EU Sourcing

Vi hjälper er att hitta fabriker i Europa

Många importörer och varumärken blickar nu mot tillverkare närmare Sverige – till stor del pga höga fraktkostnader och andra problem i samband med COVID-19. Vi kan hjälpa er att hitta tillverkare i exempelvis Portugal, Polen, Grekland, Italien, Estland, Tyskland och många andra länder i Europa.

Steg 1: Vi hjälper er att sammanställa en produktspecifikation

Steg 2: Vi anger de kriterier vi utgår ifrån när vi skall välja leverantörer

Steg 3: Vi lokaliserar tillverkare

Steg 4: Sourcingrapport (PDF) med 10 – 12 alternativ presenteras inom + kontaktuppgifter

Alternativ A: Boka en kostnadsfri konsultation

Alternativ B: Begär offert via vårt kontaktformulär


Vad är fördelen med sourcing i Europa?

Just nu är fraktkostnaderna höga vilket leder till att vissa produkter inte är lönsamma att importera från Kina, Vietnam eller Indien. Därmed har en hel del av våra kunder börjat efterfråga tillverkning i Europa.

Därtill finns fabriken i samma tidszon, är enklare att besöka och ni betalar inga tullavgifter om de finns inom EU.

Vilken erfarenhet har ni av att hitta fabriker i Europa?

Främst har vi jobbat med att lokalisera tillverkare av kläder och läderprodukter. Vi har dock gjort sökningar på möbler, maskiner, återvunna material och mycket annat.

Hur vet jag om ni kan ta på er uppdraget?

Först och främst måste vi veta vilken produkt det handlar om. Först därefter kan vi göra en bedömning av huruvida det är realistisk att vi kan hitta fabriker för just den produkten i Europa – vilket absolut inte skall tas för givet. Det bästa är att ni börjar med att boka in ett samtal med oss, vilket är kostnadsfritt.

Finns det några nackdelar med sourcing i Europa?

Den stora nackdelen är att långt ifrån “alla produkter” finns att tillgå inom Europa. Det finns ett bredare spann av produkter vi kan hitta tillverkare för i Asien.

Därtill kan fabriker i Europa vara lite mer kräsna på de kunder de jobbar med. De har ofta något större volymkrav, och vissa ratar nystartade företag.

Är det enklare att jobba med fabriker inom Europa?

Ja, det kan vara enklare i vissa aspekter som tidszon och språk. Dock är det viktigt att veta att tillverkning alltid är en komplicerad och till viss del riskfylld process. Räkna inte med att allt går lätt och smärtfritt bara för att fabriken finns i Europa.

Garanterar ni att de fabriker ni hittar är villiga att jobba med oss?

Nej, det gör vi inte. Räkna med att maximalt 30-40% av de vi listar är villiga att tillverka prover åt er. Europeiska fabriker kan vara lite mer kräsna med sina kunder än de i exempelvis Kina. Det är upp till er att

Hjälper ni oss att hitta fabriker?

Ja, vi lokaliserar 8 – 12 fabriker på följande kriterier:

  • Produktområde
  • Testrapporter
  • ISO certifiering
  • BSCI och Sedex
  • Aktiekapital
Garanterar ni att leverantörerna ni hittar är seriösa?

Nej, vi ger inga garantier på det sättet. Vi tittar på om fabriken listar testrapporter eller certifikat bland annat, men det i sig är ingen garanti för att de är “seriösa”. Sedan finns det alltid risker att tänka på vid tillverkning – oavsett om det är Kina eller Estland det handlar om:

1. Leverantören kan misslyckas att möta er produktspecifikation

2. Anställda individer hos leverantören kan agera som bedragare

3. Leverantörer kan gå i konkurs

4. Leverantören kan olovligen använda er design och ert varumärke

Vårt urval kan aldrig förutse alla tänkbara utfall, eller eliminera alla risker. Utgå inte ifrån att leverantörer som vi lokaliserar är ofelbara eller ”riskfria”.

Hur många leverantörer inkluderar ni?

I regel 10 – 12 leverantörer, men det beror helt och hållet på hur många fabriker som finns och hur många som möter de kriterier som vi sätter.

Hjälper ni oss att ta in offerter och förhandla på priset?

1. Nej, det måste ni göra på egen hand. Om ni vill att någon sköter den delen åt er så har vi en partner som hjälpa till. De debiterar i regel omkring 40 USD per timme.

2. Vi sammanställer e-postmallar åt er som underlättar arbetet när ni tar in offerter på egen hand. Vi rekommenderar att ni försöker på egen hand till en början.

Vilka länder täcker ni?

Vi täcker praktiskt taget hela Europa. Dock så beror det helt och hållet på var det finns fabriker för den typen av produkter som du vill tillverka. Vi kan inte hitta fabriker som inte existerar.

Hur lång tid tar processen?

I regel kan ni få rapporten inom 7 dagar från det att vi fått er specifikation. Om vi först måste göra uppdateringar i specifikationen så beror det på hur lång tid den delen tar.

Därtill kommer ni behöva lägga minst 1 till 2 veckor på att få offerter från de leverantörer vi hittar åt er.

Vad händer efter att rapporten är levererad?

Då är det upp till er att ta kontakt med dem för att ta in offerter, ställa frågor om produkter och ordervillkor.

Vad händer om vi inte är nöjda med rapporten?

1. Vi återbetalar aldrig kostnaden. När vi lagt timmar på processen är tjänsten förbrukad.

2. Det finns ingen garanti för att de leverantörer vi hittar vill tillverka er produkt, eller att de kan möta era önskade priser och volymkrav.

3. Om vi står i en situation där ni inte kommer framåt så är vi alltid villiga att lyssna och kan även göra en ny sökning utan extra kostnad. Dock måste vi först sätta oss in i vad som gått fel första rundan.

Oavsett så återbetalar vi inte pengarna, och det finns en risk för att fabrikerna kan möta era förväntningar – både vad gäller produkt och priser.