Importera från Kina

importera-fran-kina

Att importera från Kina är en lång process som skiljer sig mycket från att köpa in produkter från lokala leverantörer – oavsett om man väljer ett handelsbolag (Trading Company) eller en fabrik som leverantör i Kina krävs det att man som importör har en tydlig plan för kvalitetssäkring redan från början. Nyckeln till lyckad import från Kina ligger i att välja rätt leverantör & att kommunicera produktspecifikationer.

Att tänka på vid import från Kina

Kina har sedan 90-talet benämnts som ”världens fabrik” & trots sentida prishöjningar är Kina i många fall den självklara destinationen för tillverkning av en stor mängd produkter. Istället för att fråga sig ”vilka produkter som lämpar sig att importera från Kina” kan en mer relevant frågeställning vara – ”Vilka produkter lämpar sig att importera från Kina till Europa”. Faktum är att långt ifrån alla leverantörer i Kina lever upp till Europeiska kvalitetskrav & certifieringsstandarder såsom CE, REACH & RoHS.

Innan man ens överväger att gå in i en prisförhandling måste en importör kartlägga produktspecifikationer & vilka certifieringar som produkten skall uppnå – att jämföra produktkvalitet ämnat för den kinesiska eller afrikanska marknaden med produktkvalitet ämnat för Europa är en omöjlighet & kan leda till att man ovetandes importerar en (i EU) illegal produkt. Att förutsätta att er leverantör i Kina på egen hand kommer kvalitetssäkra produkten efter Europeiska kvalitetskrav & certifiering är felaktigt & er leverantör kommer ej att kunna hållas ansvarig för eventuella förluster.

Många gör misstaget att man tror sig kunna importera märkesvaror direkt från fabrik – detta stämmer inte och det finns inga möjligheter att importera Apple eller Sony produkter direkt från Kina. Faktum är att exempelvis kläder & elektronik från välkända varumärken säljs till högre priser än i Europa & USA.

Kvantitetskrav (MOQ)

Ett återkommande problem för småföretagare med begränsade resurser som önskar att importera från Kina är kvantitetskraven som kan vara relativt höga. För att förstå varför en fabrik i Kina har ett kvantitetskrav måste man förstå dynamiken i ledet mellan er fabrik i Kina och dennes underleverantörer – som kan bestå av allt från leverantörer av material till verkstäder som utför delmoment av produktionen. Resultatet är att er leverantör måste ställa samma krav på sina egna kunder då det inte lönar sig att köpa på sig mer material än man kan sälja.

Planerar man att importera från Kina med en begränsad budget kan detta problem delvis lösas genom att man anpassar sitt produktsortiment efter ett fåtal likartade material – detta öppnar upp för er tillverkare i Kina att nå underleverantörernas kvantitetskrav samtidigt som ni kan få en lite större spridning på ert sortiment.

Import från Kina lämpar ofta sig vid inköp av:

OEM/ODM produkter
- Produkter som designats av er och tillverkas baserat på era egna specifikationer

No name produkter
- Produkter utan varumärke
- Många produkter är inte känsliga för att vara ”märkeslösa”

Produkter med lokala varumärken
- Fabrikens egna varumärke
- Kan oftast lanseras snabbt på en västerländsk marknad som en ny produkt snabbare & enklare gentemot om man väljer att ta fram en OEM-produkt

Förbrukningsvaror
- Många lågpris förbrukingsvaror tillverkas inte längre i Europa eller USA

Produkter med lägre pris & kvalitet
- Ett lågt pris & förhållandevis låg kvalitet behöver inte vara negativt sett från ett marknadsmässigt perspektiv

Inköp av varor som inte finns att tillgå på er lokala marknad
- Många konsumentprodukter tillverkas numera uteslutande i Kina & andra asiatiska länder

Import från Kina lämpar oftast sig inte vid inköp av:

Produkter med etablerade varumärken
- Det finns inga lagliga sätt att importera sk. märkesvaror direkt från fabrik
- Kan endast inhandlas från den lokala distributören

Vissa typer av hemelektronik
- Exempelvis TV, mobiltelefoner och datorer
- Små marginaler & svårt att konkurrera med volyminköp från stora återförsäljare som Siba och Elgiganten
- Eletroniska produkter som tillverkats för den kinesiska marknaden är sällan CE-märkta eller RoHS certifierade
- Har ofta hög returfrekvens och behov av reparationer. Returer över gränserna är ofta problematiska och kostsamma.

Vissa produkter & råvaror lämpar sig inte att importera från Kina pga lågt pris per volymenhet – vilket leder till att fraktkostnaderna utgör en för stor del av slutpriset. Detta är ett problem som ej går att kringgå pga Kinas geografiska läge och förhållandevis gynsamma priser på sjöfrakt.

Produkter som är styrda av råvarupriser. Kinas import baseras till största del på billigt manuellt arbete – där import frånKina har ett övertag gentemot import från USA eller inköp från EU länder – medan råvarupriser är internationella & kan därmed slå ut det prismässiga övertag Kina innehar i de flesta fall.


Så, hur kan vi hjälpa er?

Startpaket - hitta leverantörer

How-to Guides
Letar ni efter pålitliga leverantörer i Kina? Startpaketet gör det enkelt att komma igång med import: läs mer här.

Undvik bedrägerier vid import

work-with-us
Hittat en leverantör på egen hand? Tag inga onödiga risker och låt oss genomföra en leverantörskontroll: läs mer här.
Inga kommentarer.

Kommentera