• Tillverkning i Asien & Europa Guide: 2023 (PDF)

  Denna PDF guide förklarar grunderna i att hitta rätt fabrik, beställa prover, hantera betalningar, kvalitetskontroll, labbtester och fraktbokning.

   

 • Möbeltillverkning i Kina: En komplett guide

  Publicerad den

  Möbeltillverkning i Kina

  Kina erbjuder världens största tillverkningsbas för möbeltillverkning. Även då det inte är någon större vetenskap att montera ihop en soffa eller fåtölj, kan det ändå gå snett. I denna artikel förklarar vi vad du bör veta innan du väljer en möbeltillverkare i Kina. Men innan vi startar vill jag förklara varför det sällan är ett bra val att köpa från möbelgrossister istället för tillverkare.

  “image”

  Vi kan hjälpa dig med tillverkning i Asien, Europa och Turkiet

  • Boka en kostnadsfri konsultation via Google Meet för att lära er hur vi kan hjälpa er med:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare
  • Tillverkning och betalning
  • Frakt och förtullning

  Boka en kostnadsfri konsultation

  Varför du bör tänka om innan du köper från en kinesisk möbelgrossist

  Vi får ofta förfrågningar från småföretag i USA, Europa och Australien, som ämnar köpa små volymer från möbelgrossister i Kina. Anledningen till att många småköpare föredrar grossister istället för tillverkare är att de förra har lägre krav på minimikvantiteter. Även då det stämmer att möbelgrossister i Kina ofta har en låg minimikvantitet, ibland från 1 enhet per modell, är detta sällan ett dugligt alternativ för importörer i USA, Europa och Australien.

  Det är väldigt få kinesiska grossister som kan uppvisa att de efterlever applicerbara regler för brandskyddsmedel och substanser. Faktum är att de flesta är primärt, och ibland helt, inriktade mot den inhemska kinesiska marknaden. Av naturliga skäl har sådana leverantörer inga vinstincitament att efterleva utländska föreskrifter. Med detta sagt har jag nu förklarat varför denna artikel berör möbeltillverkare, snarare än grossister.

  Viktiga faktorer då man väljer en möbeltillverkare

  Det finns tusentals möbeltillverkare i Kina. Landets tillverkningsbas inkluderar allt från små verkstäder till stora och välorganiserade fabriker, som årligen producerar tiotusentals enheter. Frågan är nu hur du bör skilja mellan dessa polariteter och alla de tillverkare som hamnar någonstans emellan. Fortsätt läsa och jag kommer att förklara de faktorer som verkligen har betydelse då man väljer en möbeltillverkare i Kina.

  1. Produktområde

  Det existerar inte någon tillverkare som producerar alla typer av möbler inom en och samma verksamhet. Som med alla industrier, specialiserar sig möbeltillverkare inom vissa områden – där de följande är de vanligast förekommande:

  • Kontorsmöbler
  • Hotellmöbler
  • Soffor
  • Sängar
  • Sovrumsmöbler
  • Badrumsmöbler
  • Vardagsrumsmöbler
  • Madrasser
  • Barnmöbler
  • Trämöbler
  • Matsalsbord
  • Utomhusmöbler
  • Möbler i metall
  • Möbler i plast
  • Rottingmöbler

  Även då du kan komma att stöta på en leverantör som specialiserar sig på mer än en kategori (exempelvis matsalsbord och sovrumsmöbler), kommer du aldrig att hitta en tillverkare som erbjuder hela spektrumet. Om du behöver täcka mer än en typ av möbler, bör du därför överväga att vända dig mot flera olika leverantörer, snarare än att försöka hitta en som täcker allt på din lista.

  2. Substansregleringar

  Att efterleva applicerbara substansregler, exempelvis REACH i Europeiska Unionen, är ofta obligatoriskt inom många marknader. Tyger, och även läder, innehåller ofta förbjudna substanser, såsom Glyfosat och Formaldehyd. Ftalater, en högst förbjuden mjukgörare som är potentiellt cancerframkallande, återfinns även i vinyl, trälacker och fernissor. Även flamskyddsmedel kan innehålla spår av skadliga, och ofta förbjudna, kemikalier (exempelvis polybromerade difenyletrar).

  De flesta kinesiska möbeltillverkare är oförmögna att visa upp tidigare godkända labbtester (exempelvis testrapport för REACH). Även då en rapport av ett substanstest inte indikerar att alla leverantörens produkter efterlever de gällande föreskrifterna, är det ändå en stark signal om att leverantören åtminstone är kapabel att kontrollera substanser. Detsamma kan dock inte sägas om en övervägande majoritet av Kinas möbeltillverkare.

  Substanskontroll är i sig komplicerat, eftersom alla material och komponenter köps in från underleverantörer. Dessa underleverantörer kan i sin tur använda förbjudna substanser utan möbeltillverkarens godkännande eller vetskap. Det räcker därför inte att säga till en möbelleverantör att ”endast köpa material som är godkända i enlighet med REACH”. Då en tillverkare inte kan uppvisa några tidigare godkända labbtester, finns det därför risk att denne inte är kapabel att kontrollera substanser alls.

