratals olika plagg tillgängliga som prover för varumärken.

Detta är helt nytt för branschen och vi kommer att vara den enda fabriken med en full provbutik någonsin i Portugal.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist