Importera skinn- och läderprodukter från Kina: En komplett guide

Publicerad den 1 kommentar

läder från kina

Läder används för att göra allt ifrån skor till plånböcker, till möbelklädsel och handväskor. I denna artikel kommer vi att förklara vad importörer av lädervaror måste veta angående olika typer och kvaliteter av läder, märkeskrav och kemiska regleringar.

Vi förklarar även varför du måste vara skeptisk angående olika lädertypers ursprung, när ni handlar med kinesiska tillverkare.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Lädertyper, textur och färgalternativ

Det finns olika typer av läder, exempelvis:

 • Full grain
 • Top grain
 • Split leather
 • Corrected grain

De flesta leverantörer tenderar att erbjuda inhemskt läder, med kalvläder som ett uppgraderat alternativ. Vissa leverantörer kan även erbjuda mer exklusiva former av läder, som exempelvis från krokodiler och andra djur. Notera dock att det är illegalt att använda delar från skyddade arter, och speciell dokumentation kan behövas vid import av lädervaror från djur som inte är skyddade.

Det finns även olika texturer att välja från, som följande:

 • Slät
 • Suede
 • Krokodil (textur)

Då det gäller färger, har du följande alternativ:

 • Alternativ A: Standardfärg
 • Alternativ B: Anpassad färg (Pantone eller RAL)

De flesta tillverkare har standardfärger där minimikvantiteten (MOQ) är relativt låg. Du kan så klart även få läder med en specifik Pantone-färg, men detta resulterar för det mesta i en ökad minimikvantitet.

Lita inte på din tillverkares expertis när det kommer till läderkvalitet

Vi arbetar mycket med köpare, och deras för det mesta Shenzhen-baserade tillverkare, inom klockindustrin. De flesta modeklockor idag, i alla fall inom medelsegmentet, kommer med en läderrem.

Klocktillverkare utför i princip endast inköp och montering. Det är inte många av komponenterna som tillverkas själv.

Alla komponenterna, inklusive läderremmarna, görs istället av specialiserade underleverantörer. Dessa industrikluster fungerar på detta sätt, och det är inte något dåligt eller något som bara gäller för klockindustrin.

Så vad gör man?

Man hade kunnat anta att leverantören känner till lite om läderkvaliteter. Man hade även kunnat tänka sig att de erbjuder rådgivning angående olika lädertyper och kvaliteter.

Detta är dock inte fallet.

Faktum är att många leverantörer – oavsett om det gäller klockindustrin eller väskor och plånböcker – sällan är experter på olika lädertyper och kvaliteter.

De förväntar sig att köparen ska förse dem med klara instruktioner, som sedan vidarebefordras till leverantörerna av råmaterial.

Utan en klar specifikation för typ och kvalitet kan de komma att använda en lädertyp som inte uppfyller dina kvalitetskrav.

Att välja läder från en provkatalog

Många tillverkare låter sina kunder välja läder från provkataloger. Varje prov har normalt sett en specifikation på ID, kvalitet och ursprung.

Tänk på att det kan vara svårt att verifiera ursprunget, och detta är något som jag kommer att gå vidare in på väldigt snart. Ifall din enda möjlighet är att välja från en provkatalog, bör du ta ett prov med dig.

Detta säkerställer att du har någon form av kvalitetsreferens för den slutliga produktionen.

Läder med ursprung i Italien (och andra länder)

Många leverantörer tenderar att ange läderkvaliteter helt baserat på dess ursprung. Även då det inte är så enkelt, ser det ofta ut såhär:

 • Italien (Hög kostnad)
 • Hong Kong (Medium kostnad)
 • Kinas fastland (Låg kostnad)

Kan du lita på att “italienskt läder” verkligen kommer från Italien? Inte ifall de inte ens kan visa dig ett ursprungscertifikat.

Jag vet av erfarenhet att många leverantörer inte kan förse en med sådan dokumentation. Även ifall de gör det, så är det långt ifrån säkert att detta garanterar lädrets ursprung.

Kemikalier i läder

Läderprodukter påverkas inte av regleringar som specifikt inriktar sig på läder. Det finns dock regleringar som täcker konsumentvaror som helhet. Härunder följer en översikt.

a. REACH

REACH begränsar substanser, som bly och AZO-färger, när det kommer till alla varor som säljs inom EU. Detta inkluderar lädervaror, som plånböcker, handväskor och klockremmar.

b. California Proposition 65

California Proposition 65 begränsar över 800 substanser inom konsumentvaror, inkluderat läderprodukter. Som importör kan du antingen garantera efterlevnad genom att skicka in dina läderprodukter till ett tredje-parts testföretag – eller sätta på en varningstext.

c. Läder för möbler och hemprodukter

Lädertäckta möbler måste normalt sett efterleva regleringar för brandsäkerhet inom den tänkta marknaden. Notera att detta kan kräva att lädret måste behandlas.

d. Läderprodukter för barn

Läderprodukter för barn täcks av CPSIA i USA, och EN 71 inom EU. Notera att dessa regleringar inte endast appliceras på leksaker eller “traditionella” barnprodukter – utan även plånböcker och väskor.

Ifall din intention är att marknadsföra dina produkter som barnvänliga, måste du säkerställa efterlevnad av produktsäkerhetsregleringar för barnprodukter inom din marknad.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 1 svar på “Importera skinn- och läderprodukter från Kina: En komplett guide

  1. varifrån och från vilket djur kommer Rustas läderhandskar ? Vilket djur och vilken leverantör?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist