Immaterialrätt vid import från Asien: En komplett guide

immaterial rattigheter

Stöld av immateriella rättigheter, exempelvis design, grafik och ritningar, är ett stort problem för startups och småföretag som importerar från Kina och andra asiatiska länder.

Vi vet alla att tillverkarna i denna region har ett visst rykte, men hur stor är egentligen risken för att din leverantör kommer att ta stora marknadsandelar och tjäna miljoner – genom att använda dina immateriella rättigheter?

I denna artikel kommer vi att förklara vad varje startup och småföretag måste veta när det gäller risker med immaterialrätt vid import från Asien.

Fortsätt läsa och lär dig mer om hur du kan skydda din immateriella rättigheter och varför de flesta importörer överskattar risken för dess stöld. Du kommer även att lära dig varför den verkliga risken inte är en leverantör som stjäler dina immateriella rättigheter. Det föreligger istället en större risk för att du kränker ett annat företags immaterialrätt.

Vad är immaterialrätt?

Immaterialrätt ger skydd för de immateriella skapelserna av en person eller ett företag. Detta kan exempelvis inkludera patent, varumärken eller företagshemligheter.

Detta inkluderar även den artikel som du för tillfället läser. Jag skrev den och därför innehar jag rättigheterna.

Så vad refererar vi till när vi pratar om detta i anslutning till ‘import av produkter från Asien’?

Det kan i princip handla om allt som är inkluderat i din produktspecifikation:

 • Produktdesign och ritningar
 • Artwork och grafik
 • Logos och varumärken
 • Funktionsbeskrivningar
 • PCB ritningar
 • Förpackningsdesign

Läs mer →

Tillstånd och licenser vid import från Asien: En komplett guide

importlicens

Innan du kan börja importera produkter behöver du erhålla alla nödvändiga licenser och tillstånd. Ifall du misslyckas med detta kan din last komma att beslagtas av tullmyndigheter, eller i alla fall bli försenad några dagar eller veckor.

Eller ännu värre, du kan bli stämd för att du använder teknologi och intellektuell egendom utan att betala för det.

I denna artikel kommer du att lära dig om vad varje importör måste känna till rörande tillstånd, transportrestriktioner, märken, teknologi och patentlicenser – och varför du aldrig bör anta att din leverantör kommer att göra jobbet åt dig.

Du behöver inte en importlicens eller ett tillstånd för de flesta produkter

Det är bara vissa kategorier som är begränsade på så sätt att du måste erhålla någon form av licens eller upplysa myndigheterna i förväg.

Ett par exempel följer härunder:

 • Agrikulturprodukter
 • Kemikalier
 • Läkemedel
 • Medicinska enheter
 • Levande växter och djur
 • Tobak och alkohol

Läs mer →

Labbtester av produkter i Kina: En komplett guide

Labb tester

Att få dina produkter labbtestade är det enda sättet att se till att dina importerade gods är säkra och att de efterlever alla applicerbara regleringar.

Att importera produkter som inte efterlever dessa regleringar är illegalt, och kan resultera i en finansiell katastrof ifall din last någonsin beslagtas av tullmyndigheterna – eller ifall du tvingas återkalla dem.

Men hur ska du göra för att få dina produkter testade? Den frågan, och många fler, besvaras i denna kompletta guide för labbtestning av produkter som importeras från Asien, för försäljning i Sverige och andra EU länder.

Fortsätt läsa och få reda på hur du hittar rätt labb, håller kostnaderna nere och varför det inte alltid är tillräckligt med en testrapport.

Varför behöver jag göra laboratorietester vid import?

Som du kanske känner till är många produkter reglerade av en eller flera säkerhetsstandarder eller kemiska restriktioner.

Produkter som importeras till USA är exempelvis reglerade av CPSIA – vilket ålägger importörer att presentera verifierbara testrapporter från en ackrediterad tredje part.

En rapport från ett labbtest är därför helt enkelt ett dokument som bevisar att en produkt efterlever gällande regleringar och standarder.

När det kommer till vissa produktkategorier är det obligatoriskt med labbtester, men inte för de flesta. Därför är det i många fall valfritt att erhålla en testrapport.

