Kinesiskt nyår 2018: Nu står allt stilla i 2 veckor

Sedan i fredags förra veckan så har i praktiken alla fabriker i Kina stängt för det kinesiska nyåret. Detta sker varje år, och det innebär följande för importörer:

 • All tillverkning upphör
 • Alla produkter som inte skeppats ligger hos fabriken
 • Inga provexemplar tillverkas
 • Inga offerter bifogas

Kort sagt så händer absolut ingenting. Det är ungefär som julafton, fast under 3 veckors tid.

 När öppnar fabrikerna igen?

De flesta fabriker börjar öppna måndagen den 26e februari. Det kommer dock gå långsamt under den första och andra veckan då leverantörer ger prioritet till gods som skall skickas, samt varor som är under produktion.

Dock är det många arbetare som inte återvänder till fabrikerna efter nyåret. I många fall är det så många som 30-50% som ‘stannar hemma’, vilket gör att fabrikerna inte når full kapacitet förrän i slutet på mars, eller början på april.

Varning för kvalitetsproblem efter kinesiska nyåret!

Kinesiska fabriker rekryterar många nya arbetare efter nyåret. Många av dem är unga och oerfarna.

Detta i kombination med stressen efter det kinesiska nyåret gör att risken för kvalitetsproblem är väldigt hög.

Nog för att den alltid är ganska hög, men innan och efter CNY är värst. Om ni vill ha hjälp med att kvalitetsäkring nu efter nyåret så kan ni boka ett gratis samtal här: www.scandinasian.se/ring

Vad händer med mina produkter?

Många av våra kunder har varor som är under produktion, eller väntar på leverans. Vårt råd är att inte betala leverantören innan nyåret, och ni skall absolut inte betala er leverantör nu.

Det kommer, oavsett vad de påstår, inte göra att varorna skickas till Sverige snabbare.

ScandinAsian.se är öppet om du har frågor!

Bortsett från våra kinesiska kollegor, som har en välförtjänt ledighet att se fram emot, så är ScandinAsian.se igång som vanligt under hela februari.

Behöver ni hjälp med följande efter nyåret så kan ni boka in ett kostnadsfritt samtal redan nu:  www.scandinasian.se/ring

 • Sourcing
 • Kvalitetskontroll
 • Fabriksinspektioner
 • EU regleringar och labbtester

Gällande ny paketavgift

Som ni kanske läst så kommer Postnord att debitera en avgift på upp till 125 SEK per paket. Detta är främst riktat mot paket som säljs genom Wish, Aliexpress och diverse dropshipping sidor.

Notera att denna avgift inte kommer ha någon större inverkan på er import då det inte är per produkt, utan per försändelse.

Detta har dock en positiv inverkan på e-handeln i Sverige, då detta gör det mycket dyrare att beställa från exempelvis Wish. Varför det är bra kan ni läsa om i den här artikeln.

Import av klockor & armbandsur från Kina: Komplett Guide

kinesiskt armbandsur

I denna guide kommer vi att förklara för dig vad du bör veta angående att importera klockor ifrån Kina.

Fortsätt läsa och lär dig hur din Startup eller ditt Småföretag kan utveckla OEM (egen designade) armbandsur med ett eget märke. Du lär dig även om anpassningsalternativ, verktygskostnader, regleringar och kvalitetssäkring.


Planerar ni att tillverka armbandsur i Kina? Klicka här för att skicka en kostnadsfri förfrågan redan nu.

Såhär kan ScandinaAsian.se erbjuder en helhetslösning för kunder i klockbranchen:

– Sammanställa produktspecifikationer & 2D rendering av er design

– Prisofferter från verifierade tillverkare av armbandsur

– Produktion, kvalitetskontroll, frakt & mycket mer


Produktspecifikationer

a. Boett

Den största prisfaktorn är boettens material. Du har två alternativ: Rostfritt stål eller zinklegering (zinc alloy). Det senare används endast i klockor av låg kvalitet, och säljs för mindre än $50.

