facebook_pixel

Import av klockor & armbandsur från Kina: Komplett Guide

kinesiskt armbandsur

I denna guide kommer vi att förklara för dig vad du bör veta angående att importera klockor ifrån Kina.

Fortsätt läsa och lär dig hur din Startup eller ditt Småföretag kan utveckla OEM (egen designade) armbandsur med ett eget märke. Du lär dig även om anpassningsalternativ, verktygskostnader, regleringar och kvalitetssäkring.


Planerar ni att tillverka armbandsur i Kina? Klicka här för att skicka en kostnadsfri förfrågan redan nu.

Såhär kan ScandinaAsian.se erbjuder en helhetslösning för kunder i klockbranchen:

– Sammanställa produktspecifikationer & 2D rendering av er design

– Prisofferter från verifierade tillverkare av armbandsur

– Produktion, kvalitetskontroll, frakt & mycket mer


Produktspecifikationer

a. Boett

Den största prisfaktorn är boettens material. Du har två alternativ: Rostfritt stål eller zinklegering (zinc alloy). Det senare används endast i klockor av låg kvalitet, och säljs för mindre än $50.

Klockor som säljs för ett högre pris är nästan alltid gjorda av rostfritt stål, ifall man exkluderar andra mindre vanliga material för klockhölje, som exempelvis plast och silikon.

När det kommer till boettens design har du två val, som förklaras nedan: Läs mer →

Frakt från Kina – läs vår guide

Sjofrakt

Vi får frågor nästan varje dag om hur sjöfrakt fungerar och vad man bör tänka på. Många småföretag som importerar från Kina uppfattar att processen är komplicerad, och att det det kan bli dyrt om man gör fel.

Det är faktiskt ganska mycket man måste hålla koll på, och det är just därför vi beslutade oss för att sammanfatta allt i en heltäckande guide om sjöfrakt från Kina.

I denna guide täcker vi vanliga frågor, incotermer, försäkringar, LCL frakt och hur processen fungerar i 8 enkla steg.


Vill ni ha hjälp med frakt från Kina?

Klicka på länken nedan och begär en kostnadsfri offert redan idag, så kontaktar vi er via e-post eller telefon så snart vi kan.

Begär kostnadsfri offert på sjöfrakt


Läs mer →

Försäljning på Amazon.com – Vad alla importörer måste veta

amazon-forsaljning

Försäljning på Amazon.com har fullkomligt exploderat de senaste åren. I vår internationella verksamhet är cirka 40% av våra kunder såkallade ”Amazon sellers”, och vi deltar regelbundet på konferanser.

Dock var vår första ”Amazon kund” ett svenskt företag, som redan 2011 exporterade varor direkt från fabrik i Kina, till Amazons varulager i USA. Där och då kunde ingen av oss tro att vi bara några år senare skulle få lägga om vår egen verksamhet för att anpassa oss efter den nya trenden.

För det är just Kina som en oerhört stor andel av varorna kommer ifrån, av det som säljs på Amazon.com. Kina är, som ni också vet, inte alltid ett enkelt land att jobba med – något som amplifieras av det faktum att Amazon har väldigt strikta krav.

Gör man fel, så åker man ut snabbt. Det är precis det vi vill hjälpa er att undvika. Fortsätt läsa, och lär er mer om hur ni skall hantera tillverkning i Kina, om ni vill sälja på Amazon.com.

Vad skiljer Amazon.com från andra handelsplatser på nätet?

Det är något mer omständigt att skicka gods från Kina till USA, istället för att bara sälja inom EU. Varför har då Amazon.com blivit så stort, även bland bolag i Sverige och övriga EU?

Det finns en stor anledning, och det är konverteringsgraden.

Om ni bygger upp en e-handel från grunden krävs stora investeringar i att dra traffik. Sökmotoroptimering kan ta flera år, medan Adwords är allt annat än gratis.

Hur vore det inte om man kunde gå direkt till ”the high street” och börja sälja varor direkt på världens största marknad – på en online-marknad med hundratals miljoner besökare? Ja,  det är precis vad Amazon.com erbjuder.

Det finns en annan anledning också: Konverteringsgranden (Conversion rate). Att konvertera 1% av besökarna på en typiskt e-handelsplats skulle vara fantastiskt. På Amazon.com kan det snarare handla om 20-30%. Det är extremt högt.

Slutligen så kan Amazon.com hjälpa er att hantera logistiken. Ni kan alltså vara konkurrenskraftiga på helt nya marknader, utan att gå in med stora investeringar.