Ifall det inte alltid är obligatoriskt med labbtester, varför skickar då importörer fortfarande in sina produkter för detta?

En produkt måste först och främst alltid efterleva gällande regleringar och standarder. Ett labbtest från tredje part är det enda sättet att verifiera att produkten verkligen gör detta. Icke-efterlevande produkter kan passera tullen, men de kan komma att kontrolleras vid ett senare tillfälle. Läs mer →

Import av klockor & armbandsur från Kina: Komplett Guide

kinesiskt armbandsur

I denna guide kommer vi att förklara för dig vad du bör veta angående att importera klockor ifrån Kina.

Fortsätt läsa och lär dig hur din Startup eller ditt Småföretag kan utveckla OEM (egen designade) armbandsur med ett eget märke. Du lär dig även om anpassningsalternativ, verktygskostnader, regleringar och kvalitetssäkring.


Planerar ni att tillverka armbandsur i Kina? Klicka här för att skicka en kostnadsfri förfrågan redan nu.

Såhär kan ScandinaAsian.se erbjuder en helhetslösning för kunder i klockbranchen:

– Sammanställa produktspecifikationer & 2D rendering av er design

– Prisofferter från verifierade tillverkare av armbandsur

– Produktion, kvalitetskontroll, frakt & mycket mer


Produktspecifikationer

a. Boett

Den största prisfaktorn är boettens material. Du har två alternativ: Rostfritt stål eller zinklegering (zinc alloy). Det senare används endast i klockor av låg kvalitet, och säljs för mindre än $50.

Klockor som säljs för ett högre pris är nästan alltid gjorda av rostfritt stål, ifall man exkluderar andra mindre vanliga material för klockhölje, som exempelvis plast och silikon.

När det kommer till boettens design har du två val, som förklaras nedan: Läs mer →

Frakt från Kina – läs vår guide

Sjofrakt

Vi får frågor nästan varje dag om hur sjöfrakt fungerar och vad man bör tänka på. Många småföretag som importerar från Kina uppfattar att processen är komplicerad, och att det det kan bli dyrt om man gör fel.

Det är faktiskt ganska mycket man måste hålla koll på, och det är just därför vi beslutade oss för att sammanfatta allt i en heltäckande guide om sjöfrakt från Kina.

I denna guide täcker vi vanliga frågor, incotermer, försäkringar, LCL frakt och hur processen fungerar i 8 enkla steg.


Vill ni ha hjälp med frakt från Kina?

Klicka på länken nedan och begär en kostnadsfri offert redan idag, så kontaktar vi er via e-post eller telefon så snart vi kan.

Begär kostnadsfri offert på sjöfrakt


Läs mer →

Försäljning på Amazon.com – Vad alla importörer måste veta

amazon-forsaljning

Försäljning på Amazon.com har fullkomligt exploderat de senaste åren. I vår internationella verksamhet är cirka 40% av våra kunder såkallade ”Amazon sellers”, och vi deltar regelbundet på konferanser.

Dock var vår första ”Amazon kund” ett svenskt företag, som redan 2011 exporterade varor direkt från fabrik i Kina, till Amazons varulager i USA. Där och då kunde ingen av oss tro att vi bara några år senare skulle få lägga om vår egen verksamhet för att anpassa oss efter den nya trenden.

För det är just Kina som en oerhört stor andel av varorna kommer ifrån, av det som säljs på Amazon.com. Kina är, som ni också vet, inte alltid ett enkelt land att jobba med – något som amplifieras av det faktum att Amazon har väldigt strikta krav.

Gör man fel, så åker man ut snabbt. Det är precis det vi vill hjälpa er att undvika. Fortsätt läsa, och lär er mer om hur ni skall hantera tillverkning i Kina, om ni vill sälja på Amazon.com.

Vad skiljer Amazon.com från andra handelsplatser på nätet?

Det är något mer omständigt att skicka gods från Kina till USA, istället för att bara sälja inom EU. Varför har då Amazon.com blivit så stort, även bland bolag i Sverige och övriga EU?

Det finns en stor anledning, och det är konverteringsgraden.