  3. Föreskrifter för flamskyddsmedel

  I USA finns det inte några federala föreskrifter för flamskyddsmedel som tillverkare och importörer måste följa. California Technical Bulletin 117 (TB117) har dock blivit en de facto standard som majoriteten av alla möbeltillverkare och importörer i USA håller sig till. CPSC föreslog 2008 implementationen av en landsomspännande standard, 16 CFR Part 1643, men denna har ännu ej implementerats.

  Inom den Europeiska Unionen finns det olika obligatoriska brandsäkerhetsföreskrifter som appliceras på stoppade möbler, sängar och säten. Viss reglering gäller även för specifika användningsområden (exempelvis för användning i tåg och fartyg).

  Tänk på att det alltid är importörens ansvar att säkerställa efterlevnaden av alla applicerbara produktregler, inkluderat de som reglerar substanser. Detta ansvar kan inte föras över på en utländsk tillverkare. Att importera produkter som inte efterlever de gällande föreskrifterna är olagligt och kan, i bästa fall, resultera i ett åläggande om återkallelse samt böter. I händelse av att någon skadas, eller ifall det uppstår skador på egendom, kan importören komma att bli skadeståndsskyldig på miljonbelopp i dollar (eller euro).

  Det måste vara verifierat att alla applicerbara regelverk och standarder efterlevs innan lasten fraktas. Att återlämna enheterna till en tillverkare på andra sidan planeten är inte ett gångbart alternativ. Det finns dock massvis med firmor, på Kinas fastland samt i Hong Kong, som utför kvalitetsinspektion samt produkttester. Dessa kan hjälpa dig att verifiera ifall de gällande föreskrifterna efterlevs, innan det är för sent.

  4. Minimikvantitet (MOQ)

  Minimikvantiteten, eller Minimum Order Quantity, är ofta på toppen utav listan med krav då importörer söker efter leverantörer. Detta är inte tillrådligt. Då de flesta möbelleverantörer inte är kapabla att efterleva de regelverk som gäller för kemikalier och flamskyddsmedel, kommer du antagligen att slösa dyrbar tid på leverantörer som inte ens är kvalificerade som leveranspartners från första början. Minimikvantiteten är därför endast relevant då det kan säkerställas att dessa regelverk efterlevs.

  Tillbaka till ämnet. Minimikvantiteten är det lägsta antal enheter som en leverantör är villig att sälja. Minimikvantiteten sätts för det mesta per produkt. Detta kan skapa stora svårigheter för mindre företag eftersom minimikvantiteten lätt kan gå upp till hundratals enheter, förutsatt att du vill importera flera olika modeller.

  De goda nyheterna är att möbeltillverkare tenderar att vara aningen mer flexibla jämfört med tillverkare inom andra industrier. Det finns även strategier som man kan använda sig av för att sänka minimikvantiteten. För några år sedan besökte ägaren till en mindre möbelaffär oss i Shanghai. Vid den tiden höll de på att lansera deras första märkesprodukt – badrumsmattor. Problemet: de hade en budget på $20 000. Detta är tillräckligt för att uppnå minimikvantiteten för en badrumsmatta i en enda färg, men fungerar föga ifall man vill lansera en hel produktlinje.

  Vi fick istället ta fram en strategi som lät leverantören erbjuda en högre nivå av produktvariation, utan att för den delen påverka de befintliga tillverkningsbegränsningarna. Vi beslöt oss för att besöka leverantören på deras försäljningskontor för att utröna hur detta kunde uppnås i praktiken. Under diskussionerna kom det tidigt fram att minimikvantiteten till stor del byggde på tillverkarens materialleverantör. Sådana begränsningar gällde dock inte för processerna som hanterades av tillverkaren, vilket i detta specifika fall rörde sig om skärning och färgning.

  Lösningen visade sig vara betydligt enklare än vi tidigare hade trott. Istället för att drastiskt öka klientens budget för att uppfylla kraven på minimikvantitet, bestämde vi oss för att endast använda en typ av tyg för alla badrumsmattor – men skära dem i tre olika former, och färga tyget i lika många färger. Helt plötsligt hade vi nio olika modeller, istället för endast en matta i samma form och färg.

  Behöver du hjälp med att hitta den rätta möbeltillverkaren i Kina?

  Letar du efter pålitliga möbeltillverkare i Kina, men du är osäker på var du skall börja? ScandinAsian.se erbjuder lösningar för små och medelstora företag. Klicka här för att läsa mer om vad vi kan erbjuda.

 • “image”

  Vi kan hjälpa dig med tillverkning i Asien, Europa och Turkiet

  • Boka en kostnadsfri konsultation via Google Meet för att lära er hur vi kan hjälpa er med:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare
  • Tillverkning och betalning
  • Frakt och förtullning

  Boka en kostnadsfri konsultation

 • Tillverkning i Asien & Europa Guide: 2023 (PDF)

  1. Vilka produkter är lämpade att tillverka i Europa respektive Asien?

   

  2. Hur du hittar kvalificerade fabriker

   

  3. Labbtester, kvalitetskontroll, frakt & tull