Givetvis känner Amazon.com till att de är oumbärliga, och ställer således oerhört strikta krav på sina kunder. Det skall vi titta närmare på nu. Läs mer →

Importera skinn- och läderprodukter från Kina: En komplett guide

läder från kina

Läder används för att göra allt ifrån skor till plånböcker, till möbelklädsel och handväskor. I denna artikel kommer vi att förklara vad importörer av lädervaror måste veta angående olika typer och kvaliteter av läder, märkeskrav och kemiska regleringar.

Vi förklarar även varför du måste vara skeptisk angående olika lädertypers ursprung, när ni handlar med kinesiska tillverkare.

Lädertyper, textur och färgalternativ

Det finns olika typer av läder, exempelvis:

 • Full grain
 • Top grain
 • Split leather
 • Corrected grain

De flesta leverantörer tenderar att erbjuda inhemskt läder, med kalvläder som ett uppgraderat alternativ. Vissa leverantörer kan även erbjuda mer exklusiva former av läder, som exempelvis från krokodiler och andra djur. Notera dock att det är illegalt att använda delar från skyddade arter, och speciell dokumentation kan behövas vid import av lädervaror från djur som inte är skyddade.

Det finns även olika texturer att välja från, som följande:

 • Slät
 • Suede
 • Krokodil (textur)

Då det gäller färger, har du följande alternativ:

 • Alternativ A: Standardfärg
 • Alternativ B: Anpassad färg (Pantone eller RAL)

De flesta tillverkare har standardfärger där minimikvantiteten (MOQ) är relativt låg. Du kan så klart även få läder med en specifik Pantone-färg, men detta resulterar för det mesta i en ökad minimikvantitet. Läs mer →

Tillverkning av smycken & accessoarer i Kina: En komplett guide

smycken och accessoarer

Är du på väg att importera smycken & accessoarer från leverantörer i Kina? Fortsätt läsa och lär dig mer om hur industrin fungerar – och vad som verkligen spelar roll då man väljer en smycketillverkare.

I denna artikel kommer vi att förklara vad du bör veta om regleringar för tungmetall, smyckesdesign, gjutformar och produktpaketering. Vi kommer även att ge dig insikt inom kvalitetssäkring och vilka olika kategorier av smyckeleverantörer det finns.

Tillverkare, handelsföretag och återförsäljare inom smyckeindustrin

Det finns tre huvudkategorier av leverantörer inom smycke- & accessoarindustrin:

1. Tillverkare

2. Handelsföretag

3. Återförsäljare

Den generella sanningen är att man bara skall arbeta med den första kategorin av leverantörer, och detta verkar väldigt förnuftigt många gånger. Genom att arbeta direkt med en tillverkare kommer du att ha större kontroll över designprocessen – och ha bättre insyn när det gäller deras förmåga att efterleva relevanta standarder.

Många av de ledande leverantörerna inom industrin tillhör dock den andra kategorin, handelsföretag. Dessa handelshus kan ofta visa upp internationella märken, som H&M och Zara, på sin kundlista.

Även då de legalt sett anses vara handelsföretag, äger de flera smyckesfabriker och kan erbjuda en lång rad olika produkter.

Sedan finns det mindre handlare som tillhör den tredje kategorin, återförsäljare. Att köpa från en smyckesåterförsäljare i Kina är sällan ett bra alternativ; i alla fall inte för amerikanska och europeiska importörer, trots att återförsäljare kan erbjuda lägre minimikvantiteter.

Fortsätt läsa och du kommer att förstå varför det är så. Läs mer →

Vill du tillverka i Asien? Boka ett samtal med oss idag.

tillverkning-asien

Planerar ditt företag att tillverka produkter i Asien, eller har ni redan tillverkare på plats? Oavsett ert svar, så kan vi på ScandinAsian.se hjälpa er med utveckling av nya produkter, eller att reducera kvalitetsproblem hos era befintliga leverantörer. Detta kan vi göra för er:

 • Prisundersökning
 • Leverantörskontroller
 • Fabriksinspektioner
 • Kvalitetskontroll
 • Avtal & förhandling
 • Orderhantering och konsultation
 • Labbtester (ex. EMC och REACH) (Via SGS eller Asiainspection.com)
 • Frakt & logistik

Boka in ett förutsättningslöst samtal via telefon eller Skype direkt på ScandinAsian.se, så återkommer vi inom en arbetsdag för att bekräfta tiden.

Klicka här för att gå vidare direkt till bokningsformuläret.

Vår verksamhet pågår som vanligt under hösten

Första veckan i oktober är det årligen ledigt i Kina. Nu är dock all verksamhet igång som vanligt, och inga fler helgdagar kommer att störa pågående processer under hösten och januari månad. Under jul och nyår kommer vi att ha verksamhet som vanligt.

Skall ni skicka dokument eller prover till oss?

Vi vill samtidigt informera er om att vi nyligen (under september månad) flyttat till ett nytt kontor i Shanghai. Således ber vi er att upphöra med leverans av dokument och eventuella provexemplar till vår gamla address, och enbart skicka material till följande:

Engelska

 • Företag: ScandinAsian Enterprise
 • Adress: Room 508, 5/F Sun World Mansion, 2000 Pudong Avenue
 • Distrikt: Pudong
 • Postnummer: 200135

Kinesiska

 • Företag:上海随购贸易合伙企业(有限合伙)
 • Address:中国上 海市浦东大道2000号阳光世界大厦5楼508室。邮编:200135
 • Telefon: +86-18616127393

Träffa oss på Global Source Summit i Hong Kong i oktober

fredrik grönkvist scandinasian

Vill du lära dig mer om tillverkning i Asien och försäljning på Amazon.com? Då är det dags att boka flyget till Hong Kong!

Den 17 till 19e oktober finns ScandinAsian.se på plats på Global Sources Summit: Smart Sourcing for Online Sellers. Klicka här för att läsa mer.

Tillsammans med andra branchexperter kommer Fredrik Grönkvist, delägare i ScandinAsian.se, att hålla i flertalet presentationer som berör följande ämnen:

 • Försäljningsstrategier på Amazon.com
 • Sourcing, kvalitetskontroll och frakt
 • Fallstudier
 • Produktsäkerhet och märkningskrav

Det är just den sista kategorin, Produktsäkerhet och märkningskrav, som vi kommer att hålla i. Vi kommer att ta upp följande ämnen:

 • Vad importörer måste veta om produktsäkerhetskrav i EU och USA
 • Vem är ansvarig? Importören eller leverantören i Kina?
 • Vad importörer måste veta om märkningskrav i EU och USA
 • Strategier för att möta applicerbara regleringar

Notera också att konferansen sker i anslutning till Global Sources handelsmässa. Således har ni chansen att samtidigt träffa tusentals leverantörer under samma tak.

Frågor & svar

Vad kostar det?

Priset startar från US$699.

OBS! Uppge koden F2G50 för att få $50 rabatt

Var kan vi boka biljetter?

Det kan göras direkt på hemsidan (klicka här)

När pågår konferansen?

Mellan den 17e till 19e oktober 2016. Vi har en presentation den 18e.

Hur tar jag mig dit?

Det går direktflyg från Stockholm till Hong Kong. Mässhallen (Asia World Expo) ligger endast ett stop med Hong Kong Airport express från flygplatsen.

Behöver jag visum för att besöka Hong Kong?

Nej, visum krävs inte för svenskar som besöker Hong Kong. Varje entry ger 90 dagar.

Fortsatta risker med brandfarlig elektronik importerad från Asien

hoverboard

I slutet på 2015 rapporterade vi om brandfarliga hoverboards, vilka blivit väldigt populära på bland annat Amazon.com. Sedan dess har det fortsatt rapporteras om incidenter, och så sent som igår rapporterade Sveriges radio om en brand, orsakad av en hoverboard:

”En hoverboard orsakade en brand i ett hus på Hasslö igår kväll. Den eldrivna balansbrädan höll på att laddas när den började brinna.

Husägaren kunde själv släcka branden med en pulversläckare.

Sedan ett flertal incidenter med så kallade hoverboards inträffat runt om i landet vill Elsäkerhetsverket starta en granskning av den populära eldrivna balansbrädan.

Elsäkerhetsverket ska nu bland annat undersöka delar från skadade hoverboards och dessutom köpa in ett antal exemplar från olika företag för att försöka få ett svar på vad som utlöst bränderna.”

Myndigheter samarbetar för att spåra farligt gods

Under året har vi på ScandinAsian.se också fått in ett flertal rapporter. Utifrån vad vi förstått jobbar nu Elsäkerhetsverket tillsammans med Tullverket för att identifiera ankommande leveranser med Hoverboards.

Importören får sedan möjligheten att lämna över relevant dokumentation (ex. testrapporter och den tekniska filen). Kan inte detta göras skickas produkten till Elsäkerhetsverket för tester.

Sannolikt gäller detta även andra riskprodukter med kraftfulla batterier, exempelvis power banks.

De flesta tillverkare i Kina kan inte möta säkerhetskraven inom EU

Som ni kanske vet finns det inom EU strikta säkerhetsstandarder som produkter måste möta, för att få importeras och säljas.

Vad ni kanske inte visste är följande:

a. De flesta tillverkare i Kina kan inte möta applicerbara EU regleringar. Det innebär att de inte känner till de tekniska standarder som produkten måste tillverkas i enlighet med.