Klockor som säljs för ett högre pris är nästan alltid gjorda av rostfritt stål, ifall man exkluderar andra mindre vanliga material för klockhölje, som exempelvis plast och silikon.

När det kommer till boettens design har du två val, som förklaras nedan: Läs mer →

Importera från Vietnam: Tillverkare, grossister, priser & frakt

Vietnam import

Att importera från vietnamesiska leverantörer har blivit ett gångbart alternativ istället för Kina. Under de senaste månaderna har vi sett en stor ökning av klienter som letar produkter bland vietnamesiska leverantörer.

Det har blivit ett så intressant alternativ att jag nu har valt att skriva denna artikel från Ho Chi Minh City, Vietnam.

I denna artikel tar jag upp vad jag har lärt mig genom kunder samt på plats här i Vietnam rörande att hitta kvalificerade fabriker, vilka typer av produkter du kan hitta samt huruvida de erbjuder låga priser.

Jag kommer även att ta upp vad varje importör bör veta om minimikvantiteter (MOQ), visum, fraktsätt och handelsmässor i Vietnam.

Hur man hittar vietnamesiska leverantörer online genom att använda Alibaba

Det finns olika leverantörskataloer för tillverkare i Vietnam. Alibaba.com är dock den största för dem som letar efter Vietnam-baserade fabriker.

Alibaba.com har en speciell sektion för vietnamesiska leverantörer och de framträder allt mer då man söker efter många produkttyper.

Alibaba.com låter användare filtrera leverantörer baserat på land. Du kan därför begränsa ditt urval till endast vietnamesiska leverantörer.

Alibaba.com verifierar även alla såkallade Gold Suppliers, inkluderat de som finns baserade i Vietnam. De förser dig därför med en av de få pålitliga källorna av leverantörsinformation i landet, inkluderat följande: Läs mer →

Importera Bitcoin mining hårdvara från Kina: En komplett guide

bitcoin hardvara

Kina förbjöd handel med bitcoin 2017, men landet är fortfarande den främsta tillverkaren av hårdvara för kryptovaluta.

Det är inte bara ursprungslandet för mining OEM-hårdvara. Några av de första märkena – som Antminer, utvecklades också av Bitmain i Beijing.

I denna guiden kommer du lära dig allt som importörer av mining-hårdvara måste känna till om att köpa ‘märkeshårdvara’ för mining, och hur man hittar rätt OEM-leverantör på Alibaba och Globalsources.

Du kommer även att lära dig varför du inte bör förlita dig på garantier från leverantörerna och varför produktregleringar är viktiga, även i den snabbt växande industrin med kryptomining.

Kan jag köpa Bitmain Antminers direkt från Kina?

Både ja och nej. Det finns ett antal ‘märkes’-kryptominers på marknaden. Då denna artikel skrivs så är kanske Antminer den mest välkända.

I alla fall när det gäller bitcoinminers för den vanliga användaren.

Antminer är inte ‘open source hårdvara‘. Det är ett märke som ägs av Bitmain i Beijing, men som har kontor över hela världen.

Det finns hundratals leverantörer på olika B2B leverantörskataloger som hävdar att de säljer Antminers, och nästan lika många onlinebutiker som gör samma sak.

Vissa av dem hävdar att de är associerade med, eller godkända av, Bitmain. Deras officiella policy är dock ändå att du endast bör köpa Antimerhårdvara direkt från Bitmain.

Som bäst hade du kunnat hitta en leverantör som erbjuder samma produkt men till ett högre pris. De hade inte kunnat erbjuda lägre priser än Bitmain för deras egna produkter.

Att köpa från en obehörig säljare kan inte bara vara dyrt, utan det kan även resultera i något mycket värre.

Det förekommer många rapporter om bedrägerier på forum för bitcoinmining, och många har vittnat om att de fått levererat OEM-replikor, istället för en riktig produkt.

