Grossister i Kina: Vad svenska importörer måste tänka på

Publicerad den Lämna en kommentar

Många småföretag och e-handlare föredrar att köpa lagervaror från grossister, istället för att få varor tillverkade efter egna specifikationer. I teorin är det ett lysande koncept.

Istället för att köpa flera hundra exemplar av en och samma produkt, vilket är fallet om man köper från en tillverkare, så kan man köpa ett fåtal exemplar av många olika produkter.

Men är det verkligen så enkelt? 

“image”

Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

  • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
  • Produktdesign & materialval
  • Hitta tillverkare i Asien och Europa
  • Frakt och förtullning

BOKA NU

Letar du efter grossister i Kina? Åk till Yiwu.

Yiwu är en stad på cirka 2 miljoner som ligger cirka 30 mil väster om Shanghai. Yiwu är idag känt som globalt centrum för grossistverksamhet, och här finns idag mer än 150 olika nationaliteter. Det är ungefär som Aliexpress.com, fast offline.

Det som gör Yiwu unikt är de konstant pågående ’wholesale markets’ i staden, där man hittar grossister inom följande varor:

  • Elektronik
  • Leksaker
  • Kläder
  • Hemtextil
  • Köksartiklar
  • Smycken

Grossister erbjuder i regel mycket lägre MOQ krav än fabriker. Ofta är de så låga so 20 – 50 pcs per produkt, medan fabriker ofta har MOQ krav som är på 500 enheter och uppåt.

Således framstår grossistmarknaderna i Yiwu som tillgängliga för mindre importörer. Dock är det inte riktigt så enkelt.

Grossister i Kina

Varför grossister sällan är ett alternativ för svenska importörer

Självklart finns det grossister i Kina, och många av dem är även exportörer. Kinesiska grossister handlar dock så gott som uteslutande med produkter som tillverkats först och främst för den kinesiska marknaden.

Visserligen är detta produkter som ofta hamnar på marknader i många andra länder – men för en svensk importör ställer detta till mycket stora problem.

Produkter som tillverkats för den inhemska marknaden är inte tillverkade i enlighet med EU direktiv, som även råder i Sverige. Det finns många olika typer av direktiv, exempelvis Low Voltage Directive, RoHS och REACH. Det är dock inte allt man skall tänka på.

Produkter som tillverkats för den kinesiska marknaden innehåller ofta kemikalier och tungmetaller, som kadmium, bly och ftalater, i mängder som inte är tillåtna inom den Europeiska unionen.

Yiwu

Varför börjar inte kinesiska grossister handla med produkter som tillverkats i enlighet med EU direktiv?

För att det inte finns incitament till att göra så. Att tillverka, exempelvis, så kallade CE märkta produkter är dyrare och kräver mer teknisk kunskap.

Detta leder till ökade kostnader, vilket gör grossisten mindre konkurrenskraftig på alla marknader. Kort sagt kan sägas att varor som säljs av grossister på exempelvis DHgate och Aliexpress aldrig är tillverkade i enlighet med EU direktiv.

Men är det verkligen så viktigt med att följa dessa EU direktiv?

Är det inte tillverkarens ansvar? Nej. Myndigheter refererar ofta till ”tillverkaren”, men det syftar då på tillverkare inom EU. Importören är alltid ansvarig för att deras varor är tillverkade i enlighet med rådande direktiv. Import av icke-certifierade varor är illegalt, och kan leda till följande:

  • Säljförbud
  • Gods stoppas i destinationshamn
  • Böter
  • Skadestånd, vid personskada eller förstörd egendom

Vilka produkter är reglerade inom EU?

Alla produkter som importeras och säljs inom EU är reglerade av ett eller flera direktiv. Vissa direktiv, exempelvis CE EN71, reglerar specifika produkter eller kategorier.

