Fungerar sekretessavtal (NDA) vid import från Asien?

Publicerad den Lämna en kommentar

sekretessavtal

Många importörer är oroliga att deras leverantörer i Kina och andra länder kan komma att kopiera deras produkter. Vad som kanske är ännu värre är tanken på att den produkt du jobbat hårt på att utveckla helt plötsligt börjar annonseras på exempelvis Alibaba.com, eller säljs direkt av fabriken på Amazon.

Den första tanken är ofta att tvinga leverantören att skriva på ett sekretessavtal, och på så sätt skydda produktens design och ert varumärke.

  • Vad är syftet med ett sekretessavtal?
  • När skall fabriken skriva på ett sekretessavtal?
  • Fungerar verkligen sekretess avtal vid import från Kina?
  • Hur kan jag på bästa sätt skydda produktens design och varumärke som importör?

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

BOKA NU

Vad är syftet med ett sekretessavtal?

Syftet med ett sekretessavtal, som på engelska kallas för ett ’Non-Disclosure Agreement’ eller NDA, är att förbjuda leverantören från att, under några omständigheter, dela eller använda information om er produkt. Det kan inkludera:

  • Ritningar
  • Logotyp
  • Materialspecifikationer
  • Komponentlistor

I teorin förhindras leverantören från att exempelvis tillverka kopior av er produkt, eller att sälja en produkt baseras på er specifikation till andra kunder. I verkligheten är det dock inte riktigt så enkelt.

När skall fabriken skriva på ett sekretessavtal?

Ett sekretessavtal måste skrivas på innan ni delar er produktspecifikation med er leverantör. Detta sker i regel i samband med att ni kontaktar en fabrik, exempelvis på Alibaba.com eller Globalsources.com, för att begära en offert.

Leverantörer kan inte ge en offert såvida de inte får ta del av er produktspecifikation.

Fungerar verkligen sekretess avtal vid import från Kina?

Det korta svaret är att sekretessavtal inte fungerar för mindre bolag som importerar från Kina. Det finns flera anledningar till detta:

a. Din fabrik är sannolikt helt ointresserad av din produkt

Många har uppfattningen att fabriker som är listade på Alibaba.com inte har något bättre för sig än att vänta på nästa geniala idé att kopiera. Så är inte fallet, och det är väldigt sällan en fabrik i Kina eller övriga Asien faktiskt börjar sälja kopior på produkter som utvecklats av deras kunder.

b. Du bör vara mer orolig för andra fabriker och konkurrenter på hemmaplan

Det finns en gammal myt att kopior av märkesprodukter tillverkas av samma fabriker i hemlighet. Detta är ett rent påhitt då det nästan alltid är helt andra fabriker, än den som tillverkar just dina varor, som ligger bakom eventuella kopior.

Det finns mängder av kopior på Beats by Dre hörlurar och Daniel Wellington klockor, men deras egna leverantörer skulle aldrig producera fejkade varor.

Som sagt rör det sig om helt orelaterade fabriker, vilket ett sekretessavtal aldrig kan skydda mot då du inte kan göra din egen leverantör skyldig till alla kopior som kommer ut på marknaden.

c. De flesta produkter kan inte skyddas med ett NDA

Om vi tänker oss att du skall importera exempelvis en klocka eller ett kläderplagg, så är det viktigt att inse att du aldrig kan äga designen på produkten. Det går inte att kräva att en leverantör skall sluta sälja klockor till andra kunder, exempelvis.

Faktum är att enbart produkter som är unika och nya på marknaden kan skyddas med ett NDA. Visserligen kan det skrivas i ett sådant avtal att de inte får använda exakt samma filer som ni bifogar, men det är i praktiken omöjligt att dra en gräns för hur lik en produkt får vara.

Detta har ingenting med kinesisk lagstiftning att göra. Exempelvis förlorade Daniel Wellington en tvist mot Ur & Penn under 2018, vilket visar hur svårt det är att skydda en ’generisk produkt’ som redan finns i många former på marknaden.

d. Det kostar pengar att stämma en leverantör i Asien

Det räcker inte med att ta en Asiatisk fabrik till domstol i Sverige, då ett lokalt domslut inte efterlevs där leverantören har sin verksamhet. I händelse av att leverantören bryter mot sekretessavtalet måste du ta dem till domstol i det landet de är verksamma.

Att driva ett fall på plats i Kina eller Vietnam är otroligt dyrt och komplicerat, och sannolikt kommer ett eventuellt skadestånd vara väldigt lågt. Därtill är det inte ens säkert att fabriken har några tillgångar (pengar på banken) att ta ifrån.

Om vi sedan föreställer oss att du otroligt nog lyckas få kompensation, så kommer kapitalkontroller att stoppa dig från att praktiskt överföra dessa pengar till ett konto i Sverige.

Kort sagt är det inte realistiskt för ett mindre bolag att driva en tvist, vilket i sin tur gör att hela konceptet med ett sekretessavtal fallerar helt och hållet. Det är såklart en annan sak för större bolag som har muskler att försvara sin intressen genom jurister på plats i Asien.

Hur kan jag på bästa sätt skydda produktens design och varumärke som importör?

Ett sekretessavtal är i bästa fall en gimmick som ingen egentligen bryr sig om. Det innebär dock inte att du kan hitta andra sätt att skydda din produkt som importör.

När det gäller de flesta produkter så är varumärkesregistrering (trademark registration) det enda alternativet, då designpatent är betydligt mer krävande. Dock är det ett bra grundskydd, då du kan hindra andra bolag från att sälja produkter under ditt varumärke i de länder ditt varumärke är registrerat.

Således kan du motverka andra aktörer som försöker sälja kopior på din produkt.

Ett annat alternativ är att kontakta Alibaba.com om din produkt dyker upp där, men de kommer också kräva att du har bevis på att det faktiskt är ’din produkt’ och inte bara någonting som just du anser efterlikna er vara.

Kontentan är dock att ett sekretessavtal inte är ett substitut för ett riktigt skydd av ert varumärke, eller patent om det är ett alternativ.

  • “image”

    Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

    • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
    • Produktdesign & materialval
    • Hitta tillverkare i Asien och Europa
    • Frakt och förtullning

    BOKA NU



  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Kostnadsfri konsultation: 45 minuter

    Tillverkning i Asien & Europa 2024

    1. Design och materialval

    2. Passar Asien eller Europa för din produkt?

    3. Kostnader, frakt och tull

    Fredrik Grönkvist