Som vi alla vet har all hype runt kryptocalturar inte några gränser, och detta drar till sig många typer av skumma nätbutiker, som kan eller inte kan, leverera en kopia. Läs mer →

Har du tänkt beställa julklappar på nätet direkt från Kina? Tänk till igen.

Varför betala premium för en vara i Sverige, när man kan köpa samma produkt för en bråkdel av priset direkt från en nätbutik i Kina? Eller varför inte via någon fantastisk shopping app i telefonen?

Det är ju samma produkt ändå. Eller?

Så går ofta tankegången hos de många svenskar som idag beställer produkter direkt från Kina. Så många att Postnord knappt hinner med att hantera den enorma ström av (ibland rent livsfarlig) varor som kommer in i detta nu.

Det kan tänkas att många av dessa paket kommer att läggas under granen om mindre än två veckor.

Om du är en av dem, så bör du tänka om väldigt snabbt, och fortsätta läsa denna artikel.

Nej, det är inte samma produkter som ni hittar i svenska butiker (även om de kommer från samma fabrik)

Varför betala 500 kr för en produkt som kan köpas för 150 kr direkt från Kina?

Det är ett vanligt missförstånd att produkter som ligger ute på diverse webbsidor, motsvarar produkterna som finns ute i svenska butiker – enbart för att de ser likadana ut.

Det är inte fallet.

Produkt A kan se exakt likadan ut som Produkt B, men vara tillverkad efter en helt annan specifikation, med helt andra material.

Man får alltid vad man betalar för. Svenska importörer lägger mycket pengar på labbtester, kvalitetskontroll och inspektioner av arbetsvillkor – vilket givetvis gör att priserna i butik blir högre. Läs mer →

Vanliga misstag vid Kina import

kina-import-misstag

Kina import är riskfyllt. Det finns otaliga sätt att förlora såväl tid som pengar och i extrema fall kan det sluta med fängelese. Trots det är kunskapen bland småföretagare låg, vad gäller internationell handel. I den här artikeln förklarar vi hur det oftast går snett vid Kina import, varför så sker, och vad ni kan göra för att undvika att göra samma misstag själva.

Var finns riskerna?

Många importörer tror att risken i huvudsak ligger i att leverantören helt enkelt tar betalt för varor som aldrig levereras. Visst händer det, men då rör det sig om renodlade bedragare där det i själva verket aldrig funnits någon fabrik från första början.

Under mina år i Kina har jag aldrig någonsin sett, eller hört talas om, en tillverkare som tar betalt och sedan inte skeppar godset. Det betyder också inte att det är riskfritt. Det finns tiotals andra sätt som en affär kan gå fel på. Läs mer →

Importera från Kina – En heltäckande guide

Importera fran Kina

Att importera från Kina är ofta det enda alternativet för inköp av många produkter. Det finns dock många missförstånd vad gäller import från Kina. I denna artikel förlarar vi vilka varor som är lämpliga att ta in från Kina, varför man bör undvika produkter med mycket små marginaler och vad man måste tänka på om man vill importera mindre volymer.

Vilka varor bör man inte importera från Kina?

Låt oss börja med vad som man inte skall göra vid import från Kina. Först och främst bör man undvika råvaror och även skrot. Anledningen är enkel: Kina är ett relativt resursfattigt land och importerar råvaror. Regeringen i Beijing uppmuntrar ej heller till råvaruexport, då landet tjänar mycket mer på att sälja förädlade varor, i form av konsument och industriprodukter. Läs mer →

Immaterialrätt vid import från Asien: En komplett guide

immaterial rattigheter

Stöld av immateriella rättigheter, exempelvis design, grafik och ritningar, är ett stort problem för startups och småföretag som importerar från Kina och andra asiatiska länder.

Vi vet alla att tillverkarna i denna region har ett visst rykte, men hur stor är egentligen risken för att din leverantör kommer att ta stora marknadsandelar och tjäna miljoner – genom att använda dina immateriella rättigheter?

I denna artikel kommer vi att förklara vad varje startup och småföretag måste veta när det gäller risker med immaterialrätt vid import från Asien.