Om ni bygger upp en e-handel från grunden krävs stora investeringar i att dra traffik. Sökmotoroptimering kan ta flera år, medan Adwords är allt annat än gratis.

Hur vore det inte om man kunde gå direkt till ”the high street” och börja sälja varor direkt på världens största marknad – på en online-marknad med hundratals miljoner besökare? Ja,  det är precis vad Amazon.com erbjuder.

Det finns en annan anledning också: Konverteringsgranden (Conversion rate). Att konvertera 1% av besökarna på en typiskt e-handelsplats skulle vara fantastiskt. På Amazon.com kan det snarare handla om 20-30%. Det är extremt högt.

Slutligen så kan Amazon.com hjälpa er att hantera logistiken. Ni kan alltså vara konkurrenskraftiga på helt nya marknader, utan att gå in med stora investeringar.

Givetvis känner Amazon.com till att de är oumbärliga, och ställer således oerhört strikta krav på sina kunder. Det skall vi titta närmare på nu. Läs mer →

Importera skinn- och läderprodukter från Kina: En komplett guide

läder från kina

Läder används för att göra allt ifrån skor till plånböcker, till möbelklädsel och handväskor. I denna artikel kommer vi att förklara vad importörer av lädervaror måste veta angående olika typer och kvaliteter av läder, märkeskrav och kemiska regleringar.

Vi förklarar även varför du måste vara skeptisk angående olika lädertypers ursprung, när ni handlar med kinesiska tillverkare.

Lädertyper, textur och färgalternativ

Det finns olika typer av läder, exempelvis:

 • Full grain
 • Top grain
 • Split leather
 • Corrected grain

De flesta leverantörer tenderar att erbjuda inhemskt läder, med kalvläder som ett uppgraderat alternativ. Vissa leverantörer kan även erbjuda mer exklusiva former av läder, som exempelvis från krokodiler och andra djur. Notera dock att det är illegalt att använda delar från skyddade arter, och speciell dokumentation kan behövas vid import av lädervaror från djur som inte är skyddade.

Det finns även olika texturer att välja från, som följande:

 • Slät
 • Suede
 • Krokodil (textur)

Då det gäller färger, har du följande alternativ:

 • Alternativ A: Standardfärg
 • Alternativ B: Anpassad färg (Pantone eller RAL)

De flesta tillverkare har standardfärger där minimikvantiteten (MOQ) är relativt låg. Du kan så klart även få läder med en specifik Pantone-färg, men detta resulterar för det mesta i en ökad minimikvantitet. Läs mer →

Tillverkning av smycken & accessoarer i Kina: En komplett guide

smycken och accessoarer

Är du på väg att importera smycken & accessoarer från leverantörer i Kina? Fortsätt läsa och lär dig mer om hur industrin fungerar – och vad som verkligen spelar roll då man väljer en smycketillverkare.

I denna artikel kommer vi att förklara vad du bör veta om regleringar för tungmetall, smyckesdesign, gjutformar och produktpaketering. Vi kommer även att ge dig insikt inom kvalitetssäkring och vilka olika kategorier av smyckeleverantörer det finns.

Tillverkare, handelsföretag och återförsäljare inom smyckeindustrin

Det finns tre huvudkategorier av leverantörer inom smycke- & accessoarindustrin:

1. Tillverkare

2. Handelsföretag

3. Återförsäljare

Den generella sanningen är att man bara skall arbeta med den första kategorin av leverantörer, och detta verkar väldigt förnuftigt många gånger. Genom att arbeta direkt med en tillverkare kommer du att ha större kontroll över designprocessen – och ha bättre insyn när det gäller deras förmåga att efterleva relevanta standarder.

Många av de ledande leverantörerna inom industrin tillhör dock den andra kategorin, handelsföretag. Dessa handelshus kan ofta visa upp internationella märken, som H&M och Zara, på sin kundlista.

Även då de legalt sett anses vara handelsföretag, äger de flera smyckesfabriker och kan erbjuda en lång rad olika produkter.

Sedan finns det mindre handlare som tillhör den tredje kategorin, återförsäljare. Att köpa från en smyckesåterförsäljare i Kina är sällan ett bra alternativ; i alla fall inte för amerikanska och europeiska importörer, trots att återförsäljare kan erbjuda lägre minimikvantiteter.

Fortsätt läsa och du kommer att förstå varför det är så. Läs mer →

Vill du tillverka i Asien? Boka ett samtal med oss idag.

tillverkning-asien

Planerar ditt företag att tillverka produkter i Asien, eller har ni redan tillverkare på plats? Oavsett ert svar, så kan vi på ScandinAsian.se hjälpa er med utveckling av nya produkter, eller att reducera kvalitetsproblem hos era befintliga leverantörer. Detta kan vi göra för er:

 • Prisundersökning
 • Leverantörskontroller
 • Fabriksinspektioner
 • Kvalitetskontroll
 • Avtal & förhandling
 • Orderhantering och konsultation
 • Labbtester (ex. EMC och REACH) (Via SGS eller Asiainspection.com)
 • Frakt & logistik

Boka in ett förutsättningslöst samtal via telefon eller Skype direkt på ScandinAsian.se, så återkommer vi inom en arbetsdag för att bekräfta tiden.

Klicka här för att gå vidare direkt till bokningsformuläret.

Vår verksamhet pågår som vanligt under hösten

Första veckan i oktober är det årligen ledigt i Kina. Nu är dock all verksamhet igång som vanligt, och inga fler helgdagar kommer att störa pågående processer under hösten och januari månad. Under jul och nyår kommer vi att ha verksamhet som vanligt.

Skall ni skicka dokument eller prover till oss?

Vi vill samtidigt informera er om att vi nyligen (under september månad) flyttat till ett nytt kontor i Shanghai. Således ber vi er att upphöra med leverans av dokument och eventuella provexemplar till vår gamla address, och enbart skicka material till följande:

Engelska

 • Företag: ScandinAsian Enterprise
 • Adress: Room 508, 5/F Sun World Mansion, 2000 Pudong Avenue
 • Distrikt: Pudong
 • Postnummer: 200135

Kinesiska

 • Företag:上海随购贸易合伙企业(有限合伙)
 • Address:中国上 海市浦东大道2000号阳光世界大厦5楼508室。邮编:200135
 • Telefon: +86-18616127393

Träffa oss på Global Source Summit i Hong Kong i oktober

fredrik grönkvist scandinasian

Vill du lära dig mer om tillverkning i Asien och försäljning på Amazon.com? Då är det dags att boka flyget till Hong Kong!

Den 17 till 19e oktober finns ScandinAsian.se på plats på Global Sources Summit: Smart Sourcing for Online Sellers. Klicka här för att läsa mer.

Tillsammans med andra branchexperter kommer Fredrik Grönkvist, delägare i ScandinAsian.se, att hålla i flertalet presentationer som berör följande ämnen:

 • Försäljningsstrategier på Amazon.com
 • Sourcing, kvalitetskontroll och frakt
 • Fallstudier
 • Produktsäkerhet och märkningskrav

Det är just den sista kategorin, Produktsäkerhet och märkningskrav, som vi kommer att hålla i. Vi kommer att ta upp följande ämnen:

 • Vad importörer måste veta om produktsäkerhetskrav i EU och USA
 • Vem är ansvarig? Importören eller leverantören i Kina?
 • Vad importörer måste veta om märkningskrav i EU och USA
 • Strategier för att möta applicerbara regleringar

Notera också att konferansen sker i anslutning till Global Sources handelsmässa. Således har ni chansen att samtidigt träffa tusentals leverantörer under samma tak.

Frågor & svar

Vad kostar det?

Priset startar från US$699.

OBS! Uppge koden F2G50 för att få $50 rabatt

Var kan vi boka biljetter?

Det kan göras direkt på hemsidan (klicka här)

När pågår konferansen?

Mellan den 17e till 19e oktober 2016. Vi har en presentation den 18e.

Hur tar jag mig dit?

Det går direktflyg från Stockholm till Hong Kong. Mässhallen (Asia World Expo) ligger endast ett stop med Hong Kong Airport express från flygplatsen.

Behöver jag visum för att besöka Hong Kong?

Nej, visum krävs inte för svenskar som besöker Hong Kong. Varje entry ger 90 dagar.