Såhär påverkas svenska e-handlare av handelskriget mellan USA och Kina

Publicerad den Lämna en kommentar

Kina USA handelskrig

USA och Kina befinner sig idag i vad som kan vara början på ett nytt kallt krig. Under 2018 har Washington infört tullar på tusentals produkter från Kina, för att begränsa importen från landet. Detta påverkar inte nödvändigtvis importörer i Sverige, men det kan vara avgörande för svenska e-handlare som säljer på Amazon.com eller andra handelsplatser i USA.

I denna artikel förklarar vi vad dessa tullar innebär, vilket produkter som påverkas och huruvida det finns alternativ till Kina som produktionsland.

Vad betyder det att USA inför högre tullar mot Kina?

USA har under Trump infört tullar som varierar från 10% till 25% på tusentals olika produkter. Kort sagt innebär detta att företag som importerar från Kina till USA måste betala en betydligt högre tullavgift, vilket gör att kinesiska varor blir dyrare att importera.

Syftet med detta är att minska import från Kina till USA, då Washington anser att Kina under många år hållit uppe höga barriärer (både tullar och regleringar) mot utländska företag. Detta är på många sätt korrekt, då Kina sätter väldigt höga tullar på varor från USA och Europa – betydligt högre än tullavgifterna på kinesiska varor.

Detta är av Kina motiverats med att de är ett utvecklingsland, vilket också stämmer. USA anser dock att det är dags att detta ändras, vilket stöds av båda partier.

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

 • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
 • Produktdesign & materialval
 • Hitta tillverkare i Asien och Europa
 • Frakt och förtullning

BOKA NU

Vilka produkter påverkas?

I dagsläget riktas de högre tullsatserna främst mot maskiner, verktyg och matvaror. Således har våra kunder på ScandinAsian.se inte påverkats i någon större utsträckning, då tullavgifter för konsumentprodukter i regel inte ändrats.

Om ni idag säljer exempelvis klockor, textil eller elektronik i USA så är allt som vanligt. Dock Trump bestämma sig för att utöka tullarna i framtiden.

Måste svenska företag som säljer varor i USA betala högre tullar?

Alla företag som importerar varor till USA som tillverkats i Kina måste betala tullavgifter. Det spelar ingen roll om importören är baserad i Sverige eller annat land, utan det som avgör är vilket land produkten tillverkats i. Således påverkas svenska företag som säljer på Amazon.com och andra handelsplatser i USA.

Vad kan svenska företag göra för att undvika USAs tullar?

Vi har fått en del frågor från svenska e-handlare huruvida tullavgifterna på något sätt kan undvikas. Som sagt spelar det ingen roll om importörens huvudkontor finns i Sverige, då tullavgifter appliceras efter ursprungsland. Det är givetvis inte heller möjligt att undvika tullar genom att först importera varor till tredjeland, för vidare leverans till USA.

Det enda alternativ som finns är att flytta produktion från Kina, till andra länder i Asien eller inom EU. För många produkter är detta dock inte ett ekonomiskt eller ens genomförbart alternativ.

Vilka alternativ finns till Kina som tillverkningsland?

Problemet som många företag idag står inför är att Kina är det enda alternativ för väldigt många produkter. När det gäller elektronik, armbandsur, smycken, köksartiklar och många andra produkter existerar det väldigt få fabriker utanför Kina idag.

För tillverkning av kläder och textilprodukter finns det andra alternativ, exempelvis Vietnam och Kambodja. Dock levereras stora mängder material, som tyger och komponenter, från Kina. Det blir således väldigt svårt att helt undvika att handla med kinesiska fabriker i dagsläget.

Några av våra amerikanska kunder har också undersökt möjligheten att flytta produktion hem till USA, alternativt Mexiko. Det har dock nästan alltid visat sig vara en återvändsgränd, då tillverkningen är såpass dyr att det fortfarande blir betydligt billigare att importera från Kina – trots att de får betala en tull på 25%.

Dock är det största problemet att det knappt finns alternativ till Kina idag för otaliga produkter. Försök exempelvis att hitta en tillverkare för klockor i Vietnam eller Indien, eller en leverantör av power banks i Thailand. Det finns helt enkelt inga alternativ, annat än att inte tillverka några varor alls.

Många pratar om att ”flytta hem produktionen”, men det skulle ta minst tio år att återskapa det ekosystem av tillverkare och servicebolag som exempelvis finns i Shenzhen.

De senaste 40 åren har Kina investerat genomfört enorma investeringar i sin exportindustri, medan de flesta andra länder i världen varit helt ointresserad av produktion. Det har gett resultat.

Vad händer nu?

Det finns en risk att Trump väljer att höja tullavgifterna till 25% på alla varor som tillverkas i Kina. När och om det inträffar beror på kommande förhandlingar mellan USA och Kina.

 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist