Kinesiskt nyår 2018: Nu står allt stilla i 2 veckor

Sedan i fredags förra veckan så har i praktiken alla fabriker i Kina stängt för det kinesiska nyåret. Detta sker varje år, och det innebär följande för importörer:

  • All tillverkning upphör
  • Alla produkter som inte skeppats ligger hos fabriken
  • Inga provexemplar tillverkas
  • Inga offerter bifogas

Kort sagt så händer absolut ingenting. Det är ungefär som julafton, fast under 3 veckors tid.

 När öppnar fabrikerna igen?

De flesta fabriker börjar öppna måndagen den 26e februari. Det kommer dock gå långsamt under den första och andra veckan då leverantörer ger prioritet till gods som skall skickas, samt varor som är under produktion.

Dock är det många arbetare som inte återvänder till fabrikerna efter nyåret. I många fall är det så många som 30-50% som ‘stannar hemma’, vilket gör att fabrikerna inte når full kapacitet förrän i slutet på mars, eller början på april.

Varning för kvalitetsproblem efter kinesiska nyåret!

Kinesiska fabriker rekryterar många nya arbetare efter nyåret. Många av dem är unga och oerfarna.

Detta i kombination med stressen efter det kinesiska nyåret gör att risken för kvalitetsproblem är väldigt hög.

Nog för att den alltid är ganska hög, men innan och efter CNY är värst. Om ni vill ha hjälp med att kvalitetsäkring nu efter nyåret så kan ni boka ett gratis samtal här: www.scandinasian.se/ring

Vad händer med mina produkter?

Många av våra kunder har varor som är under produktion, eller väntar på leverans. Vårt råd är att inte betala leverantören innan nyåret, och ni skall absolut inte betala er leverantör nu.

Det kommer, oavsett vad de påstår, inte göra att varorna skickas till Sverige snabbare.

ScandinAsian.se är öppet om du har frågor!

Bortsett från våra kinesiska kollegor, som har en välförtjänt ledighet att se fram emot, så är ScandinAsian.se igång som vanligt under hela februari.

Behöver ni hjälp med följande efter nyåret så kan ni boka in ett kostnadsfritt samtal redan nu:  www.scandinasian.se/ring

  • Sourcing
  • Kvalitetskontroll
  • Fabriksinspektioner
  • EU regleringar och labbtester

Gällande ny paketavgift

Som ni kanske läst så kommer Postnord att debitera en avgift på upp till 125 SEK per paket. Detta är främst riktat mot paket som säljs genom Wish, Aliexpress och diverse dropshipping sidor.

Notera att denna avgift inte kommer ha någon större inverkan på er import då det inte är per produkt, utan per försändelse.

Detta har dock en positiv inverkan på e-handeln i Sverige, då detta gör det mycket dyrare att beställa från exempelvis Wish. Varför det är bra kan ni läsa om i den här artikeln.

Inga kommentarer.

Kommentera