Fortsätt läsa och lär dig mer om hur du kan skydda din immateriella rättigheter och varför de flesta importörer överskattar risken för dess stöld. Du kommer även att lära dig varför den verkliga risken inte är en leverantör som stjäler dina immateriella rättigheter. Det föreligger istället en större risk för att du kränker ett annat företags immaterialrätt.

Vad är immaterialrätt?

Immaterialrätt ger skydd för de immateriella skapelserna av en person eller ett företag. Detta kan exempelvis inkludera patent, varumärken eller företagshemligheter.

Detta inkluderar även den artikel som du för tillfället läser. Jag skrev den och därför innehar jag rättigheterna.

Så vad refererar vi till när vi pratar om detta i anslutning till ‘import av produkter från Asien’?

Det kan i princip handla om allt som är inkluderat i din produktspecifikation:

 • Produktdesign och ritningar
 • Artwork och grafik
 • Logos och varumärken
 • Funktionsbeskrivningar
 • PCB ritningar
 • Förpackningsdesign

Läs mer →

Tillstånd och licenser vid import från Asien: En komplett guide

importlicens

Innan du kan börja importera produkter behöver du erhålla alla nödvändiga licenser och tillstånd. Ifall du misslyckas med detta kan din last komma att beslagtas av tullmyndigheter, eller i alla fall bli försenad några dagar eller veckor.

Eller ännu värre, du kan bli stämd för att du använder teknologi och intellektuell egendom utan att betala för det.

I denna artikel kommer du att lära dig om vad varje importör måste känna till rörande tillstånd, transportrestriktioner, märken, teknologi och patentlicenser – och varför du aldrig bör anta att din leverantör kommer att göra jobbet åt dig.

Du behöver inte en importlicens eller ett tillstånd för de flesta produkter

Det är bara vissa kategorier som är begränsade på så sätt att du måste erhålla någon form av licens eller upplysa myndigheterna i förväg.

Ett par exempel följer härunder:

 • Agrikulturprodukter
 • Kemikalier
 • Läkemedel
 • Medicinska enheter
 • Levande växter och djur
 • Tobak och alkohol

Läs mer →

Labbtester av produkter i Kina: En komplett guide

Labb tester

Att få dina produkter labbtestade är det enda sättet att se till att dina importerade gods är säkra och att de efterlever alla applicerbara regleringar.

Att importera produkter som inte efterlever dessa regleringar är illegalt, och kan resultera i en finansiell katastrof ifall din last någonsin beslagtas av tullmyndigheterna – eller ifall du tvingas återkalla dem.

Men hur ska du göra för att få dina produkter testade? Den frågan, och många fler, besvaras i denna kompletta guide för labbtestning av produkter som importeras från Asien, för försäljning i Sverige och andra EU länder.

Fortsätt läsa och få reda på hur du hittar rätt labb, håller kostnaderna nere och varför det inte alltid är tillräckligt med en testrapport.

Varför behöver jag göra laboratorietester vid import?

Som du kanske känner till är många produkter reglerade av en eller flera säkerhetsstandarder eller kemiska restriktioner.

Produkter som importeras till USA är exempelvis reglerade av CPSIA – vilket ålägger importörer att presentera verifierbara testrapporter från en ackrediterad tredje part.

En rapport från ett labbtest är därför helt enkelt ett dokument som bevisar att en produkt efterlever gällande regleringar och standarder.

När det kommer till vissa produktkategorier är det obligatoriskt med labbtester, men inte för de flesta. Därför är det i många fall valfritt att erhålla en testrapport.

Ifall det inte alltid är obligatoriskt med labbtester, varför skickar då importörer fortfarande in sina produkter för detta?

En produkt måste först och främst alltid efterleva gällande regleringar och standarder. Ett labbtest från tredje part är det enda sättet att verifiera att produkten verkligen gör detta. Icke-efterlevande produkter kan passera tullen, men de kan komma att kontrolleras vid ett senare tillfälle. Läs mer →