Att köpa från Kina som privatperson

Publicerad den 1 kommentar

import-low-quantity

Vi får ofta förfrågningar från privatpersoner som vill köpa produkter från Kina för eget bruk. Detta är absolut genomförbart, men det finns många produkter man bör undvika och det kan enkelt bli dyrare än att köpa från en lokal leverantör. I denna guide förklarar vi vilka produkter som lämpar sig att köpas från Kina, och vad man bör tänka på.

Produkter man bör undvika att köpa från Kina

Även om man inte ämnar att importera produkter för kommersiellt bruk är det bra att undvika diverse produkter som inte är certifierade. Köper man produkter från Kina som är tillverkade för den lokala marknaden måste man utgå ifrån följande;

1. Produkterna är inte certifierade för bruk inom EU (ex. maskiner och elektronik)

2. Produkterna kan vara hälsofarliga och skador kommer antagligen ej att täckas av försäkring (ex. i händelse av eldsvåda eller personskada)

3. Det finns inget internationellt avtal som ger en importör rätt till att returnera varor eller reklamera defekta produkter

ScandinAsian.se rekommenderar att man som privatperson endast köper konsumentprodukter som möbler, textil, armbandsur och accessoarer från Kina. Kemiska produkter, industriprodukter, maskiner och elektronik och andra produkter som kan vara hälsofarliga bör undvikas. Notera att detta inte gäller då man som företag importerar från Kina då man vid köp av större kvantiteter kan begära att produkten skall tillverkas i enlighet med ett EU certifikat.

MOQ (Minimum Order Quantity)

Kinesiska leverantörer har relativt höga kvantitetskrav vilket kan göra att köp av endast en enhet inte accepteras. Såväl grossister som tillverkare i Kina har kvantitetskrav (MOQ requirement) av följande anledningar:

1. Mycket låga marginaler (3 – 5%)

2. Håller inga produkter i lager utan tillverkar baserat på kundens produktspecifikationer

3. Underleverantörer av material och komponenter har sina egna MOQ krav som leverantören måste uppnå. Dessa krav återspeglas därmed på slutkunden.

För att man skall kunna köpa mindre kvantiteter krävs det att man hittar en leverantör som serietillverkar eller redan köper in en viss produkt. Problemet med detta är att leverantörer i Kina endast serietillverkar produkter för den Kinesiska marknaden. Produkter tillverkare för den lokala marknaden lever sällan upp till EU krav på certifiering, för att inte nämnda konsumentkrav.

EORI nummer

Samtliga importörer måste ansöka hos Tullverket om ett EORI nummer vilket är kostnadsfritt och tar bara några dagar. Skillnaden mellan ett företag och en privatperson är att den sisnämnda ansöker om ett EORI nummer på sitt personnummer istället för sitt organisationsnummer.

Frakt & tull

Vid import av mindre volymer från Kina blir fraktkostnaden en stor del av det totala priset. Kanske rent av så stor att det blir billigare att åka till ett köpcentrum i Sverige. Vid köp från Kina bör man tänka på följande;

 • Fraktpriset offereras främst baserat på volym. Således är det svårt att få lönsamhet vid köp av skrymmande varor med låg vikt.
 • Sjöfrakt är inte exklusivt för företag utan även privatpersoner kan importera produkter som levereras via sjöfrakt
 • Tull och moms läggs på oavsett om man är ett företag eller en privatperson
 • “image”

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

  BOKA NU


 • 1 svar på “Att köpa från Kina som privatperson

  1. Bra information :)

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

  2. Hur du kan skapa din egen design

  3. Frågor gällande frakt och kostnader

  4. Hur tull och moms fungerar vid import

  Fredrik Grönkvist