En produkt måste tillverkas specifikt i enligt med alla applicerbara standarder (ex. IEC standarder). Det går inte att på ”efterhand” (dvs efter produkten är tillverkad) att få produkten certifierad.

Antingen är produkten tillverkad i enlighet med de applicerbara standarderna, eller så är produkten inte det.

Observera att de absolut flesta tillverkare i Kina producerar för den inhemska marknaden. Dessa kan inte möta EU regleringar. Det är ofta denna typ av (ofta billiga) leverantörer som oseriösa importörer gör affärer med.

b. Bara för att en tillverkare har den tekniska kapacitet som krävs för att tillverka produkter i enlighet med applicerbara EU regleringar så innebär inte det att allt är fritt fram.

Utöver att produkten rent tekniskt måste applicerbara standarder, så måste ni också se till att produkten är märkt på rätt sätt (ex. CE och WEEE).

Därtill finns det omfattande dokumentationskrav:

 1. Declaration of Conformity
 2. Testrapporter
 3. Riskanalys
 4. Komponentlista (BoM)
 5. Kretsschema
 6. Lista på applicerbara standarder

Det finns ingen tillverkare som har samtliga dokument färdiga. Det är utan undantag upp till importören att på egen hand sammanställa den dokumentation som krävs.

Många företag har uppfattningen att tillverkaren skall vara någon form av ”one stop shop” som löser allt ifrån produktutveckling till hantering av juridiska frågor.

Så fungerar det dock inte i verkligheten, vilket många företag nu får lära sig en hårda vägen.

Slutsats

Källan till problemet är helt och hållet importörer som misslyckas med att göra följande:

1. Undersöka applicerbara EU regleringar, märkningskrav och dokumentationskrav. Detta motiveras med antagandet att ”leverantören borde ha koll”.

2. Kontrollera om tillverkaren har en historia av att möta applicerba EU regleringar. Har de några gamla testrapporter? Är de villiga att dela med sig av kretsschema? Har de en BoM? Många importörer antar att i princip alla tillverkare har den tekniska kunskap som krävs.

3. Verifiera att produkten är säker genom att skicka ett antal enheter till ett testlabb.

Budgetberäkning för produktimport: En fallstudie

budgetkalkyl

Att göra en import-budgetberäkning är det första steget innan man investerar i ett nytt projekt eller en ny produkt. Utöver varukostnaden finns en stor mängd kostnadsposter att ta i åtanke, innan man kan börja räkna hem vinst.

I denna artikel visar vi dig hur en budgetberäkning kan se ut. Då kostnaden beror på olika faktorer som produkten, applicerbara regleringar, kvantiteten, destination och transportsätt så har vi antagit följande:

 • Produkt: Quartz Armbandsur
 • Antal: 3000 st
 • Krävs varuprov innan produktion: Ja
 • Transportsätt: Flyg
 • Tjänster från tredje part: Endast nödvändiga tjänster
 • Destination: Storbritannien
 • Målsatt upphandlingspris: $30
 • Beräknat återförsäljningspris: $220

1. Kostnadsöversikt

a. Produktkostnad

Enhetspris

Enhetspriset utgör en stor del av den totala importbudgeten. För att komma över ett enhetspris måste du först ta fram ett utkast på en produktspecifikation, vilket är basen för din prisundersökning. I denna Fallstudie har vi satt enhetspriset till $19.6 per enhet.

Produktpaketering

Produktpaketering är en annan kostnad som du bör tänka på då du gör beräkningar för din importbudget. Kostnaden för produktpaketering varierar beroende på material och antal. I denna Fallstudie har vi antagit att kostnaden är $1.85 per enhet.

Varuprov innan produktion / verktygskostnad

Även då ett varuprov, eller en prototyp, är en engångskostnad så kan den ändå markant öka startupkostnaden för att lansera en ny produkt. Då denna Fallstudie är baserad på Armbandsur så kan vi anta relativt låga kostnader för ett varuprov innan produktion på $640. Läs mer →

Kostnader vid import: Prover, tullavgifter, moms & skatter

Import kostnader

Att beräkna vinstmarginaler baserat direkt på en enhets pris är inte ett bra beslut. Vid import från Kina finns det många kostnadsaspekter att tänka på, och då menar jag inte bara frakt och importavgifter. Att köpa produkter från kinesiska tillverkare är lite som att flyga med ett lågprisbolag. Det ingår inte något extra. Du får vad du betalar för. De förser dig med maskinerna, arbetskraften och (förhoppningsvis) tillverkningskompetensen. Du står för resten, inkluderat saker som du vanligtvis hade tagit för givet. Läs mer →

Vill ni tillverka era egendesignade produkter i Asien?Boka ett kostnadsfritt telefonmöte här