Andra direktiv, exempelvis REACH, reglerar kemiska substanser i konsumentprodukter. Vissa produkter är mer riskfyllda än andra – de produkter man definitivt bör hålla sig borta ifrån, om man köper från kinesiska grossister, är följande:

  • Elektronik
  • Kemiska produkter (ex. kosmetika)
  • Leksaker
  • Barnkläder
  • Möbler
  • Metallsmycken
  • Maskiner
  • Fordon

Det innebär dock inte att övriga produkter per automatik är lagliga att importera till Sverige. De måste fortfarande falla inom ramarna för gällande EU direktiv.

Wholesaler

Går det inte bara att labbtesta produkterna?

För flera år sedan jobbade vi med en kund som importerade kläder från en grossist i Kina. De insisterade på att använda just en grossist, istället för en tillverkare.

Den kinesiska grossisten hade ingen kunskap om REACH direktivet, som reglerar substanser i textil, men efter tester visade det sig att alla plagg trots allt passerade. Produkterna visade sig alltså vara lagliga att importera och sälja inom EU. Först fick fabriken dock byta ut märkningarna, för att de skulle möta EU regler för märkning av textil.

Dock går inte att skicka in leksaker eller elektronik för labbtester, och förvänta sig annat än att det kommer misslyckas. Sådana produkter måste ’designas’ i grunden för att möta de standarder som är applicerbara.

Om de inte tas i åtanke redan under designfasen så kan inte ett labbtest ändra det faktum att produkterna rent tekniskt inte möter applicerbara standarder (ex. EN eller IEC).

Ett handelshus (trading company) är inte samma sak som en grossist

Om ni besökt sidor som Alibaba.com, har ni kanske noterat att många företag inte är egentliga tillverkare, utan handelshus (engelska: Trading Company).

Ett handelshus är dock inte grossist. Medan en grossist faktiskt lagerhåller varor, så agerar ett handelshus som mellanhand åt fabriker i Kina och importörer i andra länder.

Det innebär att man inte kommer undan de längre ledtiderna då produkterna tillverkas på beställning.

Faktum är att det sällan finns goda anledningar till att välja ett handelshus framför en faktiskt tillverkare. Kinesiska handelshus är ofta dåligt organiserade och saknar teknisk kunskap rörande produkter.

Därtill har de sällan tillräckligt med kapital och inflytande för att kunna kompensera en kund, antingen i form av återbetalning eller nytillverkning, om något går fel under produktionen. Saker går fel, och det måste man alltid ha i åtanke vid import från Kina.

I många fall är handelshuset inte mycket mer än en mellanhand som kostar pengar, och ökar risken för katastrofala missförstånd mellan importören och tillverkaren.

Vilka alternativ har man som småföretagare eller e-handlare?

Oftast är enda alternativet att få varor tillverkade på beställning av en fabrik. Visserligen innebär detta att kvantitetskravet är ganska högt, ofta omkring 300 till 500 exemplar per produkt.

Det finns dock sätt att hålla nere kvantitetskravet och samtidigt skapa variation, så att allt kapital inte går åt till en eller två produkter. Mer om detta kan ni läsa här.

Vill ni ha hjälp vid import? Vi på ScandinAsian.se kan hjälpa er att komma igång, och bekräfta vilka EU direktiv och märkningskrav som gäller för just er produkt.

Givetvis kan vi också hjälpa er att hitta leverantörer som sedan tidigare tillverkar produkter för EU. Klicka här för att läsa mer och se en video.

  • “image”

    Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

    • Boka ett samtal om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med följande:
    • Produktdesign & materialval
    • Hitta tillverkare i Asien och Europa
    • Frakt och förtullning

    BOKA NU


  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Boka ett kostnadsfritt samtal (30 min)

    1. Hur vi kan hjälpa er med tillverkning i Europa & Asien

    2. Hur du kan skapa din egen design

    3. Frågor gällande frakt och kostnader

    4. Hur tull och moms fungerar vid import

    Fredrik Grönkvist