Varför betala premium för en vara i Sverige, när man kan köpa samma produkt för en bråkdel av priset direkt från en nätbutik i Kina? Eller varför inte via någon fantastisk shopping app i telefonen?
Det är ju samma produkt ändå. Eller?
Så går ofta tankegången hos de många svenskar som idag beställer produkter direkt från Kina. Så många att Postnord knappt hinner med att hantera den enorma ström av (ibland rent livsfarlig) varor som kommer in i detta nu.
Det kan tänkas att många av dessa paket kommer att läggas under granen om mindre än två veckor. Om du är en av dem, så bör du tänka om väldigt snabbt, och fortsätta läsa denna artikel.

Vi kan hjälpa dig med tillverkning i Asien, Europa och Turkiet
- Boka en kostnadsfri konsultation via Google Meet för att lära er hur vi kan hjälpa er med:
- Produktdesign & materialval
- Hitta tillverkare
- Tillverkning och betalning
- Frakt och förtullning
Nej, det är inte samma produkter som ni hittar i svenska butiker (även om de kommer från samma fabrik)
Varför betala 500 kr för en produkt som kan köpas för 150 kr direkt från Kina?
Det är ett vanligt missförstånd att produkter som ligger ute på diverse webbsidor, motsvarar produkterna som finns ute i svenska butiker – enbart för att de ser likadana ut.
Det är inte fallet.
Produkt A kan se exakt likadan ut som Produkt B, men vara tillverkad efter en helt annan specifikation, med helt andra material.
Man får alltid vad man betalar för. Svenska importörer lägger mycket pengar på labbtester, kvalitetskontroll och inspektioner av arbetsvillkor – vilket givetvis gör att priserna i butik blir högre.
Vem bryr sig om produktsäkerhet?
Och med det kommer vi in på produktsäkerhet. En stor del av de produkter som kommer in i EU idag möter inte alls de krav som finns på produktsäkerhet.
Med andra ord strömmar det in varor som inte möter REACH (kemikaliereglering) samt diverse krav på elsäkerhet.
Detta är också, som nämnt, en anledning till att det är så otroligt billigt att beställa från kinesiska nätbutiker. Det är mycket dyrare att tillverka en telefonladdare som möter Low Voltage Directive och RoHS, eller en t-shirt som möter REACH.
Detta är alltså regleringar som importörer i Sverige måste efterleva, medan säljare baserade i Kina inte har något som helst ansvar för att se till att produkten möter EUs krav på produktsäkerhet.
Vad konstigt? Nej, det är enkelt förklarat då kinesiska tillverkare följer kinesisk lagstiftning och inte européisk lagstiftning!
Det är i slutändan upp till konsumenten att ha koll på regleringar i sitt eget hemland.
Men hur kan kinesiska onlinebutiker komma undan med det här?
Det beror delvis på att de är marknadsplatser, inte leverantörer. De själva säljer inga produkter alls.
Det beror också på att många kinesiska nätbutiker, och shopping appar, skapats för att sälja i Asien, Afrika och Sydamerika – snarare än EU.
Således är många produkter inte tillverkade för marknaden i EU, och möter därmed inte de strikta krav som finns på produktsäkerhet inom unionen.
Faktum är att inga kinesiska onlineplattformar inom e-handel har påstått att de möter EU regleringar på vare sig säkerhet eller märkningar. Dessa nätbutiker har sin bas i Kina, och följer som sagt kinesiska regleringar – inte svenska regleringar.
Det är således väldigt svårt att ens påstå att de gjort fel.
Låt oss vända på det. Varför skulle den kinesiska staten förbjuda lokala företag att få verka bara för att de inte möter EU regleringar? Det går inte ihop hur man än vrider och vänder på det.
Varför gör inte Tullverket och Postnord mer?
Vi lever nu i en tid där e-handeln håller på att globaliseras. En tid då många beställer enskilda varor direkt från nätbutiker i Kina.
Detta är en roll som varken Tullverket eller Postnord är anpssade för, och vi skulle inte ens tänka tanken på att lägga skulden på dem (precis på samma sätt som vi inte heller vill lägga skulden helt på kinesiska säljare).
Det som måste till i framtiden är ett system där säljaren i Kina måste bifoga dokumentation digitalt direkt till EUs myndigheter, för att bevisa att produkten möter EU regleringar. Men sett till att partnerna har fullt upp med att enbart hantera volymen av paket som kommer in i Sverige, så är ljusår ifrån att se ett sådant system i drift.
Vad skall jag som konsument göra?
Men personliga åsikt är att problemet ligger helt och hållet hos konsumenterna. Inte hos kinesiska nätbutiker, och inte hos Tullverket eller Postnord.
Konsumenter antar att det som säljs till extremt låga priser, är exakt det man hittar i butik. Så är inte fallet.
Men det är inte bara en fråga om kvalitet. Det är fråga om säkerhet. Så sent som denna sommar förbjöd Elsäkerhetsverket 14 olika modeller på telefonladdare.
Icke-certifierad elektronik och leksaker är rent av dödliga, och det är just det vi vill uppmärksamma med denna artikel.
Skall ni beställa direkt från Kina, så använd huvudet och fråga säljaren om följande dokument:
a. Labbtestrapport
b. Declaration of Conformity
c. Kolla om produkten har CE märkning
Notera dock att en CE märkning i sig inte betyder något, såvida inte leverantören har testrapporter som bevisar att produkten rent tekniskt möter alla EU regleringar.
Vissa produkter är värre än andra
Givetvis varierar risken beroende på produkt. Att beställa en t-shirt eller annan textilprodukt direkt från butik i Kina är i regel ingen större risk.
Det är dock betydligt mer riskfyllt när det kommer till leksaker och elektronik.
Tyvärr är det troligt att en stor del osäkra produkter kommer att delas ut de 24e, och sett till den enorma volym, så riskerar vi också se en våg av olycker i början av året.
Vi hoppas inte så blir fallet, och om denna artikel kan få någon att tänka om, så har vi gjort vad vi kan.